Jandarmada dağıtılan şok kitaplar

Jandarmada dağıtılan şok kitaplar

Ergün Poyraz'ın, “AKPapa'nın Temel İçgüdüsü” ve “Kanla Abdest Alanlar” kitaplarından alınıp Jandarma teşkilatına dağıtıldığı belirlendi

Ergenekon soruşturması kapsamında, Jandarma eski Genel Komutanı Şener Eruygur döneminde kaybolan, “örtülü ödenekle” ilgili Başbakanlık Teftiş Kurulu, ara inceleme raporunu tamamlayarak Savcılığa gönderdi. Müfettişler, “haberalma ödeneği” olarak da bilinen örtülü ödeneğin amacı dışında kullanıldığını saptarken, bu paranın bir bölümüyle şu anda Ergenekon davasından tutuklu bulunan gazeteci yazar Ergün Poyraz’ın, “AKPapa’nın Temel İçgüdüsü” ve “Kanla Abdest Alanlar” kitaplarından alınıp Jandarma teşkilatına dağıtıldığı belirlendi. Yazar Necati Ulunay Ucuzsatar’ın, “Dağların Gözyaşları” adlı kitabı da örtülü ödenekten satın alınarak dağıtıldı. Her bir kitaptan 300-400 adet satın alındığı ifade edildi. Ergün Poyraz’a örtülü ödenekten 2 bin 600 TL ve 450 dolar elden ödeme yapıldığı ve 3 bin TL ödenerek kitaplarından satın alındığı belirtildi.

1 MİLYON TL RECEP CÖMERT’E
Emekli Orgeneral Şener Eruygur’un Jandarma Genel Komutanlığı yaptığı 2002-2004 yılı döneminde Jandarma hesabından aktarılan 14 milyon 330 bin TL’nin kayıp 7.5 milyon liralık kısmı ile ilgili soruşturmada, hesabına geçen 1 milyon TL ile ilgili olarak sorgulanan emekli Astsubay Recep Cömert daha sonra serbest bırakılmıştı. Cömert’in bu parayı istihbarat amaçlı olarak dağıtmış olabileceği ifade edildi. Bu paranın dağıtımına ilişkin tutanakların ise Cömert’in altında imzası bulunan emirle imha edildiği saptandı.

DERNEKLERE DE DAĞITILDI

Başbakanlık müfettişleri, örtülü ödenekten Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) gibi bazı derneklere ve Cumhuriyet Çalışma Grubu (CÇG) gibi bazı oluşumlara para aktarıldığını da saptadı. Eruygur’dan ele geçirilen CD’deki bilgilere göre, CÇG’ye 2003-2004 yıllarında, 200 bin dolar kaynak aktarılmasının kararlaştırıldığı bilgisine de yer verildi. Çay, sigara, kontör gibi ihtiyaçların da örtülü ödenekten karşılandığı saptandı.

FİRMALARA ÖDEME YAPILDI

Kayıp örtülü ödeneğin izini süren Başbakanlık müfettişleri, Maliye Bakanlığı’na da ödeme yapılan 3 firmayla ilgili yazı yazdı. 2 firmayla ilgili yanıt veren Maliye Bakanlığı, diğer firmayla ilgili incelemelerini sürdürüyor. Firmalardan birinden bilgisayar yazılımı alındığı, diğerinden ise herhangi bir şey alınmadan ödeme yapıldığı ortaya çıktı. Maliye Bakanlığı kayıtlarında firmalardan birinin dönem dönem ticari faaliyette bulunduğu saptandı. Örtülü ödenekten bilgisayar sarf malzemeleri ve çeşitli malzemeler alındığı tespit edildi. Yetkililer, haberalma ödeneğinin Jandarma’nın bazı ihtiyaçları için de kullanılabileceğini ancak burada amaç dışı kullanımın söz konusu olduğunu söyledi.

ÖRTÜLÜ’NÜN İZİ SÜRÜLÜYOR

Jandarma eski Genel Komutanı Şener Eruygur döneminde kaybolan, “örtülü ödenekle” ilgili Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun yanı sıra BDDK murakıpları, Maliye Bakanlığı kontrolörleri ve İçişleri Bakanlığı da soruşturma yürütüyor. Bugüne kadar yapılan incelemelerde, 13 milyon TL’lik örtülü ödeneğin kayıp olan 7.5 milyon TL’lik kısmıyla ilgili kapsamlı bir çalışma yürütülmüştü. Şener Eruygur’un hesabına geçen 7.5 milyon TL’nin 5.5 milyon TL’lik bölümünün Rem Mümessillik ve Dış Ticaret A.Ş.’nin yetkilisi Mehmet Sanibal’ın hesabına aktarıldığı saptanmıştı. Mehmet Sanibal bu paranın 3.5 milyon TL’sini hesabından çektikten sonra yaklaşık 1.1 milyon liralık bölümüyle yurt dışından teknik malzeme satın alındığı ortaya çıkmıştı. Müfettişler, alınan bu malzemenin, “dinleme cihazı” olduğunu tespit etti. Bu dinleme cihazlarının ne amaçla kullanıldığı ise netlik kazanmadı. Örtülü ödeneğin kalan bölümü olan 2 milyon 400 bin liranın nereye harcandığı konusunda ise incelemeler sürüyor.

JANDARMA’YA GİREREK ARADILAR
Bu kapsamda Maliye ve İçişleri müfettişlerinden oluşan bir komisyon, Jandarma Genel Komutanlığı’na girerek, “kayıp örtülü ödenek” parasıyla alınan dinleme cihazlarının envanterde kayıtlı olup olmadığını araştırdı. Askeri bölgede yapılan arama bir jandarma Albay gözetiminde yapıldı. Komisyonda 2 Başbakanlık, 2 İçişleri, 1 de Maliye müfettişi yer aldı. Jandarma’daki inceleme sonucunda envanterde kayıtlı 8 adet internet, 5 adet GSM takip cihazı bulundu ancak bu cihazlardan hangilerinin Şener Eruygur döneminde örtülü ödenekten alındığı belirtilen dinleme cihazları olduğu tespit edilemedi. Jandarma’dan müfettişlere verilen yanıtta, İngiltere’den alınan Rus malı cihazlara ait fatura ve ithalat belgelerinin imha edildiği belirtildi

Etiketler :