Peygamberimizin kadir gecesi duası

Peygamberimizin kadir gecesi duası

“Kadir gecesini, kim sevabına inanıp onu kazanmak ümidiyle ihya ederse, geçmiş günahları affedilir.” Hz. Muhammed (s.a.v)

Hakkında bir surenin indirildiği Kadir Gecesi aynı surede anlatıldığı gibi bin aydan daha hayırlı birgece... Kadir gecesi aslında, Müslümanların kendini, hayatını bir ölçüp biçme ve değerlendirmeden geçirmesi gereken bir gece. Bir duruş gecesi. Bir yıl üzerinden geçmişi gözden geçirme, bir yıl sonrası üzerinden de geleceği planlama gecesi, anı. Af gecesi, değişim gecesi. Silbaştan gecesi. Kötülüğünü sıfırlama, iyiliğe besmele gecesi. Kötüden iyiye, iyiden daha iyiye atılganlık gecesi. Affı sevenin günahkâra özel gecesi...

Kadir gecesi, kudret gecesidir. O bin aydan daha hayırlı bir gecedir. Allah Teâlâ, “kutlu bir gece” olduğunu haber verdiği Kadir gecesinin önemini özel bir sûre ile Kadir Sûresi ile belirtmiş ve bu geceyi, ayların hayrı ile mukayese etmiştir. (Kadr, 1-5). Zira Allah’ın insanlığa son ilahi mesajı olan Kur’an-ı Kerim bu gecede indirilmeye başlanmıştır.  Özellikle Kur’an’ın bu gecede indirilmesinin geceyi şereflendirdiğini ve kadrini yücelttiğini ifade etmek üzere ona bu isim verilmiştir. Bu sûre inmeden önce gecenin böyle bir ismi yoktu. Duhân Sûresinde “Biz onu mübarek bir gecede indirdik” (44/3) buyrularak bu gecenin bereketli, hayırlı, uğurlu, önemli ve kutsal bir gece olduğu açıkça ifade edilmiştir. Bakara Sûresinde ise (2/185) Ramazan ayında indirildiği belirtilmiştir.  Buna göre Kadir gecesinin Ramazan ayında olduğu açıktır. Kadir gecesinin Ramazanın hangi gecesine denk geldiği konusunda farklı görüşler ileri sürülmüştür. Ancak İslâm âlimlerinin büyük bir çoğunluğu, Peygamberimiz’in bu konudaki hadislerinde geçen bilgileri dikkate alarak Kadir gecesinin Ramazanın yirmi yedinci gecesi olduğu kanaatine varmışlardır.

Bu gece büyük bir fırsat

Kadir gecesinin kesin olarak bildirilmemesi, insanların ona güvenip diğer zamanlarda kulluk görevlerini ihmal etmemelerinin hedeflenmesi gibi bazı hikmetlerle açıklanmıştır.

Bu gecenin önemine dair Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: “Faziletine inanarak karşılığını Allah’tan bekleyerek değerlendiren kişinin geçmiş günahları bağışlanır” (Buharî, “İman”, 28). Dua ve tövbelerin kabul edildiği bir gece olan Kadir gecesinde sabaha kadar melekler ve Cebrail yeryüzüne iner. Ayrıca bu gecenin esenlik ve mutluluk gecesi olduğu belirtilmiştir. Zira melekler gecenin başından itibaren tan yeri ağarıncaya kadar gruplar halinde inerek müminlere selam verirler. Bu durum gecenin karanlığı çekilinceye kadar devam eder. Bu gecede ibadet ve duayla geçirip dileklerimizi ve isteklerimizi O’na arz etmek için değerli bir fırsattır.

Peygamberimiz’in tavsiye ettiği dua

Hz. Peygamberimiz Ramazan’ın son on gününe girildiğinde dünyevî işlerden uzaklaşarak mescide itikâfa çekilir, vaktini daha çok ibadet ve tefekkürle geçirirdi (Buhârî, İtikâf, 1).  Hz. Âişe radıyallahu anhâ  bu gecenin nasıl ihya edileceğini Hz. Peygamber’e sormuş, o da “Allah’ım! Sen affedicisin, affı seversin, beni de affet de” şeklinde cevap vermiştir. (Tirmizî, Da’avât”, 84). Şu halde bu gece Rabbimizle dost olup gecenin feyzinden istifade etmeliyiz.

Kaza namazı ve Kur’an-ı Kerim

Bu geceyi ihya için ilim öğrenmeli, mesela ilmihal okumalı, kaza namazı kılmalı, bol bol Kur’an-ı kerim okumalı, dua, tevbe etmeli, sadaka vermeli, Müslümanları sevindirmeli, bunların sevaplarını ölü diri bütün müminlere göndermeli! Kadir gecesini ihya edenin, Ramazan orucunu tutanın, haccı kabul olanın, bütün günahları affolursa da, namaz, oruç ve kul borçları ödenmiş olmaz. Bunları kaza ederek, ödeyerek borçtan kurtulmak gerekir.  

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.