İsveç'i Korkutan Irkçılık Raporu

İsveç'i Korkutan Irkçılık Raporu

Norveç'te meydana gelen saldırıların düzenleyen kişinin ırkçı olduğu ortaya çıkmasından sonra gözler Avrupa'nın diğer ülkelerine çevrildi

Norveç'te meydana gelen saldırıların düzenleyen kişinin ırkçı olduğu ortaya çıkmasından sonra gözler Avrupa'nın diğer ülkelerine çevrildi. Irkçılığın en az olduğu ülkelerden biri olarak kabul edilen İsveç’te Müslüman ve Yahudileri aşağılayan ve hedef gösteren internet sayfalarının artması yetkilileri endişeye sevk ediyor.

ATİLA ALTUNTAS/STOCKHOLM

 

İsveç’te yayın yapan Sydsvenskan gazetesinin haberine göre, Müslüman ve Yahudileri hedef gösteren ırkçı sitelerin 2009 yılında 8 bin iken, 2011 yılında 15 bine çıktığı tespit edildi. İsveç Entegrasyon bakanlığının yaptırdığı geniş araştırmada, geçen yıl Facebook, Twitter ve benzeri platformlarda; aşırısağcı propagandalar, Müslümanları, Yahudileri aşağılayan, hedef gösteren mesaj, video veya bildiri tespit edilirken bunun son iki yılda üç misli arttığı hatırlatıldı. Ayrıca raporda, internette giderek artan aşırı sağcı eğilimlerle mücadelede yeni stratejilerin gerekli olduğu vurgulandı. Facebook, Twitter ve Youtube gibi platformların erişim ve paylaşım konusunda popüler hale gelmesinin aşırı sağcı çevrelere de kendi ideolojilerini yaymak için yeni olanaklar sağladığına dikkat çekildi.

Raporda 10 Milyonluk İsveç’te Müslümanları nüfusunun 300 bin olduğu belirtilirken, Yahudi Nüfusunun da 20 bin olduğu bildirildi.

ENTEGRASYON BAKANI KAYGILI

İsveç Entegrasyon bakanı Erik Ullenhag, gençleri etkisi altına alabilecek, yeni ve çok tehlikeli bir alanın oluştuğuna dikkat çekerken şöyle dedi:
"İsveçlilerin son hoşgörülü insanlar olmasına rağmen, Bu yeni trend, yani aşırı sağcıların nefret propagandası ve ırkçı etkinliklerinin normal internet platformlarından sosyal medyaya geçişi, son dönemde büyük hız kazandı.Yaptığımız incelemelerde, sosyal medyanın kullanılmaya başlanmasından sonra, bu propagandaların 3 katına çıktığını tespit ettik. Bu da, bir an evvel yeni hukuki stratejilerin geliştirilmesi gerektiğine işaret ediyor." Şeklinde konuştu.

İSLAM FEDERASYON BAŞKANI: DAHA FAZLA İŞBİRLİĞİ

Entegrasyon bakanlığının hazırlattığı raporda,‘’Müslüman ve Yahudilere Karşı Kurulmuş 15 Bin IrkçıSite’’Rakamını gördüğünde çok şaşırdığını söyleyen İsveç İslam Federasyonu başkanı Tahir Akan, ‘’ Korkunç bir rakam, çok şaşırdım’’ dedi. İsveçli yetkililerin bu konuda çok hassas olduğuna dikkat çeken Akan, ‘’Siyasetçiler, bürokratlar ve bizi yöneten üst kesimdeki insanlar bereket çok sağduyulular. Bu konularında üzerine gidiyorlar. O zaman bizimde İsveç’i yöneten sağduyulu insanlara daha fazla yardımcı olup, “daha fazla insan hakları, daha fazla hoşgörü, daha fazla kabul, daha fazla sosyal adalet, daha fazla din ve vicdan hürriyetti ve daha fazla eğitim için ortaklaşa çalışmalar yapmamız gerekir.’’ Diye konuştu.

İsveç İslam Birliği Başkanı Ömer Mustafa’da, ‘’Bu rapor buzdağının görünen yanı, birde görünmeyen yanı var’’ dedi. Müslümanlara son günlerde e- posta, sözlü taciz ve tehdit telefonlarının da arttığını belirten Mustafa, polis raporuna göre, İslamfobi nefret suçlarının 2006’da ortalama sı yüzde 7 iken, bu rakam 2010’da ortalama yüzde 10 buldu.’’Dedi.

İsveç Yahudi Merkez Yahudi Konseyi başkanı Lena Posner-Körösi, gelişmeleri kaygıyla izlediklerini belirtti. Anti semizim nefret suçlarında büyük artış yaşandığına dikkat çeken Körösi, 2004 yılından 2010 kadar, Yahudilere karşı işlenen nefret suçlarında yüzde 7 gibi bir artış gerçekleştiğini söyledi. 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.