“Kadınlar değişirse dünya da gelecek de değişir”

“Kadınlar değişirse dünya da gelecek de değişir”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan Enerji Hanım toplantısında 4 bin 500 kadına seslendi

Enerji verimliliğinin sağlanması ve bireylere anlatılmasını amaçlayan toplumsal proje “Enerji Hanım”, 19. durağı olan İstanbul’da kadınlarla bir araya geldi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın ortak projesi olan ve Enerji Verimliliği Derneği organizasyonu ile hayata geçirilen Enerji Hanım’ın İstanbul programına, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Eski Turizm ve Devlet Bakanı AK Parti Kadın kolları başkanı Güldal Akşit, İstanbul Ticaret Odası Başkanı ve Enerji Verimliliği Derneği Başkanı İbrahim Çağlar, Başkan Vekili Adnan Ersoy Ulubaş ve yönetim kurulu üyesi Nihat Özdemir de katıldı.

Gereksiz lambaları kapatarak işe başlayın

Haliç Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve 4 bin 500 ün üzerinde kadının katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan İstanbul Ticaret Odası Başkanı ve Enerji Verimliliği Derneği Başkanı İbrahim Çağlar, Enerji Hanım’ın başarılı olması halinde 4 milyar TL tasarruf sağlanacağına dikkat çekti. Bu tasarrufla Türkiye’de 200 şehir hastanesi, 1.000 okul yapılmasının mümkün olduğunu belirten Çağlar, toplantıya katılan kadınlara seslenerek, “Bu amaç için, sizlerin atacağı en küçük adım bile önemli. Gereksiz lamba yanmasını önleyerek bile bir adım atabilirsiniz. Toplumun geleceğine yön veren bireyler, bizlerin enerji tasarrufu elçileri sizsiniz” diye konuştu.

Bölgedeki savaşlar enerji politikaları kaynaklı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise içinde bulunduğumuz bölgede yaşanan sorunların, insan odaklı değil enerji politikaları kaynaklı olduğuna dikkat çekti. Enerji verimliliğin günümüzde büyük önem taşıdığına dikkat çeken Şahin, ev hanımlarının birer ekonomist olduğunu belirterek, “Değişimin en büyük mimarı ve anahtarı sizsiniz. Enerji Hanım’da öğrendiklerimizi, günlük hayatımızda bir davranış moduna dönüştürmemiz gerekiyor” dedi. 

Fatma Şahin’in ardından kürsüye gelen Emine Erdoğan ise konuşmasının başında dünya genelinde sanayi ve teknoloji alanındaki gelişmelerin hayatı değiştirdiğine ve kolaylaştırdığına dikkat çekti. Emine Erdoğan, bu gelişmelere kaynak sağlayan enerjinin de, hava, su ve toprak gibi hayatın vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini söyledi.

Aşırı tüketim enerji kaynaklarını tüketiyor

Enerjinin olmadığı bir hayatın artık hayal bile edilemeyeceğini belirten Emine Erdoğan, bununla birlikte aşırı tüketim nedeniyle her geçen gün enerji kaynaklarının sonuna gelindiğini vurguladı. Kaynakların sınırlı olduğu bir dünyada, bencil tüketim anlayışı ile kişinin kendi geleceğine ihanet ettiğinin altını çizen Emine Erdoğan, “Tabiatın, çevrenin insanlığa emanet olarak verildiği şuuru ile hareket etmek, başarıyı da beraberinde getirecektir” diye konuştu. 

Kadınlar değişirse dünya değişir

Enerji Hanım projesinin bu noktada büyük önem taşıdığını anlatan Emine Erdoğan, “Enerji Hanım, enerjiyi yanlış kullanmanın, geleceğimize nasıl yıkıcı bir etki yapacağı konusunu gözler önüne seriyor. Projenin de bizlere yol gösterdiği gibi, ev halimizde değişiklik yapmamız gerekiyor. Söz konusu olan, aziz bildiğimiz hava, su, ekmek ve canımızdan çok değer verdiğimiz çocuklarımızın sağlıklı bir çevrede yaşama hakkıdır. Proje ile aile bütçesine ve çevreye önemli ölçüde katkı sağlamak mümkün. Küçük adımların, tüketim alışkanlıklarını değiştireceğine dair bir kuşkum yok” şeklinde konuştu.

Konuşmasının sonunda, Enerji Hanım projesinde en büyük takdiri, eğitimlere katılan ev hanımlarının hak ettiğine dikkat çeken Emine Erdoğan, şunları söyledi:

“Kadınlar değişirse, dünya değişir, gelecek değişir. Azı verimli kılarak çoğaltabiliriz. Alacağınız eğitimle, siz kadınlarımızın, aile ve toplumu dönüştüreceğimize yürekten inanıyorum. ”

Ütünün fişini erken çek, çocuklar okula gitmek için 5 kilometre yürümesin”

Türkiye’yi baştan başa dolaşarak ev hanımlarına küçük önlemlerle yılda 4 milyar TL tasarrufun yöntemlerini anlatan Enerji Hanım ise 4 milyar lira ile bin tane okul ve 200 tam teşekküllü hastane yapılabileceğini hatırlatarak,  “Ütünün fişini beş dakika önce çekin, küçük çocukların karda kışta beş kilometre yürüyerek okula gitmesini önleyin. Buzdolabının kapısını açık bırakmayın, yaşlı bir insanın mahallesinde kurulacak hastanede tedavi olmasını sağlayın” dedi.

Enerji hanım eğitim programının ardından katılan kadınlar arasında yapılan çekilişte, şanslı kadınlar enerjiyi verimli kullanan çeşitli elektrikli ev aletleri kazandılar. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.