Kalın vize serbestisi tarihini açıkladı

Kalın vize serbestisi tarihini açıkladı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, vize serbestisinin ekim başı veya ortasında gerçekleşeceğini söyledi

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın vize muafiyetinde yıl sonu gibi bir takvimin söz konusu olmadığını, ekim başında veya ortasında gerçekleşeceğini söyledi.

Kalın, NTV canlı yayınında G20 zirvesi ve gündeme dair açıklamalarda bulundu. Kalın'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:
Batılı ülke liderleri 15 Temmuz darbe girişimini cumhurbaşkanımızdan dinledikten sonra daha iyi anlamaya başladıklarını ifade ettiler. Cumhurbaşkanımız 15 Temmuz'a ilişkin görseller de sundu. Birçok devlet başkanı o gece cumhurbaşkanımızın TV'lere çıkıp halkı sokağa davet etmesini kaygı ama büyük bir heyecanla takip ettiklerini söylediler.

Yaklaşık 90 km'lik hat üzerinde IŞİD unsurları tamamen sınırımızdan temizlendi. Dünya liderleri bunu takdirle izlediklerini belirttiler. Sınırlarımızın bu unsurlardan temizleme konusunda tam bir mutabakat olduğunu gördük. Şimdi bu hatta bir derinlik kazandırmak gerekiyor.

Güvenli bölge konusu cumhurbaşkanımızın 2 yıldır üzerinde durduğu bir konuydu. Ama maalesef bugüne kadar taşın altına elini koyan ikinci aktör çıkmadı.

Mesele sadece sineklerle uğraşmak değil de bataklığı kurutmaksa asıl mülteci krizine yol açan meseleyi ortadan kaldırmak gerekiyor. Geçiş sürecinde bu bölge güvenli bölge durumuna getirebilir. Sayın cumhurbaşkanımız bunu yine dile getirdi. Bir itiraz yok ama bunu nasıl yaparız yönünde ortak bir irade görülmedi. Mültecileri orada kim koruyacak” sorusu en önemli soru.

ÇİN'DEN AYRILMADAN OBAMA VE PUTİN'LE İKİNCİ GÖRÜŞME

Son anda bile Cumhurbaşkanımız, Obama ile Putin ile birer defa ayrı ayrı tekrar görüştü. Ayrılırken ikisine tekrar söyledi. 'Aman şu Halep'teki çatışmasızlık veya ateşkes ortamını sağlanması ile ilgili anlaşmayı bir an önce hayata geçirelim. Ayrılırken ikisi ile tekrar Halep konusunda görüştü. Bize farklı haberler geliyordu. Cumhurbaşkanımız Obama'ya sordu. 'Bitmek üzere, umutluyuz' gibi bir ifade geldi. Nihai anlaşmayı bekliyoruz. Bir taslak bize geldi anlaşmayla ilgili. Bütün aktörlerin mutabık kaldığı ve uygulanacağı bir anlaşma şeklindeki kağıdı bekliyoruz. Bayramdan önce olacağı yönünde umudumuz. Sahada DAİŞ'e karşı savaşan tek güç YPG'dir PYD'dir” efsanesi de çökmüş oldu.

“YPG KONUSUNDA AMERİKALILARLA HALEN İHTİLAF HALİNDEYİZ''

Cerablus konusunda hemfikiriz. Ama biz bu YPG konusunda Amerikalılarla halen ihtilaf halindeyiz. Halen YPG'ye verilen desteğin yanlış bir politikanın ürünü olduğunu düşünüyoruz. Nihai hedef El Bab ve Rakka dahil olmak üzere Suriye sahasının tamamından DAİŞ'in temizlenmesidir. Eş zamanlı olarak Musul konusu var. Musul'un da DAİŞ'ten temizlenmesi konusunda Irak ordusu ve peşmergenin hazırlıkları var. Bizim orada Başika kampımız var. Başika kampı bazı tahriklerle gündem yapıldı vesaire. Ama fiilen baktığınızda peşmergeleri ve Musul gönüllülerini eğittik. Zaten eğitim amaçlı bir kamp.

“PUTİN FIRAT KALKANI OPERASYONUNA TAM DESTEK VERDİKLERİNİ İFADE ETTİ”

YPG, PYD PKK'nın koludur. DAİŞ'i başka bir terör örgütüyle ortadan kaldıramazsınız. Sayın Putin Fırat Kalkanı operasyonun tam destek verdiklerini ifade etti. Sınırın DAİŞ'ten temizlenmesi konusunda bir itirazları söz konusu değil. Halep anlaşmasında da beraber çalışacağız. Esed rejiminin geleceği sadece Türkiye Rusya arasında değil uluslararası gündemde de kalmaya devam ediyor. Zannediyorum bu süreçte Esed'i destekleyen ülkeler de onun meşruiyetini kaybettiğini görüyorlardır. Aylan Kurdi'nin teyzesi içler acısı bir açıklama yapmış. Aylan'ın ölümünün bu kadar uzun zaman geçmesinin ardından uluslararası toplumun bir adım atmamasının utanç verici bir durum olduğunu söylemiş.

VİZE MUAFİYETİ HAKKINDA GELİŞMELER

Böyle bir yıl sonu gibi bir takvim söz konusu değil. Türk vatandaşlarının Schengen bölgesine vizesiz görmesiyle ilgili süreci hızlandıralım görüşmesi yapıldı orada. Önce Sayın Merkel sonra da Almanya, Fransa ve İtalya liderleriyle dörtlü görüşmesi oldu sayın cumhurbaşkanımızın. Oradan çıkan netice, geri kabul anlaşması ve vize muafiyetini eş zamanlı uygulayalım oldu.

VİZE SERBESTİSİ

Ekim'in başı olur, ortası olur... Tekrar o trafik hızlanacak. Geriye kalan ufak tefek birkaç konu kaldı. Schengen vize sistemine dahil olmak Türk vatandaşlarının en doğal hakkıdır.

GÜLEN'İN İADESİ

Obama belli ki Biden'ın ziyaretiyle ilgili brifing almış. Orada tabi ki hukuki bir süreç var ama siyasi yönü de var. Sağlam bir iade dosyasının oluşması için çalışmalar devam ediyor. Sayın Obama'nın şu ifadesi önemliydi: 15 Temmuz darbe girişimini yapanların adalet önüne çıkması için gereken çalışmayı yapacağız. Bu kişi Gülen bize göre 1 numaralı failidir. Hareketleri kısıtlanabilir gözaltına alınabilir. Ama çalışmaların devam ettiği yönünde bir cevap verdiler. Bunun gerçekleşmesi Türk Amerikan ilişkilerini de rahatlatacak bir gelişme olur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.