İzmir'de şoke eden yapı denetimi...

İzmir'de şoke eden yapı denetimi...

Müteahhit operasyonu İzmir’den başladı. İşte ortaya çıkan korkunç sonuç...

5 yapı denetim firmasının sağlam raporu verdiği 50 binada inceleme başlatan uzmanlar, 7’sinde yeterli demir kullanılmadığını belirledi. 43 binadaki inceleme sürerken, inşaatlara para karşılığı “uygundur” raporu veren 25 kişi gözaltına alındı...

İzmir’de düzenledikleri sahte belgelerle oturuma ve depreme uygun olmayan apartmanlara ruhsat alınmasını sağlayan yapı denetimşebekesi, polisin operasyonuyla çökertildi. Ekipler, yeterli demir ve uygun çimento kullanılmayan 50 apartmana ruhsat alınmasını sağlayan 25 kişiyi gözaltına aldı.

O BİNALARDA AİLELER OTURUYOR

İzmir Emniyeti ekipleri, bazı yapı denetim firmalarının, para karşılığında betonu ve demiri standartların altında olan binalara uygundur raporu verdiğini belirledi. Yaklaşık bir yıl süren teknik takibin ardından harekete geçen ekipler, 5 yapı denetimi firması ile 3 laboratuvara baskın düzenledi. Aralarında 2 müteahhittin de bulunduğu 25 kişi gözaltına alındı.

ANKARA’DA 5 KİŞİ ARANIYOR

Gözaltına alınanların çalıştığı 5 yapı denetimfirmasının 50 binaya sağlamruhsatı verdiği ortaya çıktı. Bilirkişilere yaptırılan incelemede ruhsat verilen ve hâlâ içinde vatandaşların oturduğu 7 binanın, beton ve demir yeterliliğinin standartların çok altında olduğu tespit edildi. Yetkililer geri kalan 43 binanın ise inceleneceğini söyledi. Polis olayla ilgili incelemesini sürdürürken, Sinop ve Ankara’da 5 kişinin daha arandığı belirtildi.

Olmayan çimentoya fatura

Polisin yaptığı incelemede zanlıların ölüme nasıl davetiye çıkardığı da ortaya çıktı. Zanlıların çimento fabrikalarından yeterli miktarda çimento alındığına dair sahte faturalar hazırladığı anlaşıldı. Ancak incelemelerde söz konusu çimentodan hiç iz olmadığı belirlendi.

Bize bu bina çok sağlam denildi

İzmir’in Karabağlar ilçesinde yapımı 3 yıl önce tamamlanan Cansever Apartmanı’na da sağlam raporu verildiği ortaya çıktı. Apartmanın 3. katında eşi ve iki oğluyla birlikte oturan Kevser Fırat, dairelerini çok sağlam oldukları gerekçesiyle satın aldıklarını söyledi.

Kamera şakası sandılar

Fırat “Biz müteahhidi tanıyoruz. Bize bu apartmanda gereğinden fazla demir ve beton kullanıldığı söylendi. Bu bir kamera şakası mı? Bu bina çok yeni. Biz şimdi nereye gideceğiz? Kontrollerimizi nerede yaptıracağız? Hatta Van’da meydana gelen depremin ardından küçük oğlum ‘Anne bizim binamız da yıkılır mı’ diye sormuştu. Biz de böyle bir şeyin mümkün olmayacağını söylemiştik” dedi.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.