Cari açığın 35 milyar avrosunu kapatacak

Cari açığın 35 milyar avrosunu kapatacak

Selüloz ve Kağıt Sanayi Vakfı Başkanı Erdal Sükan, 2023 yılına kadar toplam 35 milyar avroluk katma değer yaratarak cari açığın azalmasına katkı sağlayacaklarını belirtti.

Erdal Sükan, kağıt ve selüloz sektöründeki gelişmeleri değerlendirdiği açıklamasında, cari açığın azalmasına katkı sağlamayı amaçladıklarını belirterek, atık kağıdın geri kazanma oranının artırılmasının bu hedefe ulaşmada büyük katkısı olacağını vurguladı.

Sükan, Türkiye'nin 2010 yılı kağıt-karton üretiminin 2.537.896 ton, kağıt-karton tüketiminin 5.060.129 ton, kağıt-karton ithalatının 2.794.260 ton ve kağıt-karton ihracatının ise 289.216 ton olarak gerçekleştiğini ifade etti.

Türkiye'nin dış pazarlara gönderdiği paketlenebilir sanayi ve tarım ürünlerinin yüzde 90'ının AB ülkelerinde kabul gören kalite ve standartlara sahip oluklu mukavva ambalaj kutularıyla ihraç edildiğini belirten Sükan, şunları kaydetti:

''20. Yüzyılın son çeyreğinden itibaren atık kağıdın geri kazanılması daha da önem kazanıyor. Hammaddesinin tamamı veya bir kısmı atık kağıt olan tesis yatırımları artış göstermektedir. Türkiye'nin en önemli sorunu olan cari açığın kapatılması için de biz de sektör olarak var gücümüzle çalışacağız. 2023 yılına kadar toplam 35 milyar avroluk katma değer yaratarak cari açığın azalmasına katkı sağlayacağız.''

Selüloz ve Kağıt Sanayii Vakfı'nın atık kağıdın kirlenmeden ve çöplerle karışmadan toplanması konusunda sektörün ilk sivil toplum örgütü olduğunu anımsatan Erdal Sükan, Türkiye'de yılda 2.5 milyon ton atık kağıt toplandığını, bunun yüzde 25'inin sokak toplayıcıları tarafından gerçekleştirildiğini ifade etti.

Sektörde sadece kağıt-karton üretim tesislerinde çalışan kişi sayısının 5 bin olduğunu hatırlatan Erdal Sükan, AB ülkeleri, özellikle Kuzey Avrupa ve Rusya'nın düşük enerji ve hammadde maliyetleri, Uzakdoğu'nun ise kalitesiz hammadde, düşük enerji ve işçilik maliyeti ile ürettiği kağıt ürünlerinin yerli pazarı zorladığına dikkati çekti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.