İtalya'dan Libya'ya tarihî özür

İtalya'dan Libya'ya tarihî özür

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, dün akşam Libya'ya yaptığı resmi ziyaret sırasında İtalyanların faşizm döneminde yaptıklarından dolayı Libya lideri Muammer Kaddafi'den özür diledi.

Berlusconi, "Hiçbir halkın, bir başka halkı kültür ve geleneklerini yok etmek üzere kendi boyunduruğu altına alma hakkı olamaz" dedi.

Libya ile İtalya arasında 30 Ağustos 2008'de Bingazi'de imzalanan dostluk, ortaklık ve işbirliği anlaşmasıyla İtalyanların sömürgecilik dönemine sünger çekildiğine işaret eden Berlusconi, "Bu anlaşmayla maziyi artık geride bırakmak istiyoruz. Geçmişte olanlardan dolayı suçluluk duyan biz, sizden özür diliyoruz" diye konuştu.

Albay Kaddafi'yi Sirte'deki çadırında ziyaret eden Berlusconi'nin, iki ülke arasındaki anlaşmanın onandığı Genel Halk Kongresinde konuşma yaparak, Libya'daki devrimden övgüyle söz etmesi de dikkati çekti.

Öte yandan İtalyan hükümetinin, Sardinya adasındaki Maddalena kentinde düzenlenecek G-8 zirvesine davet edilen Kaddafi'nin çadırına uygun yer bulmak için hazırlıklara başladığı ortaya çıktı.

İtalyan basınındaki haberlerde Berlusconi'nin, Sirte'de Libya lideri Kaddafi'yle yaptığı görüşme sırasında, "Seni İtalya'da görmekten mutluluk duyacağız. Büyükelçinle beraber senin çadırın için en iyi yeri tespit etmeye gittik" dediği belirtildi.

Kaddafi, davete icabet etmesi durumunda, İtalya'yı da ilk kez ziyaret etmiş olacak.

-G8 ZİRVESİNE DAVET-

Bu arada, Berlusconi'nin, Libya lideri Albay Muammer Kaddafi'yi temmuzda İtalya'da yapılacak G8 zirvesine davet ettiği bildirildi.

Afrika Birliğinin dönem başkanı olan Kaddafi, bu sıfatıyla Berlusconi tarafından zirveye davet edildiğini belirttiği açıklamasında, "Dostum Berlusconi'nin davetini memnuniyetle kabul ediyorum" dedi.

Libya parlamentosunda konuşan Berlusconi, dün Libyalıları "geçmişe sünger çekmeye" de çağırmıştı.

Berlusconi, Roma ile Trablus arasında imzalanan dostluk ve işbirliği anlaşmasının parlamento tarafından onaylanması dolayısıyla Libya'da bulunuyor.

İki ülke Ağustos 2008'de, sömürge döneminden (1911-1942) kalma anlaşmazlıkları çözmek için bu anlaşmaya imza koymuştu. Anlaşma uyarınca İtalya, 25 yıl boyunca verdiği zararlardan dolayı Libya'ya 5 milyar dolar ödeyecek.AA






Etiketler :