“Itrî ve Dönemine Disiplinlerarası Bakışlar”

“Itrî ve Dönemine Disiplinlerarası Bakışlar”

İKSV tarafından İstanbul Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen “Itrî ve Dönemine Disiplinlerarası Bakışlar” sempozyumu, 2 Aralık’ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilecek açılış konseriyle başlayacak

ITRÎ VE DÖNEMİNE DİSİPLİNLERARASI BAKIŞLAR”SEMPOZYUMU

3 ARALIK PAZARTESİ GÜNÜ

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ KONGRE KÜLTÜR MERKEZİ’NDE

 

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), büyük Türk bestekârı 'Buhûrîzâde Mustafa Efendi'nin (Itrî) ölümünün 300. yılında, UNESCO'nun 2012’yi “Itrî Yılı” ilan etmesi nedeniyle, Itrî üzerine uluslararası bir sempozyum düzenliyor. “Itrî ve Dönemine Disiplinlerarası Bakışlar” başlıklı sempozyum, 3 Aralık Pazartesi günü, 10.00-18.00 saatleri arasında İstanbul Üniversitesi Kongre Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Sempozyumun açılışı, 2 Aralık Pazar akşamı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilecek “Itrî ve Dönemi” başlıklı bir konserle yapılacak.

 

Itrî ve Dönemine Disiplinlerarası Bakışlar” başlıklı sempozyum, 2 Aralık Pazar akşamı İstanbul Üniversitesi Kongre Kültür Merkezi'nde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilecek açılış konseriyle başlayacak. İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne (OMAR) bağlı olarak Gönül Paçacı yönetiminde çalışan Türk Müziği İcra Heyeti ve solistler Ahmet Özhan, Münip Utandıile Leonidas Asteris’in yer alacağı “Itrî ve Dönemi”başlıklı açılış konserinde, 17. yüzyıl bestekârlarının değişik formlardaki, bazıları çok nadir icra edilen eserleriseslendirilecek.

 

Açılış konserinin ardından,Beyoğlu Belediyesi'nin desteğiyledüzenlenen “Itrî ve Dönemine Disiplinlerarası Bakışlar” sempozyumu, 3 Aralık Pazartesi günü 10.00-18.00 saatleri arasında, İstanbul Üniversitesi'nin ev sahipliğinde Beyazıt Kampüsü'nde yer alan Kongre Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek.

 

Itrî’den yola çıkılarak 17. yüzyıl döneminin müzik, felsefe, tarih ve edebiyat gibi farklı disiplinler açısından değerlendirileceği sempozyum, Türk Müziği İcra Heyeti Şefi ve OMAR MüdürüGönül Paçacı'nın danışmanlığında düzenleniyor. Katılımın ücretsiz olduğu sempozyumda sunulacak tebliğlerden oluşacak Türkçe ve İngilizce bir yayın da hazırlanacak. 

 

Müzik, felsefe ve edebiyat gibi alanlarda konuşmaların yer alacağı sempozyumda, Türkiye’nin Osmanlı tarihi alanındaki en önemli uzmanlarından Prof. Dr. Mehmet Genç, Osmanlı'da 17. yüzyılın sosyal ve ekonomik yapısı üzerine değerlendirmeler yapacak. Otuz yılı aşkın bir süredir klasik Türk müziğiyle ilgili araştırmalar yapan Türkolog Prof. Dr. Walter Feldman ise Ali Ufkî, Evliya Çelebi ve Kantemir gibi önemli isimlerin de yaşadığıbudönemdeki müzik formlarının özellikleri ve değişimi üzerine yoğunlaşacak. Aynı zamanda UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Yönetim Kurulu Üyesi olan Dr. Mehmet Kalpaklı’nın dönemin edebiyatı ile ilgili değerlendirmelerinin ardından, müzikolog Ersu Pekin,Itrî ve dönemini tezkîreler ışığında anlatacak.

