İstihbarat yok karakollar çok

İstihbarat yok karakollar çok

Özel Kuvvetler Okulu eski Komutanı emekli Albay Mithat Işık, Türkiye’nin etkili bir istihbarat ağının olmadığını söyledi.

Özel Kuvvetler Okulu eski Komutanı emekli Albay Mithat Işık, Türkiye’nin etkili bir istihbarat ağının olmadığını ve askeri açıdan sınırda eksik tedbirler alındığını belirterek, “Karakolları gözden geçirmeliyiz. Bu kadar karakola ihtiyaç var mı” dedi.

 

Emekli Albay Mithat Işık, Şemdinli’deki PKK baskınının ardından yaşanan ihmal iddialarını Taraf’a yorumladı. Terörle mücadelede istihabaratın önemine dikkat çeken Işık, şunları söyledi: “Irak’taki istihbarat yapılanmasını sorgulamak gerekiyor. Irak’ta 20 yıldır bulunmamıza rağmen etkili istihbarat ağı oluşturamadık. Anlık istihbaratın geciktirilmesinde sebep mi var? Neden etkili bir istihbaratımız olmadı. Stratejik istihbarat alanında iyiyiz. Yani bir eylemin olacağını önceden haber alabiliyoruz. Ancak taktik istihbaratta, yani eylemin nerede ve ne zaman yapılacağını haber almakta sorunlarımız olabilir. Bu insan unsurunun öne çıkarılmasıyla mümkün. Haber elemanlarımız deşifre mi oldu? Sınır karakolları fazla

 

Askerî açıdan bakınca eksik olan bir takim tedbirler var. Geçici üst bölgeleri kalıcı hale getirilebilir mi? Karakolları bir defa daha gözden geçirmeliyiz. Bu kadar çok karakola ihtiyaç var mı? Çok karakol bulundurmakla kendi kuvvetlerimizi fazla mı dağıtıyoruz? İstihbarat ve buna bağlı olarak güvenlik tedbirlerinin güçlü olması örgütün yapacağı eylemleri azaltacaktır. Türkiye’de terörü tartışmak bir tabu. Doğrular tartışılarak bulunur. Oluşmuş bir terör kültürümüz yok. Neden yanlış yapılıyor. Nerede hata yapılıyor bunu bulmamız lazım. Bu çerçevede istihbaratı tartışmamız lazım. Küçük karakolların orada bulunması lazım mı? Yoksa bunları daha büyük karakolların yanına ikame ederek dahi güçlü merkezler mi oluşturulması lazım? Zap’ın batısındaki karakollara eylem olmuyor. Olanlar da küçük karakollara yönelik oluyor. Bu nedenle onların yeniden gözden geçirilmesi lazım. Kuzey Irak’taki otorite boşluğunun olduğu yerlerden başlamak üzere önlem alınması lazım.”

 

Sakık’ı getiren ekibin başıydı

 

1951 yılında doğan Mithat Işık, 1970’de Türk Silahlı Kuvvetleri’ne girdi. 1972’de Özel Komando Kursu’nu bitiren Işık, piyade takım komutanı olarak Kıbrıs Barış Harekâtı’na katıldı. 1980-1990 arasında Bolu Komando Tugayı’ndan görevli olarak Doğu Anadolu’da birçok operasyona katıldı. 1990- 1992’de Mardin Dargeçit’e atanan Işık, 1992-1995 arasında Özel Kuvvetler Okul Komutanlığı’nda İç Güvenlik ve Gerilla Harekâtı Öğretmenliği yaptı. 1995-1998’de Özel Kuvvetler Alay Komutanı olarak Güneydoğu’da görev yaptı. Kuzey Irak’ta faaliyet gösteren Işık, peşmergelerle birlikte pek çok operasyonu organize etti. Barzani ve Talabani ile pek çok görüşme yapan Işık, 2001’de Özel Kuvvetler Okul Komutanlığı’ndan emekli oldu. Mithat Işık, eski PKK komutanı Şemdin Sakık’ın Türkiye’ye getirildiği operasyonu yöneten komutandı.

TARAF

Etiketler :