JİTEM'in haber elamanları dinlenecek

JİTEM'in haber elamanları dinlenecek

Malatya'da Zirve Yayınevi'nde biri Alman uyruklu 3 kişinin bıçaklanarak öldürülmesi olayının sanıkları yarın 31. kez hâkim karşısına çıkacak.

Zirve Davası'nda JİTEM'in haber elamanları dinlenecek.

Malatya'da Zirve Yayınevi'nde biri Alman uyruklu 3 kişinin bıçaklanarak öldürülmesi olayının sanıkları yarın 31. kez hâkim karşısına çıkacak. Duruşmada, JİTEM'e gayri resmi haber elemanı oldukları belirtilen Erhan Özen, Ercan Genli ve Veysel Şahin tanık olarak dinlenecek. Malatya Jandarma Alay Komutanlığı'nca Kayseri'de gerçekleştirilen 'misyonerlik faaliyetlerine ilişkin' seminerin içeriği okunacak.

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın yarınki duruşmasında mahkeme Erhan Özen'i ikinci kez, Ercan Genli ve Veysel Şahin'in de ilk kez tanık olarak dinleyecek. 28 celsede tanık olarak dinlenen Erhan Özen, mahkemedeki ifadesinde JİTEM'in gayri resmi elemanı olduğunu ileri sürerek bazı konularda askeri operasyon ve faili meçhul cinayetlerin olduğunu bildiğini belirtmişti. Veli Küçük, Levent Ersöz ve Muzaffer Tekin ile 2004 yılında İstanbul'da bir ordu evinde görüştüğünü anlatan Özen, aynı ekipte yer aldığı Şiran ve Yusuf kod adlı kişilerin de yanında olduğunu söylemişti. JİTEM faaliyetleri arasında, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da hükümetlere istediklerini yaptırma, hükümetleri yıpratmanın bulunduğunu iddia etmişti.

Mahkeme, Özen'in yanı sıra Ercan Genli ve Malatya Kerkük Kardeşlik Derneği eski Başkanı Veysel Şahin'i de dinleyecek. Malatya E Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan Veysel Şahin, 2008 yılı Mayıs ayında üzerinde bombalarla yakalanmıştı. Jandarmaya haber elemanlığı yaptığı mahkeme dosyasında belirtilen Şahin, mahkemedeki ifadesinde üzerinde ele geçirilen bombalarla ilgili "Bunlar Türk Silahlı Kuvvetleri'ne aittir." demişti.

Müdahil avukatlarından Erdal Doğan, yaptığı açıklamada, dinlenilmesi beklenilen tanıkların ifadelerinin çok önemli olduğuna işaret etti. Söz konusu kişilerin 2 yıl önce dinlenilmesi taleplerin mahkeme tarafından reddedildiğini anlatan Doğan, "Mahkemece bu tanıkların dinlenmesini karar verilmesi önemlidir. Bizce gelinen aşamada dosyanın delil durumu ile davanın hukuki ve fiili bağı nedeniyle İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki Kafes (Poyrazköy) Davası ile birleşmesi gerekiyor. Birleşmeme durumu, Zirve katliamını yalnızca 5 gençle sınırlayıp gerçeği ve gerçek organizasyonu karartmak anlamına gelecektir. Bu durum ise ırkçılığı körükleyen siyaset kültürünü, halkları ve inançları düşmanlaştıran 100 yıllık vesayet rejimini ve ittihatçılığın yeniden ve yeniden üretilmesini sağlar." dedi.

Öte yandan son celsede Malatya Jandarma Alay Komutanlığı'nca Kayseri'de 'misyonerlik faaliyetlerine ilişkin' seminer gerçekleştirildiği ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine seminere ilişkin tüm belgelerin mahkemeye ulaştırılması istenmişti. 31. duruşmada seminer belgelerinde Zirve Yayınevi cinayetlerine ilişkin bilgiler mercek altına alınacak.

ZİRVE YAYINEVİ DAVASI

Malatya'da, 18 Nisan 2007'de, Zirve Yayınevi'nde çalışan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel bıçaklanarak öldürülmüştü. Olayla ilgili zanlılardan Emre Günaydın, Salih Gürler, Cuma Özdemir, Hamit Çeker ve Abuzer Yıldırım olay yerinde yakalanmıştı. Emre Günaydın, yargılandığı Malatya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde bir dönem birlikte, yerel bir gazetede çalıştığı Varol Bülent Aral'ın, kendilerine devletten destek sağlayacağını söylediğini ifade etmişti. 12'nci duruşmaya çağrılan Aral'la yüzleşen Emre Günaydın, "Hani bize devlet desteği sağlayacaktın?" diye sormuştu. Günaydın'ın ifadesi üzerine Varol Bülent Aral ve Zirve Yayınevi çalışanı olduğu belirtilen Hüseyin Yelki tutuklanmıştı. Yelki ve Aral daha sonraki duruşmalarda tahliye edilmişti. Aral, 15 Ekim'de görülen 29. duruşmada Erhan Özen'in ifadeleri üzerine tutuklanmıştı.

CİHAN

Etiketler :