İşte Türkiye'nin en zeki kızı

İşte Türkiye'nin en zeki kızı

Türk Beyin Takımı'na seçilen en genç kadın Hatice Aydemir. Boğaziçi Üniversitesi'nde bilgisayar mühendisliği okuyor ama bunun gerekliliğine pek de inanmıyor! Hatice, Kuran'ı da bir puzzle olarak görüyor.

Hatice Esra Aydemir, 18 yaşında, dokunsan incinecek gibi duran çıtı pıtı bir genç kız. Ancak başarıları ve hayat görüşü bugörüntüsünden çok farklı bir boyutta. Bu yıl BoğaziçiÜniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'ne giren Ankaralı Hatice, ayrıca Türk Beyin Takımı'na seçilmeyi başaran dördüncü ve en genç kadın. IQ'su 146. Geçtiğimiz günlerdeTürk Beyin Takımı'yla birlikte, Çin'deki Dünya Zeka OyunlarıŞampiyonası'na gitti ve dünyanın en zeki insanlarıyla yarıştı. Biz de, en azından bu yıl için 'Türkiye'nin en zeki kadını' diyebileceğimiz Hatice'nin dünyaya bakışını merak ettik.
- IQ'su çok yüksek insanların pratik zekasının çok iyiolmadığı söylenir. Sizde durum ne? 
- Sosyal hayatta bir sorunum yok. Ama bazen annem 'Senin konuştuğundan bir şey anlamıyorum' diyor. Oysa bensadece su istiyorum o sırada mesela. Bu nasıl oluyor anlamıyorum. Ya da sudokuda rakamları karıştırabiliyorum.
- Nelerden hoşlanırsınız?
- Lisede voleybol ve masa tenisi oynuyordum. Boğaziçi'nde de masa tenisi oynayacak yer var ama oynayacak adam bulamıyorum. Bu arada, Dünya Zeka Oyunları Federasyonu'nun kurucusu veNew York Times'ın bulmaca editörü Will Shortz da masa tenisi tutkunuymuş. 
- Zeka oyunları merakınızı bu kadar ciddi bir boyuta nasıl taşıdınız?
- Lise ikide, okulun zeka oyunları takımına seçildim. Liselerarası Akıl Oyunları şampiyonasında ikinci olduk. O sayede Türk Beyin Takımı'yla tanıştım. Bu arada Türk Beyin Takımı'nın 18 yaş altı kategorisi olduğunu öğrendim ve seçmelerekatıldım. İlk sene 18 yaş altında 11. oldum. Bir sonraki sene daha iyi hazırlandım, birinci oldum. O yıl Hırvatistan'da yapılan Dünya Zeka Oyunları Şampiyonası'na gittim. Bu sene 18 yaşımda olduğum için genel seçmelere katıldım ve dördüncü oldum. Türk Beyin Takımı her yıl yeniden seçilen dört kişiden oluşuyor. Ben de dördüncü olduğum içintakıma girebildim ve Çin'e gittim. Takım olarak dünya yedincisi olduk, ben bireyselde 52. oldum. 
- Çok zeki olmak nasıl bir duygu? 

- Kendimi Einstein gibi hissetmiyorum açıkçası. Ama tabii sınavlarda rahatça başarılı oluyorsun. O zaman da Türkiyesisteminde rahatlıkla bir yerlere gelebiliyorsun. Önün açılıyor yani, bunun farkındayım. Bir şeyleri daha rahat algılayıncagündelik hayattaki sorunlara çözüm bulmak da daha rahat oluyor. 

TEMBELLİĞE YATKINLIK SORUN TEŞKİL EDİYOR 


- Zekanın dezavantajı var mı? - Eğer kontrol edemezsen bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Mesela zeki insanlar tembelliğe daha yatkın oluyor. Zeki olmak illa başarı getirmiyor. Onu kullanabilmek de önemli.
- Hayatta duygusal kararlar mı, mantıklı kararlar mı verirsiniz? 
- Mantıklı. Kardeşim bana 'Çok duygusuzsun!' diyor örneğin. Ama genelde işine gelmeyen bir şey yaptığım zamansöylüyor bunu! 
Kitap okur musunuz? 
Tarih kitapları severim. Aslında roman dışından hemen her türü okurum. Roman okursam da açar 200. sayfadanbaşlarım. Sıkılıyorum çünkü. Sinemaya gidemem mesela. Bir şeyi uzun süre izleyemiyorum. Bilgisayar başındasabahtan akşama kadar kod yazabilirim ama bir şeyler izlerken sıkılıyorum. 

Erkek, kadın önde olsun istemez


- 'Erkekler zeki kadın sevmez' derler. Sizce neden?
- Ataerkil toplumda kendini önde görmek isteyen erkek, kadının önde olduğunu hissetmek istemiyor olabilir. 
- 'İslami inancı çok güçlü insanlar mantıkla çok bağdaşmaz' gibi bir düşünce de var. Ne dersiniz?
- İslam'da mantığınla kavrayamayacağın gerçekten çok az şey vardır. Sen kafanı ne kadar çalıştırırsan İslam'daki her şeyin ne kadar doğru olduğunu görürsün. Zaten önemli olan mantığını çözerek inanmak. Müthiş bir puzzle bence Kuran'dakiler. Onları çözmen lazım. 

- Birçok gencin hayali Boğaziçi'nde hayat nasıl?
Okulu çok gerekli bulan biri değilim. Bilim var ve sen bunu öğrenmek istiyorsan bir şekilde öğrenirsin. Birileri diploma istediği için okuyoruz sadece. Ben de formalite icabı okuyorum. Bence okul birçok insan için vakit kaybı.  (sabah)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.