Kalp deliğine doğal çözüm

Kalp deliğine doğal çözüm

İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde iki hastanın kalbindeki delik, bağırsak mukozasından elde edilen doğal bir ürünle kapatıldı.

Hastanenin Kalp Damar Hastalıkları Klinik Şefi Prof. Dr. Oktay Ergene, gazetecilere yaptığı açıklamada, anne karnındayken kalbin iki kulakçığında bir delik olduğunu, bu deliğin insanların dörtte üçünde doğumdan sonra kapandığını, dörtte birinde ise 50'li yaşlara kadar açık kalabildiğini bildirdi.

Bu delik nedeniyle kalbin sağ sisteminde ya da toplardamarda oluşabilecek bir pıhtının atardamardan beyne giderek felce neden olabildiğini belirten Prof. Dr. Ergene, şimdiye kadar bu hastaların kalp deliklerinin metal ağırlıklı ürünlerle kapatıldığını söyledi.

Gerçekleştirdikleri operasyonla iki hastanın kalp deliğinin bağırsak mukozasından elde edilen doğal ürünle kapatıldığını ifade eden Prof. Dr. Ergene, ''Bu yöntem sayesinde doğal ürün yavaş yavaş erimeye başlıyor, kalpte bulunan delik, kendi dokusuyla kapanıyor. Bu yöntemin eskisinden farkı metal yükünün bulunmaması, ilerideki komplikasyon oranının çok daha düşük olması'' diye konuştu.

Prof. Dr. Ergene, kullanılan mukozanın sığır ve domuz bağırsağından oluştuğunu ve bu yöntemin maliyetinin de 7 ile 10 TL olduğunu açıkladı.

-SAĞLIK DURUMLARI İYİ-

Bağırsak mukozasıyla kalp deliği kapatma operasyonunu, 46 yaşındaki Ahmet Demirci ile 34 yaşındaki Haydar Karadağ'a uyguladıklarını belirten Prof. Dr. Oktay Ergene, Demirci'nin kalp deliğinin 11 milimetre, Karadağ'ınkinin ise 1-2 milimetre olduğunu, yaklaşık 45 dakika süren operasyon sonucunda hastaların sağlıklarına kavuştuğunu söyledi.

Kalp Damar Hastalıkları Bölümünden Doç. Dr. Cem Nazlı da operasyonu göğsü açmadan, kasıktan anjiyografide kullanılan yöntemle gerçekleştirdiklerini, hastanın operasyonun ardından ertesi gün rahatlıkla ayağa kalkabilecek düzeye geldiğini kaydetti.

Kalp deliği bağırsak mukozasıyla kapatılan Ahmet Demirci de operasyonun ardından kendini iyi hissettiğini bildirdi

Etiketler :