İzmir saldırısının asıl hedefi neydi?

İzmir saldırısının asıl hedefi neydi?

Foça'da düzenlenen terör saldırısında seçilen hedef stratejik açıdan önemli. Çünkü servisin gittiği tugayda eğitim verilen birliklerden biri de Efeler...?

İzmir'deki Foça Deniz Üs Komutanlığı'nda görevli askeri personeli taşıyan araca PKK sabah saatlerinde saldırı düzenledi. 1 asker şehit olurken 11 asker de yaralandı.

Üsse 1.5 kilometre uzaklıkta, sağ tarafında yazlıklar bulunan, sol tarafı ise ağaçlık olan yola teröristler tarafından yerleştirilen bomba uzaktan kumandayla patlatıldı. Tahrip gücü yüksek bombanın patlamasıyla askeri araçta hasar oluşurken, içinde bulunanlardan yaralananlar oldu.

PKK NEDEN FOÇA'DA SALDIRI DÜZENLEDİ

Güvenlik Uzmanı Mete Yarar'a göre, İzmir Foça, turistik bir bölge olduğu için değil, özel birlikler nedeniyle seçildi. Saldırının düzenlediği servis Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanlığı'na gidiyordu. Bu tugayda sadece Güneydoğu'da kritik noktalarda görev yapan amfibi komandolar değil terör örgütüne karşı en etkili birlikler olan Jandarma Özel Harekatçılar da eğitiliyor. Kamuoyunun JÖH'ler veya Efeler olarak bildiği bu birlikler, herhangi bir terör saldırısı sırasında çatışma bölgesine ilk gönderilen askeri unsur.

'JÖH'LER ÖZELLİKLE SEÇİLMİŞ'

Bir TV kanalında konuşan eski özel birlik mensubu emekli binbaşı Yarar, "Askeri olarak vurulabilecek Ege Ordu Komutanlığı Karargahı gibi başka hedefler var. Ancak özellikle Foça'daki tugay seçilmiş. Terör örgütü, kendisi ile mücadele eden JÖH'leri özellikle seçmiş gibi görünüyor" dedi.

'İNTİHAR SALDIRISI'

Saldırının sansasyonel bir eylem niyetiyle yapıldığını da vurgulayan Yarar, Foça'nın iki tane çıkış noktası olduğunu hatırlatarak teröristlerin kaçışının zor olduğunu söyledi: Saldırının yapıldığı noktanın arkası dağlık ama çok sık ağaçlık alan. Bu bir tür intihar saldırısı bence."

Terör konusunda isabetli analizleriyle dikkat çeken Taraf Yazarı Emre Uslu da ensonhabere verdiği kısa röportajda Foça'daki saldırı için,

"PKK'nın her saldırısı bir stratejik plan dahilinde yapılıyor. Oslo'da yapılan görüşmelerde MİT temsilcileri 'metropollere bombalar taşıyorsunuz; biliyoruz' demişlerdi. Örgüt metropollerdeki silahlarını bombalarını kullanmaya devam ediyor. Örgütün vermek istediği mesaj gayet açık ve net: 'Sen beni Hakkari'de ararsan İzmir'de bulursun' demek istiyor. Ben Hakkari'de de İzmir'de de patlamalarla gündemi değiştiririm mesajını veriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.