İsveçliler peygamberimizin Hayatını Sevdi

İsveçliler peygamberimizin Hayatını Sevdi

Martin Lings'in Ölümsüz eseri ''Hz Peygamberin Hayatı'' İslamabad Ulusal Siret Konferansında İngiliz dilinde yazılmış en iyi eser olarak seçildi. Bir çok dile çevrilen bu eser şimdide İsveç'çe ye çevrildi.

Atila Altuntaş'ın Haberi

Martin Lings’in Hz Muhammed(sav) Hayat hikâyesini anlatan eseri, Semazen Vakfının sponsorluğunda İsveç’çe ye çevrildi. İsveçli Müslüman yazar, Ann Catrin tarafından çevrisi yapılan eser siyer vadisinde son dönem itibarıyla yapılmış en önemli çalışmalardan biri olama özelliği taşıyor.

1983 yılında İngilizce olarak piyasaya çıkan ve sonraları birçok dile çevrisi yapılan kitabın, İsveç’çe ye çevrilmesinde büyük çaba sarf eden Semazen vakıf Başkanı Doktor Yüksel Peker, eser piyasada satılmaya başladıktan sonra, olumlu tepkiler aldıklarını belirtirken,’’Şu anda kitabın satışlarından memnunuz, kitabı satın alanların büyük bir bölümü nüde İsveçliler oluşturuyor’’dedi.

‘’Semazen Vakfı sonunda özlenen beklenen
peygamber hayatını İsveç’çe ye çevirdi’’ diyen İsveç’in en önemli din tarihçisi, Prof. Dr. Tord Olsson’’Günümüz okuyucusuna hitap eden her yönüyle dikkat çeken eserin en önemli özelliği referanslarında İbni İshak’tan faydalanılmasıdır’’dedi. Kitabın İsveç’çe çevirisininse mükemmel olduğunu söyleyen Olssan, ‘’Gerçekten Ann Catrin bu güzel eseri harika bir şekilde İsveç’çe ye çevirmiş’’ dedi.

İsveç edebiyatında önemli bir yeri olan
halk ozanı, şair, yazar Bo Gustavvson, ‘’Lings edebiyatçı kişiliğini satırlara yansıtmış, anlaşılır ve akıcı bir üsluba sahip olan bu kitap okuyucuları için ilginç, sürükleyici bir roman olmuş’’ dedi. 

       MARTİN LİNGS KİMDİR?

İngiliz Asıllı Müslüman yazar Martin Lings, 1909 yılında İngiltere'de doğdu. Oxford Üniversitesi'nde İngiliz edebiyatı okudu. 25 yaşlarında diğer dünya dinlerini incelemeye başladı. Protestanlıktan vazgeçerek ateist oldu ancak arayışlarına devam etti. Afrikalı Müslümanlar vasıtasıyla tanıdığı Cezayirli Şeyh Ahmed Alavî eş-Şazelî vesilesiyle 1938'de Müslüman oldu ve Ebubekir Siraceddin ismini aldı. 1939 yılında Mısır'a gitti ve Kahire Üniversitesinde, özellikle Shakespeare üzerine on iki yıl ders verdi. 1948'de tekrar İngiltere'ye dönerek Londra Üniversitesinden Arap dili diploması aldı. 1955 yılından itibaren İngiliz Müzesi Doğu yazma eserlerinin (özellikle Arapça) tasnifine iştirak etti.

Türkçe'ye çevrilen eserlerinden bazıları Antik İnançlar Modern Hurafeler, Yirminci Yüzyılda Bir Veli, Tasavvuf Nedir? ve Onbirinci Saat. İyi bir şair de olan Lings'in iki de şiir kitabı vardır. Yazdığı makaleler, Studies in Comparative Religion, The
Islamic Quarterly gibi dergilerin yanı sıra, The New Encyclopaedia of Islam ve Encyclopaedia Britannica gibi belli başlı ansiklopedilerde yer aldı.
Lings 12 Mayıs 2005'te İngiltere'de ömrünün son günlerini geçirdiği bir köyde vefat etti ve evinin bahçesine defnedildi. .

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :