Kanadoğlu kendi sınırını zorluyor

Kanadoğlu kendi sınırını zorluyor

Yargıtay Eski Başsavcısı Sabih Kanadoğlu bu sefer eleştirinin dozunu kaçırdı ve ihanetle suçladı. Yeni buluşunu da açıkladı:

Yargıtay Eski Başsavcısı Sabih Kanadoğlu bu sefer eleştirinin dozunu kaçırdı ve ihanetle suçladı. Kanadoğlu, anayasa değişikliğinin referandumuna ilişkin olarak da mahkemeden önce karar alarak değişikliğin iptal edileceğini söyledi.

Yargıtay Eski Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, ''Bir başsavcıyı sabahın 9'undan ertesi sabahın 8'ine kadar gözaltında uyutmadan, yorarak ifade aldırıyorsanız, alıyorsanız yaptığınız iş zaten yasal değildir ve adil yargılamaya ihanettir'' dedi.

 

Sabih Kanadoğlu, Muğla Barosunca Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Hukuku Savunmak'' konulu konferansta, Türkiye'nin çok sıkıntılı günler geçirdiğini savundu.

 

Bu sıkıntılı geçişin ''tüm yurttaşların yaşama zevkle, mutlulukla, umutla sarılma isteğini yoracak, onları umutsuzluğa sevk edecek manzara oluşturduğunu'' öne süren Kanadoğlu, ''Çünkü dün televizyonlarda bir başsavcının odasında yapılan arama ve gözaltına alma işlemini seyrettiniz. Gerçek bir yargı reformuna ihtiyaç vardır. Çünkü yapılan iş baştan sona yanlış, bunu daha ilk gününde de söyledim'' diye konuştu.

 

Başsavcının gözaltına alınması ve yapılan işlemlerin etik yönden yanlış olduğunu ifade eden Kanadoğlu, şöyle devam etti:

 

''Bir başsavcının iş yerinde ve evinde arama yapıyorsunuz, gözaltına alma işlemini uyguluyorsunuz. Her şeyden önce yargı etiği, bunun bir başsavcının üzerindeki yine bir başsavcı tarafından, olmadı başsavcı vekili tarafından yapılmasını gerekli kılar ama bu yargı etiğine ihanet. Siz orada gerçekte aralarında bir ihtilafın ötesinde husumet olan bir kişiyi görevlendiriyorsanız yargı etiğine en büyük ihaneti yapıyorsunuz. Bir başka ihanet, bir başsavcıyı sabahın 9'undan ertesi sabahın 8'ine kadar gözaltında uyutmadan, yorarak ifade aldırıyorsanız, alıyorsanız yaptığınız iş zaten yasal değildir ve adil yargılamaya ihanettir.''

 

 

KANADOĞLU: ANAYASA MAHKEMESİ, ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİ İPTAL EDECEK

 

 

Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, hükümet tarafından yapılmak istenen Anayasa değişikliğini, Anayasa Mahkemesi'nin iptal edeceğini öne sürdü. Muğla Barosu tarafından Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Hukuku Savunmak'' isimli panelde konuşan Kanadoğlu, Anayasa değişikliğine şiddetle ihtiyaç olduğunu ancak bunun ciddi, samimi ve iyi niyetli siyasi iktidarlar tarafından yapılabileceğini savunarak, "Bu siyasi iktidar, Anayasa değişikliğini yapamaz." dedi.

 

Türkiye'nin zor günler geçirdiğini ve halkın da bundan etkilendiğini söyleyen Kanadoğlu, hükümet tarafından yapılmak istenilen Anayasa değişikliğinin, dünyada başka bir örneği olmadığını iddia etti. Anayasa değişikliğinin neyi öngördüğünü kimsenin bilmediğini savunan Kanadoğlu, "Anayasa ciddi, samimi, iyi niyetli iktidarların olduğu dönemde değiştirilmelidir. Oysa burada amaç, gelecek için kendi iktidarını birtakım yargısal destekle uzatmak, kendisine gelecek zararları azaltmak. Bu olayın yargı bağımsızlığıyla ilgisi yoktur. Yargı bağımsızlığını önleyen Anayasa değişikliği, hukuk devletine zararlı olacaktır. Böyle yaparsanız, hukuk devleti aleyhine yasal olmayan bir işlemi yapmış olursunuz. Kesinlikle cumhuriyetin niteliklerine aykırılılık nedeniyle Anayasa Mahkemesi'ne iptal davası açıldığında iptal edecektir. İster Meclis'te 330'u bulun, ister 367'yi bulun, referandumdan çıkarın ama Anayasa Mahkemesi bu değişikliği iptal edecektir." şeklinde konuştu.

 

Bir başsavcının ifadesinin 23 saat boyunca, uyutulmadan ve ayakta alındığını da öne süren Sabih Kanadoğlu, şunları söyledi: "Bu, adil yargılamaya ihanettir. Savcılıklar, mahkemenin dışında kurulmuş müstakil kuruluşlar değildir. Mahkeme varsa, savcılık vardır. Mahkemenin yetkisi yoksa, o savcılıkların yetkisi yoktur. HSYK, yetki açığı olduğunu düşünerek haklı bir karar vermiştir ve o yetkililerin yetkisini kaldırmıştır. Yapılan işlemler yetki aşımıdır ama Türkiye'de olmaz dediğimiz şeyler oluyor. Geceyarısı uygulamasıyla Anayasa'nın 145. maddesine aykırı olarak 250. maddeye göre değişiklik yapıldı. Kabul edildiğinin ertesi günü Anayasa Mahkemesi'nin bunu iptal edeceğini söylemiştim, dediğim oldu. Siyasi iktidarı muhalefete düşürürsek, yeni iktidarın kurulması umutlarını arttıracaktır. Bunun için güçlerimizi birleştirmeliyiz. Halk oylamasında olsun, genel seçimlerde olsun güçlerimizi birleştirelim."

 

-''BU ÖRNEKLERİ YAŞATANLAR HUKUK DEVLETİNDE HESAP VERECEK''-

 

Eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı ve Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu ise ''hukukun üstünlüğü, etkinliği ve egemenliği mücadelesindeki faaliyetleri nedeniyle yargılanmaktan onur duyduğunu'' söyledi.

 

Ömer Faruk Eminağaoğlu, şunları kaydetti:

 

''Beni yargılatacak insanların da Atatürk Cumhuriyeti'nde yargılanacakları günleri göreceğime yönelik en ufak bir umutsuzluk taşımıyorum. Bugün Türkiye Cumhuriyeti'nde aç ve susuz alınan, yorarak alınan ifadelerin kötü muamele olduğunu söylemekten dolayı yargılanacağım. Bu yargılamadan onur duyuyorum ama bu hukuk düzenini yargılayanlar Türkiye Cumhuriyeti'nde amaçladıkları hukuk düzenini kuramayacaklardır.''

 

Hukukun her türlü hukuksuzluğun çözüm merkezi ve hukuksuzlukları önleyecek tek adres olduğuna dikkati çeken Eminağaoğlu, şöyle konuştu:

 

''Bu ülkede 'Yargı bağımsızlığı prangalar altına alınıyor' demek suç haline getirilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti gerek hukuk tarihinde gerekse siyasi tarihinde her türlü olayla karşı karşıya gelmiştir. Bu gibi örnekler de geçmişte yaşanmıştır ve bu örnekleri yaşatanlar elbette hukuk devletinde hesap vereceklerdir, vermişlerdir. Bundan da en ufak endişe duymuyorum.''

 

AA - CİHAN

Etiketler :