KAFEİN DEYİP GEÇMEYİN

KAFEİN DEYİP GEÇMEYİN

İsveç'te yapılan bir araştırmada kafeinin bir çok yararı olduğu ortaya çıktı...

ATİLA ALTUNTAŞ/STOCKHOLM

Uyanık kalmayı sağlayan, yorgunluğu hafifletip uyanıklığı artırarak merkezi sinir sistemini uyaran kafeinin, sabah erkenden işe başlayan ya da gece geç vakitlere kadar çalışanlar için çok verimli olduğu tespit edildi.

İsveçli bilim adamlarının yaptığı araştırmada erken işe başlayan veya geç vakitlere kadar çalışanlar içerisinde düzenli şekilde kafein bulunan içecek ve yiyeceklerden faydalananların, diğerlerine göre daha az hata yaptığı ve işe daha iyi konsantre olduğu belirtildi.

Bilim adamları vardiyalı çalışan kişiler üzerinde kafeinin etkilerini 13 kategoride inceledi. Çalışanlara kafein çeşitli formlarda (Kaffe, Çikolata, Enerji içeceği, hap) verildi. Özellikle yaş ortalaması 20 ile 30 arası kişilerde nöropsikolojik testler sonucunda performanslarının arttığı, bellekte algılama, dikkat, muhakeme, olaylara odaklanma ve konsantrenin en üst düzeye çıktığı gözlendi.

Kafeinin fazla tüketiminin zararlarının olduğunu ifade eden bilim adamları, Düzenli olarak kafein tüketmeyen insanların, bunun negatif etkilerine karşı daha duyarlı olduğuna dikkat çekti. Diğer faktörlerin ise, vücut ağırlığı, yaş, sigara alışkanlığı, ilaç ya da hormon kullanımı, stres ve bunalım sorunları gibi sağlık problemleri de kafeinin negatif etkisine daha yatkın olduğunu belirtildi.
 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :