İşte Mutlu Evliliklerin Sırrı

İşte Mutlu Evliliklerin Sırrı

Uzun süreli ve mutlu evliliğin sırrı nerede gizli?.. Eşlerin mutlu olmaları için nelere dikkat etmeleri gerekli?..

Rehber öğretmen ve aile içi iletişim uzmanı Arif Özutku, uzun süreli evliliklerin sırrının eşleri arasında 'ben' değil 'sen bilirsin' sözünde gizli olduğunu belirtti.

Antalya 'nın Manavgat ilçesinde faaliyet gösteren Özel Sema İlköğretim Okulu'nun rehber öğretmeni ve aile içi iletişim uzmanı Arif Özutlu, Manavgat Müftülüğü Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu'nun hazırladığı "Aile İçinde Sağlıklı İletişim" konulu konferans verdi. Manavgat Müftülüğü Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu'nda yapılan konferansın açılışında Müftü Halil Taş bir konuşma yaptı.

Modernizmin insanlara yanlış empoze ettiği 'benmerkezci? hayat tarzının, hayatın bütün ünitelerini olumsuz etkilediğini belirten Arif Özutku, bencilliğin hâkim olduğu evliliklerin sonunun mahkeme kapısı olduğunu vurguladı.

Aile yuvasını çatırdatan 10 olumsuz karakter davranışının olduğunun altını çizen Özutku, bunun da en dikkat edilmesi gerekenin 'benmerkezcilik' anlayışı olduğunu kaydetti.

Özutku, "benmerkezci" hayat tarzının, ABD'de 1950 yıllarında yüzde 10 olan boşanma oranını, 2000 yılında yüzde 50'nin üzerine çıkardığını ifade etti.

Özutku, "Uzun süreli evliliklerin sırrı ve tılsımı eşlerin bir birine 'ben bilirim' değil, 'sen bilirsin' sözüdür. Eşler, aile içinde bir sorun yaşandığında bir birine 'sen bilirsin' derse sağlıklı iletişimin her zaman kapısı açık olur. Eşin birisi sürekli 'ben bilirim' ve 'ben yaparım' derse bu evliliğin uzun süreli sürdürülmesi zorlaşır. Eşler sağlıklı bir yuvanın devamı için bir birine 'sen bilirsin' demeyi öğrenmeli." diye konuştu.

Özutku, evlilikle eşler arası sevginin uç noktaya ulaşmasına 'bağlılık' denildiğini söyledi. Evlilikte bağlılığın aşk evresinin bir ürünü olduğunu belirten Özutku, eşler arası bağlılığın aile içinde huzur ve mutluluğu beraberinde getirdiğini kaydetti.

Özutku sözlerini şöyle sürdürdü:"Evlilikte romantizmle başlayan duygular karşılıklı sevgi doğrultusunda bağlılığa dönüşür. Biz buna aşk diyoruz. Evlilik olmadan aşk olmaz. Evlilik öncesi bağlılığa 'aşk' değil, 'ilgi' demek daha doğru olur. Evlilikte bağlılık noktasına ulaşan çiftler birbirini görmeden edemez. Birbirlerinden fazla ayrı kalmak istemezler. Birbirine çok düşkünlerdir." diye konuştu.

İlçe Müftülüğü Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu Sorumlusu vaize Fedan Taş da düzenledikleri bu tür etkinliklerle Manavgat'ta aile içi iletişimi sağlamak ve boşanmaların önüne geçmeyi hedeflediklerini söyledi.

Etiketler :