Jet tahliyeci hakim için şok iddia

Jet tahliyeci hakim için şok iddia

'Kaos Planı'nın altında imzası bulunan Albay Dursun Çiçek'i tahliye eden mahkeme başkanının geçmişte iki önemli davadan, hakkındaki şaibe yüzünden çekildiği ortaya çıktı.

İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nin başkanı Nurettin Ak, Alaattin Çakıcı'nın yurtdışına kaçış davası ve Bilim Araştırma Vakfı (BAV) üyelerine yönelik çete davasından çekildi. Ak, BAV davasında rüşvet istediği iddiaları üzerine hakkında soruşturma açılması ve eşinin, Çakıcı davası sanıklarından Sinan Engin'in menajeri olduğu Beşiktaş Spor Kulübü'nde hukuk danışmanı olarak çalıştığının ortaya çıkması üzerine davaya bakamadı.

 

İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Nurettin Ak'ın ismi son olarak 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı' adlı belgede imzası bulunan Kurmay Albay Dursun Çiçek'in Adli Tıp Kurumu raporuna rağmen delil yetersizliği gerekçesiyle tahliye edilmesiyle gündeme geldi. Albay Çiçek, 11 Kasım 2009'da 'hükümeti cebir ve şiddet kullanarak ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek' ve 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçlarından tutuklandı. İstanbul Nöbetçi 9. Ağır Ceza Mahkemesi, başkan Nurettin Ak, üye hakim Tuncay Aslan ve İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nden geçici olarak görevlendirilen Oktay Kuban, Çiçek'i 43 saat sonra tahliye etti.

 

Aslan ve Kuban, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nca (HSYK) tartışmalı hale getirilen 22 Temmuz adli yargı atamaları ile görevlendirilmişti. Üye hakimlerden sonra mahkeme başkanı Nurettin Ak'ın da daha önce baktığı iki önemli davadan hakkında şaibe ortaya çıkması sebebiyle çekildiği ortaya çıktı. Ak, Bilim Araştırma Vakfı (BAV) üyelerinin yargılandığı çete davasına bakan İstanbul 1. No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) başkanıydı. Bu dava sürerken müşteki Ebru Şimşek'in avukatı Ercüment Yaltır'ın başkan Ak adına 500 bin TL (milyar) istediği iddia edildi.

 

Yaltır'ın eski savcı olduğu ve hâkim Ak ile beraber Hakkari'de görev yaptığı ve aralarının çok iyi olduğunu gösteren fotoğraflar da kamuoyuna yansıdı. BAV davası sanığı Burak Abacı, Yaltır'la aralarında geçen rüşvet talebine ilişkin Mart-Haziran 2002 tarihleri arasında geçen telefon görüşmelerinin ses kayıtlarını, avukat Yaltır'ın verdiği üç ayrı banka hesap numarasını Adalet Bakanlığı ve HSYK'ya bildirerek şikayetçi oldu. Adalet Bakanlığı, Ak hakkında, 500 bin lira rüşvet iddiası üzerine soruşturma açtı. BAV davası sanık avukatları, bu gelişmeler sonucu mahkeme başkanı Ak'ın davadan çekilmesini istedi. Başkan Ak, 20 Eylül 2002'deki duruşmada iddialar üzerine davadan çekildiğini açıkladı.

 

ALAATTİN ÇAKICI DAVASINDAN DA ÇEKİLDİ

 

Ak hakkında ikinci şaibe içeren durum da Alaattin Çakıcı'nın yurtdışına kaçış davası sırasında yaşandı. Çakıcı, 2004 yılında eski Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya, MİT'çi Kaşif Kozinoğlu'nun adının karışmasıyla olaylı bir şekilde yurtdışına kaçmıştı. Karagümrük Spor Lokali baskını davasında hakkında verilen mahkumiyetin Yargıtay'da bozulduğu kararın daha postaya verilmeden Özkaya tarafından Çakıcı'ya ulaştırıldığına yönelik bilgiler teknik takibe takılmıştı.

 

Çakıcı da, hakkında yakalama kararı çıkarılmadan önce yurtdışına kaçmıştı. Çakıcı ile birlikte MİT'çi Kaşif Kozinoğlu, Erol Evcil ve Beşiktaş Spor Kulübü menajeri Sinan Engin'in de aralarında bulunduğu 24 sanıklı dava 1 No'lu DGM'de iken 2005 yılındaki yasal değişiklikle İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ne düştü. Davada yargılama başladığında bir gerçek daha ortaya çıktı. Çakıcı'nın kaçışı için vize işlemleri yaptığı belirlenen Sinan Engin hakkında 'suç örgütüne yardım ve yataklık etmek', 'sahte pasaport ve evrak düzenlemek' suçlarından 1,5-4'er yıl arasında hapsi isteniyordu.

 

Engin'in yargılandığı çete davası sürerken İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nin başkanı Nurettin Ak'ın eşi Hale Ak'ın Beşiktaş Spor Kulübü'nde işe başladığı basına yansıdı. Haberlerde, Hale Ak'ın sigortasını 1 Ocak 2006'da yaptıran kulüp görevlilerinin, Ak'ın dışarıdan hukuk müşaviri olarak görev yaptığını açıklamaları gündeme geldi. Bu gelişmeler üzerine Nurettin Ak hakkında ikinci kez önemli bir davada şaibe oluştu. Ak, 25 Ocak 2007'de davadan çekildiğini açıkladı.

 

Etiketler :