İzmir Büyükşehir davasında tahliye

İzmir Büyükşehir davasında tahliye

İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik davada tutuklu 18 sanıktan Genel Sekreter Pervin Şenel Genç, dışındaki tüm sanıklar tahliye edildi

 İzmir Büyükşehir Belediyesi’ndeki yolsuzluk  iddialarına ilişkin 130 sanığın yargılandığı davada tutuklu sanıklardan 17’sinin  tahliyesine karar verildi.
         İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma, verilen öğle arasının  ardından, tutuklu sanık ve avukatlarının savunmalarıyla tekrar başladı.
         Tutuklu sanık Hilmi Özen, savunmasında, 2011 yılının Ağustos ayında İZSU  Genel Müdür Yardımcılığı’ndan emekli olduktan kısa süre sonra, Başkan Aziz  Kocaoğlu’nun ricası üzerine belediyede Şirketler Koordinatörü olarak göreve  başladığını kaydetti.
         Birikimlerini, yol gösterici nitelikte paylaştığını aktaran Özen,  ihalelerde resmi ya da gayriresmi hiçbir görevi bulunmadığını anlattı.
         Özen, ”66 yaşındayım. 435 gündür bir avuç gökyüzüne bakarak yaşıyorum.  40 yıldır bu devlete hizmet ettim. Her sabah uyandığımda, ’Ben ne yaptım da  buradayım’ sorusunun cevabını bulamadım” ifadelerini kullandı.
         Sanıklardan Bilgi Teknolojileri Daire Başkanı Serdal Selçuk Savcı da suç  unsuru olmamasına rağmen cezaevinde bulunmalarını anlayamadığını belirterek,  ”Tahliye yeterli değil, beraat istiyorum” dedi.
         İZELMAN Genel Müdürü Hüseyin Kırmızı da onurlu yaşamanın ve görevini  yapmanın bedelinin bu kadar ağır olacağını tahmin etmediğini ifade ederek,  suçlamaları reddetti.
         Şimdiye kadar hiçbir çıkar sağlamadığını dile getiren Kırmızı, ”Mal  varlığımdaki borçları gören devlet bize sanıyorum yardım edecektir. Yüreğimizin  yarısının geride kalmaması için herkesin tahliye edilmesi gerekir” diye  konuştu.
         Büyükşehir Belediyesi Satın Alma Şube Müdürü Mehmet Sayar da ihalelere  fesat karıştırdığı yönündeki suçlamaları reddetti.
         Kendisi ve ailesinin mağdur olduğunu savunan Sayar, ”Kredi  derecelendirme kuruluşları tarafından ’en iyi belediye’ seçilen bir yerde ihaleye  fesat karıştırma ve başkalarına menfaat sağlama olabilir mi? Bizler yolsuzluk  yapmadık” diye konuştu.
         Diğer sanıklar da suçlamaları reddederek mağduriyetlerinin giderilmesini  istedi.
         Daha sonra avukatlar savunma yaptı.
         Sanık avukatlarından Ercan Demir, yaptığı savunmada, yeni kanun  değişikliğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
         Yasada yer alan ”süren davalar” ibaresinin doğru olmadığını savunan  Demir, hakimin, tutuklama yerine farklı adli kontrol uygulama sistemi  getirebileceği görüşünü aktardı.
         Demir, ”Bu sanıkların neresi tehlikeli? ’Ben karakola gidip imza vermek  yerine, tutuklama talebi devam etsin diyorum’ diyemezsiniz. Burada bulunanlar  çıktıkları durumda toplumda infiale mi neden olacaklar ki tutuklu olarak  kalıyorlar?” diye konuştu.
         Diğer sanık avukatları da isnat edilen suçlamaları kabul etmeyerek  müvekkillerinin tahliye edilmesini istedi.
        
Karar
         Mahkeme heyeti, dosya kapsamı ve mevcut delil durumuna göre, sanıklardan  Alaittin Eraslan’ın bihakkın tahliyesine, başka suçtan tutuklu veya hükümlü  değilse salıverilmesine karar verdi.
         Sanıklar Tülay Azeri, Ferit Faruk Boyacıoğlu, Murat Boyacıoğlu, Gökhan  Boğazkesen ve Hüseyin Kırmızı’nın, 6352 sayılı yasa ile değişik 5271 sayılı  CMK’nın ilgili maddesi uyarınca yurtdışı yasağı konarak, adli kontrole tabi  tutulmaları şeklinde tahliyesine karar verilirken, Serdal Selçuk Savcı, Hilmi  Özen, Ali Süha Sabuktay, Mehmet Sayar, Hakan Say, Ömer Devrim Ergin ve Ata  Karataş’ın konutlarını terk etmemek şeklinde adli kontrole tabi tutularak  tahliyeleri kararlaştırıldı.
         Sanıklar Cafer Konca, Sedat Sakur, Abdülhalim Yazıcı ve Cafer Alt ise  bulundukları yere en yakın polis merkezine giderek 19.00-21.00 saatleri arasında  imza vermeleri şeklinde adli kontrolle serbest bırakıldı.
         Tahliye kararı mahkeme salonunda, sanık yakınlarınca sevinçle  karşılanırken, Genel Sekreter Pervin Şenel Genç’in mevcut delil durumu ile  beklenen raporların henüz gelmemesi nedeniyle tahliye edilmemesi tepkiye yol  açtı.
         Sanık yakınları, tahliye sevincini adliye dışında da alkışlar ve  ıslıklarla kutladı.
 

7 KİŞİ HAKKINDA EV HAPSİ KARARI VERİLDİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik 18 tutuklu sanığın bulunduğu davada mahkeme 17 sanığı tahliye etti. Davada tek tutuklu sanık olarak Genel Sekreter Pervin Şenel Genç kaldı. Mahkeme İZELMAN Genel Müdürü Hüseyin Kırmızı, İBB Karar ve Tutanaklar Daire Başkanı Tülay Azeri, Organizatörler Alaattin Eraslan, Ferik Faruk Boyacıoğlu, Murat Boyacıoğlu ve Gökhan Boğazkesen'i tahliye etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi Eski Kültür ve Spor Dairesi Başkanı Abdülhalim Cumhur Yazıcı, Genel İş 3 Nolu Şube Başkanı Cafer Konca, Genel İş 3 Nolu Şube Denetim Kurulu Başkanı Cafer Alp, organizatör Sedat Sakur'un ise Adli Kontrol'le tahliyesine karar verdi.
Mahkeme, İZENERJİ Genel Müdürü Ali Sabuktay, Büyükşehir Şirketler Genel Koordinatörü Hilmi Özen, İzmir Büyükşehir Belediyesi Bilgi Teknolojileri Daire Başkanı Selçuk Savcı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Alım Şube Müdürü Mehmet Sayar, organizatör Ata Karakaş, Ömer Devrim Ergin, Hakan Say'ı ise tahliye edip ev hapsine karar verdi. Kararlar açıklanınca mahkeme salonundan alkış ve sevinç sesleri yükseldi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.