Topbaş'tan BM'de flaş açıklamalar

Topbaş'tan BM'de flaş açıklamalar

Kadir Topbaş, BM Genel Kurulu için gittiği New York’ta İklim Zirvesi’nde konuştu.

UCLG (Dünya Belediyeler Birliği) ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Birleşmiş Milletler (BM) 69’uncu Genel Kurul toplantıları için Genel Sekreter Ban-Ki Moon’un davetlisi olarak gittiği ABD’nin New York şehrinde düzenlenen İklim Zirvesi’ne katıldı.

Johannes Bourg Belediye Başkanı Mpho Parks Tea ve Bonn Belediye Başkanı Jürgen Nimptsch ile ortak Basın Toplantısı düzenleyen Başkan Kadir Topbaş, ekolojik tehditlere dikkat çekerek BM İklim Zirvesi’nde bu tehlikelere karşı çalışma stratejilerinin yeniden gözden geçirildiğini söyledi. Dünyada iklim konusunda bir farkındalığın oluşmasından ve yerel yönetimlerin en üst düzeyde bu sürece dahil edilmesinden duyduğu memnuniyeti belirten Kadir Topbaş, daha önceki iklim zirvelerinde hükümetlerin bir araya gelerek toplantılar yaptığını hatırlattı.

KARBONDİOKSİT SALINIMINA KARŞI METRO ŞART

Başkan Topbaş, “Kentlerin hızla gelişmesi ve cazibesi devam edecektir. Yerel yönetimler olarak bizler bu hassasiyeti bilerek özellikle karbondioksit salınımını azaltmak adına birçok adımlar atmaktayız. İstanbul’da günde 15 bin ton çöp topluyoruz ve bu çöpten 160 bin hanenin ihtiyacını karşılayacak kadar enerji elde ediyoruz. 2030 yılına kadar 1 milyon ton karbondioksit salınımını engellemiş olacağız. Dünyada belki de kendi kaynaklarından metro yapan tek belediye biziz. Buna mecburuz, çünkü kentteki fosil yakıt kullanımı modern toplu ulaşım araçlarıyla bertaraf edilebiliyor” diye konuştu.

ÇEVRECİ BİNALARA TEŞVİK GELEBİLİR

Topbaş, “Çevreye duyarlı bina yapanların belirli harçlardan muaf olmasını destekleyebiliriz. İmkanları koyarsanız insanların buna gönüllü olacağını düşünüyoruz” dedi. Birçok ülkenin ve şehrin iklim değişikliğini önlemek için ayrı ayrı çalışmalar yürüttüğünü ancak bu çalışmaları bütüncül hale getirmek gerektiğini dile getiren Başkan Topbaş, birlikte kararlar almanın önemine dikkat çekti.

ŞEHİRLER İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE HAZIRLANIYOR

Başkan Topbaş, Habitat İcra Direktörü Johan Clos’un da hazır bulunduğu “Şehir Politikaları Oturumu’na da katıldı… Oturumda konuşan Topbaş, İstanbul Boğazı’ndan geçen yakıt tankerlerinin sebep olduğu tehlikeler ve kirlilik hakkında katılımcılara detaylı bilgi verdi… İklim Değişikliği ile birlikte çevre tehditlerine karşı da şehirlerin birlikte hareket etmesi gerektiğini belirten Topbaş, tüm belediye başkanlarına küresel işbirliği çağrısı yaptı…

SEÇİLMİŞ KADINLAR KONFERANSI İSTANBUL’DA…

Topbaş zirve sırasında UCLG Eş Başkanı ve Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo ile de görüştü. 2015’te Paris’te yapılacak olan İklim Zirvesi ve aynı yıl İstanbul’da yapılacak olan Seçilmiş Kadınlar Konferansı hakkında da fikir alış verişinde bulunan Topbaş ve Hidalgo, New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşme fırsatı buldular…

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un danışma kurulu niteliğindeki 26 kişilik 2015 Sonrası Kalkınma Gündemi Seçkin Kişiler Yüksek Düzeyli Paneli'nde görev yapan UCLG Başkanı Kadir Topbaş, Mayıs ayında New York’ta BM Ekonomik ve Sosyal Konsey Toplantısı'na (ECOSOC) katılarak dünya yerel yönetimlerini temsilen bir konuşma yapmıştı. Toplantıda, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ‘2016 İnsani Yardım Zirvesi”ne İstanbul’un ev sahipliği yapacağını açıklamıştı.Topbaş, Eylül 2013’te ise yine BM Üst Düzey Siyasi Forumu'nda dünya çapındaki yerel yönetimlerin ortak sesi olarak devlet başkanları, başbakanlar ve bakanlara hitap etmişti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.