İsveç bu Türk'ü konuşuyor...

İsveç bu Türk'ü konuşuyor...

Türk halkı hamam sefasını terk ederken, Stockholm'ün göbeğine açtığı hamamla biranda İsveç gündeminde yerini alan Türk, İsveç işletmecilerine örnek gösterildi.

Ramazan Kerpeten/STOCKHOLM

Bir Türk gurbetçinin açtığı Türk hamamı, İsveçli gazetelerce örnek işletme olarak gösterilirken, krizin yaşandığı İsveç gibi bir ülkede böyle yeni bir teşebbüse cesaret edilmesinin diğer işletmelere model olması gerektiği ifade edildi.

Bazı İsveçli gazetelerde irili ufaklı yer bulan ve Ziya Gürsoy isimli Malatyalı bir gurbetçinin açtığı hamam, en son olarak İsveç’in en saygın ekonomi gazetelerinden Dagens Industri’ye konu oldu. Geçtiğimiz Salı günlü sayısının birinci sayfasında duyurduğu haberi, iç sayfalarında tam sayfa bir dosya olarak çalışan gazete: “Yeni şirketler, tam gaz devam ediyor.”  Başlığını kullandı.

Spotta Gürsoy’un: “Kendi şirketimi kurmaya kilitlenmiştim” sözlerine yer veren gazete, bu hamamın Gürsoy’un 17 yılık bir hayalin ürünü olduğunu yazdıktan sonra: “Cesaret etti, kendi hamamını açtı sonunda” şeklinde kaydetti.

17 yıl önce Stockholm Arlanda Havaalanı’na inerken de bu hayallerle ülkeye geldiğini ve sonunda bu hedefine ulaştığını ifade eden İsveçli ekonomi gazetesi, kriz döneminde cesaret ederek yeni bir iş yeri açan Gürsoy’u örnek girişimci olarak gösterdi.

GÜRSOY: BURASI, TÜRKİYE’NİN KÜLTÜREL UZANTISI OLACAK

Haberden sonra Ziya Gürsoy, Habername'nin sorularını cevapladı. Bu haberden sonra İsveçlilerin kendisini aramaya başladığını söyleyen Gürsoy; İstanbul’u ve Türkiye’yi görmek isteyen İsveçlilerin, kendisinden gidilecek yerler konusunda bilgi istediklerini aktardı. Bu konuda herkese yardım etmeye çalıştıklarını söyleyen Gürsoy, işletmeleriyle adeta Türkiye’nin kültür elçiliği gibi çalışacaklarını, hamamlarının da Türkiye’nin kültürel uzantısı gibi olacağını aktardı.

Şuan işyerinin bulunduğu büyük uluslararası İnfra City İş merkezinde yeni bir karar alındığını belirten Gürsoy, bundan böyle her ülkenin Milli Günlerinde o ülkenin bayrağının gönlere çekilmesine başlandığını ve Türkiye’de Cumhuriyetin ilanı olan 29 Ekim’i sabırsızlıkla beklediğini ve o gün Türk bayrağını göklerde görmeyi arzuladığını ekledi.

Haberi duyunca büyük bir ilginin doğduğunu ve 22 Şubat’ta açılacak olan hamamları için şimdiden rezervasyonların dolmaya başladığını aktaran Gürsoy, bu ilgiden çok memnun olduklarını ve Türk usulü hamama hasret duyan Anadolu insanlarımızın da memnun kalacağını umduğunu ekledi.

Hamamda kullanılan bütün malzemelerin ve mermerlerin Türkiye’den, Tekirdağ Mermer Fabrikasından özel olarak getirildiğini ve Türk hamamlarının orijinal haline uygun hale gelmesi için bütün özeni gösterdiklerini ifade eden Gürsoy, ortaya çıkan üründen herkesin memnun kalacağına inandığını vurguladı.

Duvarların kadife ve aksesuarların tam bir Osmanlı sitilinde olacağını söyleyen Gürsoy: “Buraya gelen insanlarımız hamamda stresini attıktan sonra, cemagahta, yani dinlenme bölümlerinde yorgunluk kahvesiyle rahatlayacaklar. Çayımız, kahvemiz de Türkiye’den. Türk yemeklerimizi de eksik etmiyoruz. Gelenler, memleketin güzelliklerini buradan yaşayıp gitme imkânı bulacaklar” dedi.  Gürsoy ayrıca, herkesin rahatça gelebilmesi ve zora girmemesi için fiyatları alabildiğine makul tutmaya çalışacaklarının da altını çizdi.

İsveçlilerin büyük ilgi gösterdiği hamamına 22 Şubat’ta düzenleyecekleri açılış töreninde İsveç’in ileri gelenlerinin de katılacağını söyleyen Gürsoy, Türk kültürünü tanıtmaya vesile olacağını düşündüğü bu müessesesinin açılışını Türkiye’nin Stockholm Büyükelçisi’nin yapmasını istediğini, kendilerine bu konuda teklif götürdüğünü ve olumlu bir cevap umduğunu kaydetti.

universitehaber.com

Etiketler :