Kahire'de müdahale başladı!

Kahire'de müdahale başladı!

Mısır'da güvenlik güçleri darbe karşıtı göstericilere gerçek mermilerle müdahale etti. Olaylarda 3 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı.

Mısır'ın İsrail'e karşı kazandığı "6 Ekim zaferi"nin 40. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen darbe karşıtı geniş çaplı gösteriler devam ediyor.

Ülke genelinde çeşitli meydanlarda toplanan göstericiler, Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak'ın yaptığı "Kahire Devrimin Başkenti" adı altında geniş çaplı eylemlere başladı.

Göstericiler, "Rabia işareti" yaparak, askeri darbenin sona ermesini talep eden pankartlar ve 1973 yılında İsrail karşısında elde edilen zaferde yer alan ordu komutanlarının fotoğraflarını taşıyarak yürüyüş yaptı.

Ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin görevden uzaklaştırıldığı darbe ve Savunma Bakanı Abdulfettah Sisi aleyhinde sloganlar atan göstericiler, bir çok kentte eylemlerini sürdürüyor.

Güvenlik güçleri, başkent Kahire'nin batısındaki Giza kentinde, 6 Ekim, El-Mühendisin ve El-Umraniye gibi bölgelerde yürüyüşe devam eden göstericilerin Tahrir Meydanı'na gitmesini engellemek için ana caddeler ve bölgeyi Kahire'ye bağlayan köprülerde dikenli tellerle güvenlik kordonu oluşturduğu görüldü.

Darbe karşıtı 10 öğrenci gözaltına alındı"

Beni Suveyf ve Asvan kentlerinde de "Darbe karşıtı öğrenciler" oturma eylemi yaptı. Asvan'da gruba müdahale eden güvenlik güçleri, 10 öğrenciyi gözaltına aldı.

Bu öğrencilerden birinin darbe destekçisi Temerrüd (İsyan) hareketinin üyesi olduğu fakat arkadaşlarına müdahaleye karşı çıktığı için gözaltına alındığı iddia edildi.

El-Minya ilinin Delga bölgesinde de darbe karşıtı gösterilere güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu en az 3 kişinin öldüğü, onlarca kişinin de yaralandığı bildirildi.

Görgü tanıkları, Delga'da darbe karşıtı yürüyüş başlatan grubun, güvenlik güçlerinin konuşlandığı bir bölgeden geçişi sırasında taraflar arasında gerilim çıktığını ve güvenlik görevlilerinin göstericilere gerçek mermilerle müdahale ettiğini belirtti. Çıkan olaylar sonucunda en az 3 göstericinin hayatını kaybettiği, onlarca kişinin de yaralandığı öğrenildi. Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) resmi internet sitesinde de Delga'daki gösterilerde en az 3 kişinin öldüğü belirtildi.

Öte yandan Mısır Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Ahmed Muslimani, resmi haber ajansında yaptığı açıklamada, "6 Ekim'de" ordu karşıtı gösteri yapanların "dış güçlerin ajanı" olarak nitelendirileceklerini söyledi.

Mısır'ın el-Minya ili Delga bölgesinde düzenlenen darbe karşıtı gösterilere güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu en az 3 kişinin öldüğü, onlarca kişinin de yaralandığı bildirildi.

Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak, Mısır'ın 1973'te İsrail'e karşı kazandığı "6 Ekim Zaferi" kutlamaları çerçevesinde ülke genelinde "Kahire Devrimin Başkenti" adı altında darbe karşıtı gösteriler düzenlenmesi çağrısında bulunmuştu. Buna karşın, Mısır yönetimi ve darbe sürecinin önemli aktörlerinden Temerrüd (İsyan) hareketi, Mısırlıları, orduya destek vermek için meydanlara çıkmaya çağırmıştı. 

Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Ahmed Mislimani, resmi haber ajansına yaptığı açıklamada, 6 Ekim günü ordu karşıtı gösteri yapanları "dış güçlerin ajanı" olarak değerlendireceklerini söylemişti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.