 

Merkezi Tahran'da bulunan “İslam Konferansına Üye Ülkeler Parlamentolar Birliği”nin genel sekreteri Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç'ın dönemin Şark-İslam kültürünü ele alacağı konuşması, yaklaşık 40 yıldır Fransa'da yaşayan ve Türk müziğini batıya tanıtan, müzikoloji çalışmaları da bulunan ünlü sanatçı ve neyzen Kudsi Erguner'in, Itrî ve döneminden günümüze, Osmanlı musikisindeki yorum farklılıklarınıincelemesiyle devam edecek.

 

Sempozyumda ayrıca, Itrî'nin Klâsik Türk Musikisi repertuarının en yetkin eseri olarak kabul edilen "Neva Kâr"ına ait ses kayıtlarının izleyicilerle paylaşılacağı özel birbölüm de yer alacak. “Neva Kâr'ın farklı ses kayıtları ışığında eskiden yeniye doğru icraları, Prof. Dr. Süleyman Seyfi Öğün tarafından aleniyet-mahremiyet sorunu açısından incelenecek. Necil Kazım Akses'in "Itrî’nin ‘Neva Kâr’ı Üzerine Büyük Orkestra İçin Scherzo” isimli eseri de yine bu kapsamda Hacettepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Önder Özkoç tarafından değerlendirilecek. 

 

Ücretsiz olarak gerçekleştirileceksempozyuma katılmak için, (0212) 334 08 18 numaralı telefon aracılığıyla rezervasyon yaptırılması gerekiyor.

 

Sempozyumun programı ile ilgili detaylı bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz. 

 

Ayrıntılı bilgi için:           www.iksv.org

Görseller için:     www.iksvphoto.com

 

 

 

 

"ITRÎ VE DÖNEMİNE DİSİPLİNLERARASI BAKIŞLAR" SEMPOZYUMU
3 Aralık Pazartesi, 10.00-18.00

Kongre Kültür Merkezi, İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü

 

PROGRAM

 

 

Açış                Gönül Paçacı

                        İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Sanatçı Öğretim Elemanı

 

10.00-10.30    Osmanlı'da 17. Yüzyılın Sosyal ve Siyasal Yapısı

                        Prof. Dr. Mehmet Genç, İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi

 

10.30-11.00    17. Yüzyılda Müzik Formları: Ali Ufkî, Evliya Çelebi, Kantemir Arasında Itrî

                        Prof. Dr. Walter Feldman, New York Üniversitesi Abu Dhabi  Şubesi Öğretim Üyesi

 

11.00-11.15    Soru – Cevap

 

11.15-11.30            Kahve molası

 

11.30-12.00    17. Yüzyılda Osmanlı'da Edebiyat

Dr. Mehmet Kalpaklı, Bilkent Üniversitesi, Tarih Bölümü Başkanı

 

12.00-13.30    Öğle arası

 

13.30-14.00    Tezkireler Işığında Itrî ve Dönemi

Ersu Pekin, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müzikoloji Bölümü Öğretim Görevlisi, OMAR Yayın Yönetmeni

 

14.00-14.15    Soru – Cevap

 

14.15-15.45    Dinleti:Neva Kâr (Ses kayıtları üzerinden)

 

                        Darülelhan kayıtlarından Münir Nurettin Selçuk icrası, TRT kayıtlarından Ulvi Erguner Korosu, Bekir Sıdkı Sezgin, Meral Uğurlu

 

                        Modern Neva Kar İcralarında Aleniyet-Mahremiyet Sorunu

                        Prof. Dr. Süleyman Seyfi Öğün, Maltepe Üniversitesi İİBF Uluslararası İlişkiler ve AB Bölümü Başkanı

 

                        Necil Kazım Akses'in"Neva Kâr Üzerine Scherzo"su

                        Önder Özkoç, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı Öğretim Görevlisi

 

15.45-16.00    Kahve molası

 

16.00-16.30    17. Yüzyılda Şark-İslam Kültürü

Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

 

     16.30-17.00    Itrî ve Döneminden Günümüze Osmanlı Musikisinde Yorum Farklılıkları

     Kudsi Erguner,Rotterdam Konservatuarı Öğretim Görevlisi

 

17.00-17.30    Tartışma ve genel değerlendirme

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.