İsveç'te Anamuhalefet iftarı

İsveç'te Anamuhalefet iftarı

İsveç'in ana muhalefet partisi Sosyal Demokrat Parti'nin Genel Başkanı Mona Sahlin, parti genel merkezinde, partinin müslüman milletvekili adayları ile birlikte, ülkede yaşayan müslüman cemaatlerin liderlerine iftar yemeği verdi

ATİLA ALTUNTAŞ/STOCKHOLM

Stockholm'deki parti genel merkezinde verilen iftar yemeğine Sosyal Demokrat Parti'den milletvekili adayı olan Konya Kululu Hasan Dölek ile diğer milletvekili adayları, müslüman topluluğun liderleri, bazı tarikatlarin temsilcileri ile İsveç İslam Federasyonu'nun Türk Başkanı Tahir Akan katıldı.

İftardan önce Mona Sahlin, konuklarını partinin konferans salonuna alarak, burada bir süre görüştü. Bu sırada konuşma yapan Mona Sahlin, İsveç'te yaşayan müslüman toplumun yüzde 75 gibi büyük çoğunluğunun genel seçimlerde oylarını kendi partisi Sosyal Demokrat Parti ya da sol blokta yer alan diğer partilere verdiklerini kaydetti. 19 Eylül'de gerçekleşek genel seçimlerde de müslümanların oylarını Sosyal Demokrat Parti'den yana kullanmalarını isteyen Mona Sahlin, 'Her oyun çok büyük değeri var. Oylarınızı mutlaka kullanın' dedi.

Konuşmasında, müslüman ve yabancı karşıtı Sverige Demokrat Parti'nin televizyonlarda yayınlanması reddedilen reklam filmini de hatırlatan Mona Sahlin, bu partinin anlayışının kabul edilemeyeceğini söyledi. Sverige Demokrat Parti ile hiçbir zaman işbirliği yapmayacaklarını ve Danimarka'da olduğu gibi hükümetin müslümanlara yönelik ırkçı politikalarinin İsveç'te yaşamasına izin vermeyeceklerini kaydeden Sahlin, yabancı düşmani partinin belediye genel meclisi ve il genel meclisi seçimlerinde de başarılı olamaması için Sosyal Demokrat Parti olarak var güçleri ile seçimleri kazanmak için çalışacaklarını kaydetti.

Konuşmasını 'Selamün aleyküm' diye bitiren Mona Sahlin, daha sonra toplantıya katılan müslüman toplumunun temsilcilerinin isteklerini dinledi. Konuşmaların ardından iftarin yaklaşması ile birlikte, konuklar parti genel merkezinde kendilerine ayrılan bir odada akşam namazlarını kıldı. Namazdan sonra, konuklar, partililerin Pakistan mutfağından hazırladıkları yemekler ve hurma ile iftarlarını açtılar. Mona Sahlin ise, seçim çalışmalarını yürütmek amacıyla konuşmaların ardından parti binasından ayrıldı.

DÖLEK; 'SOYKIRIM TASARISI İLERİ GÖTÜRÜLMEYECEK

Bu arada Sosyal Demokrat Parti'nin 10. sıradan milletvekili adayı Hasan Dölek, 11 Mart'ta İsveç Meclisi'nde Ermeni iddiaları ile ilgili tasarının kabul edilmesinden sonra İsveç'te yaşayan Türk toplumunun Sosyal Demokrat Parti'ye kızgın olduğunu hatırlatırken, 'Ancak, parti içinde yaptığım görüşmeler sonucunda bu kararın daha ileriye götürülmeyeceği bana iletildi. Ben de buna inaniyorum' diye konuştu.

Hasan Dölek, kendisinin ve diğer müslüman milletvekili adaylarının desteği ile Sosyal Demokrat Parti'nin müslümanlara yönelik 'İslam' adında yeni bir dergi çıkarmaya başladığını kaydetti. İlk sayısı yayınlanan dergide, İsveç toplumunda yaşayan müslümanlar karşılaştıkları zorlukları kendi gözlerinden anlatırken, dünyada müslüman ülkelerde yaşanan olaylara da yerveriliyor.


 


 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :