Özgürel: Oslo'da arabulucu İngiliz istihbaratı

Özgürel: Oslo'da arabulucu İngiliz istihbaratı

Kandil'deki röportajın ayrıntıları.. OSLO GÖRÜŞMELERİNİ İNGİLİZ İSTİHBARATI AYARLADI..

PKK lideri Murat Karayılan'la Kandil Dağı'nda röportaj yapan Avni Özgürel, Taraf Gazetesi'nden Neşe Düzel'e röportaj verdi.

Daha önce "PKK 2012'de silah bırakacak" diyen Radikal yazarı Özgürel, "kendi iddiasının peşine düşmek için Kandil'e çıktım" dedi.

OSLO GÖRÜŞMELERİ İNGİLİZLERİN İŞİ

PKK - MİT görüşmeleriyle ilgili çok çarpıcı bilgiler sunan Özgürel, Oslo'daki görüşmelerinse İngiliz istihbaratının arabuluculuğu ile gerçekleştirildiğini ileri sürdü.

İşte Neşe Düzel'in Avni Özgürel ile yaptığı röportajdaki o bölüm;

Karayılan Oslo sürecinden çok olumlu söz ediyor. Çözüme yaklaşılmış sanki o süreçte. Siz de konuşma sırasında böyle mi algıladınız?

KARAR MGK'DA ALINMIŞ

Karayılan "yaklaşıldı" bile demiyor. Sorunun çözüldüğünü düşünmüş o. "Sorun çözülmüştü, iş bitmişti. Her şeyde anlaşmıştık. Bir protokol hazırlandı ve sadece siyasetin mutabakatı alınacaktı" diyor. Zaten Oslo süreci de Milli Güvenlik Kurulu kararıyla başlatılmış.

KCK OPERASYONLARIYLA ANLAMALIYDIK

O sırada Genelkurmay başkanı İlker Başbuğ mu?

Evet. Bu konuda Başbakan'ın emri var ama görüşmeler MGK'nın bilgisi dâhilinde olmuş. Üç buçuk yıl boyunca her yıl birkaç defa görüşülmüş ve heyetler gelip gitmiş. MİT Müsteşarı Hakan Fidan o görüşmelere Başbakan'ın danışmanı olarak katılmış. Karayılan, "KCK operasyonları Oslo görüşmeleriyle birlikte başladı. Aslında KCK operasyonları başlayınca biz uyanmalıydık. KCK operasyonları barış sürecini bir hançerlemeydi çünkü. Biz başımıza neler geleceğini, barışın hançerleneceğini anlamalıydık. Ama bunu anlamadık" diyor.

"OSLO TUTANAKLARINI BİZ SIZDIRMADIK"

Karayılan, MİT'e, "Oslo belgelerini sızdırdık mı sızdırmadık mı, Kandil'e gelin bizi soruşturun" mu diyor?

Evet. "Bu belgeler tek kopya olarak sadece bende var. Benim dışımda kimsede belge yok. Okuyanlara da ben verdim, okuttum ve geri aldım. Dolayısıyla bu belgelerin bizden çıkması mümkün değil. Bu belgeler kimseye gitmedi. BDP'lilerde hiçbir belge yoktur" dedi Karayılan. Hatta sayı da verdi. Bu görüşmeleri kendisi de dâhil KCK-PKK-BDP bünyesinde sadece 11 kişinin bildiğini söyledi.

KARAYILAN "POLİS"İ İŞARET ETTİ

Karayılan Oslo görüşmelerinin belgelerini kimin sızdırdığını düşünüyor?

"Önce acaba İsrail falan olabilir mi diye düşündük ama sonra polis, 'biz bunu BDP'lilerin çekmecesinde bulduk' dedi. Benden başka kimsede de belge olmadığına göre, işte o zaman bu belgelerin polis eliyle Diyarbakır'da BDP'nin çekmecesine konduğunu düşünüyorum. Kesin kanaatim budur" diyor.

GÖRÜŞMELERİ İNGİLİZ İSTİHBARATI ORGANİZE ETTİ

KCK-PKK'nın Avrupa kanadı da Oslo görüşmelerine katıldı. Onlarda protokolün bir kopyası yok muymuş?

Hayır yok. Oslo görüşmelerinin tutanakları sadece üç yerde var. Bir, bu görüşmeye aracılık eden İngiltere'de var bu belgeler. Çünkü görüşmeleri İngiliz istihbaratı organize etti. Oslo'nun zeminini onlar hazırlamış ve kayıtları onlar yapmışlar. İki, Karayılan'da bir kopyası var. "Orada konuşulan her kelimeden haberdarım" diyor Karayılan. Bir de belgeler MİT'te var.

Belgeleri kimin sızdırdığını düşünüyor Karayılan?

"Belgeler, MİT elemanları tarafından MİT'ten çalındı, dışarı çıkarıldı" diyor. Ama bunu derken, MİT'in duvarlarından atlayıp hırsız içeri girmiş ve belgeleri çalmış gitmiş değil tabii ki. Bundan söz etmiyor Karayılan. "Türkiye'de güvenlik bürokrasisinde bazı kırılmalar var" diyor. MİT'in bünyesine de sızmış insanlardan, güvenlik bürokrasisinin içindeki farklı eğilimdeki unsurlardan söz ediyor. MİT'in içinde de Oslo sürecine karşı olanlar olabilir. Belgelerin sızdırılmasını bunların bir faaliyeti olarak düşünüyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.