İtfaiyenin ahtapotu yangınları saracak

İtfaiyenin ahtapotu yangınları saracak

İstanbul İtfaiyesi’nin ahtapotu medyanın karşısına çıktı. Topbaş tarafından tanıtılan sistem dakikada 8,5 ton su basıyor. 15 kolu bulunan ahtapot 40 kilometre uzağa ulaşıyor.

BÜYÜKŞEHİR İtfaiyesinin yangın söndürme çalışmalarında da kullanacağı ‘’Ahtapot’’ sisteminin tanıtımı, Florya sahilinde gerçekleştirilen tatbikatla  yapıldı. İtfaiyeci yeleği giyip, şapkasını taktıktan sonra telsiz talimatıyla tatbikatı başlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ‘’Ahtapot’’ sistemine su aktaracak pompayı, itfaiyecilerle birlikte denize attı. Topbaş, ardından da hortumun uzatıldığı yaklaşık bir kilometre uzaklığa ‘’Ahtapot’’ aracıyla ulaştı. Topbaş, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, denize atılan pompanın 60 metre derinlikten su çekebildiğini belirterek, ‘’Bu sistem dakikada 8,5 ton su basabiliyor. Hortumları 15 kilometre döşenebilecek bu sistemin 15 kolu bulunuyor. Daha uzun mesafelerde ara takviye pompaları koyarak suyun tazyikini arttırabiliyoruz. 30-40 kilometre kadar uzun mesafelere ulaşabiliyoruz. Bu hortumu döşerken yollarda trafikteki araçların ezmemesi için köprü oluşturabiliyorsunuz’’ dedi.

Ahtapot dağları aşacak

Bu sistemin su baskınlarında da kullanabildiğini ve özelliklerinin İstanbul şartlarında ormanlık alanlarda önemli olduğunu ifade eden Topbaş, bu sistemle ormanlık alanlar, dağlar ve tepelerden geçebileceklerini ve istedikleri mesafeye su götürebileceklerini kaydetti. Topbaş, Türkiye’de sadece İstanbul Büyükşehir Belediyesinde bulunan bu sistemin, Gebze’deki sanayi yangınına da müdahale ederek, başarılı bir söndürme çalışması gerçekleştirdiğini ifade etti. İstanbul İtfaiyesindeki araç ve gereci dünya standartlarının üstüne çıkardıklarını anlatan Topbaş, afetin durumuna göre her türlü müdahaleyi yapacak çok çeşitli araçların bulunduğunu, ‘’Koca Yusuf’’ isimli aracın 30 santimetre betonu delebildiğini, deprem anında enkaz altındaki insanların kamerayla görülebileceğini söyledi.

İki baraj arasında su nakli yapabiliyor

Hortumla gerektiğinde su baskını gibi afetlere müdahale edileceğini belirten Topbaş, acil durumlarda iki tatlı su kaynağı ya da baraj arasında aktarma yaparak şehrin herhangi bir bölgesinin susuz kalmasının engelleyebildiğini anlattı. Kadir Topbaş, “Her biri 1 milyon euroya mal olan 4 takım Ahtapot Hortumumuz var. İstanbul’da günde 250 civarında yangın ihbarı oluyor. Hortumun özellikleri İstanbul şartlarında ve ormanlık alanlarda çok önemli. Ayrıca 15 kilometreden daha uzun mesafeler için de ara pompalar koyarak gelen suyun tazyikini arttırıyoruz ve 30-40 kilometre gibi çok daha uzun mesafelere su basabiliyoruz” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.