Kandil yurt genelinde büyük ilgiyle kutlandı

Kandil yurt genelinde büyük ilgiyle kutlandı

Hazreti Muhammed'in dünyaya geldiği gün olarak kutlanan Mevlit Kandili yurt genelinde idrak edildi.

Mevlit Kandili nedeniyle kadın, erkek, genç, yaşlı çok sayıda kişi, özel programlar düzenlenen başta İstanbuldaki Sultanahmet, Fatih, Eyüp Sultan ve Yavuzselim Camisi olmak üzere Türkiye genelindeki camilerde saf tuttu.
 
Camilerde namaz kılıp, dua eden vatandaşlar, okunan Kur'an-ı Kerim, Mevlid-i Şerif ve ilahilerle, kandilin manevi atmosferini yaşadı.
 
Bu arada, İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, Küçükçekmece'deki Yavuzselim Camisi'nde düzenlenen kandil programına katılarak, vaaz verdi.
 
Hatay
 
Hatay'daki tarihi Habib-i Neccar Camisi'nde, Mevlid Kandili dolayısıyla program düzenlendi.
 
Anadolu'da inşa edilen ilk cami olduğuna inanılan Habib-i Neccar Camisi'nde düzenlenen program, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.
 
İl Müftüsü Hamdi Kavillioğlu'nun Mevlid-i Şerif okumasının ardından namaz kılındı, dua edildi.
 
Bazı vatandaşlar namazını, caminin dolması nedeniyle iç ve dış avlularda yerlere serilen hasırlar ve beraberlerinde getirdikleri seccadeler üzerinde kıldı.
 
Şanlıurfa
 
İnanç turizminin önemli merkezlerinden Şanlıurfa'da, kandili dolayısıyla mevlit okutuldu.
 
Akşam namazının ardından Balıklıgöl Yerleşkesi'ne gelen vatandaşlardan oruçlu olanlar oruçlarını açtı,  yüzlerce vatandaş yerleşkedeki camilerde namaz kılıp, Kur'an-ı Kerim okudu.
 
Vatandaşlar, gün içerisinde Hazreti İbrahim'in doğduğu rivayet edilen mağara ile Hazreti Eyyüp'ün hastalığında çile çektiği belirtilen mağarayı da ziyaret etti.
 
İl Müftüsü İhsan Açık, yatsı namazı öncesi Dergah Camisi'nde verdiği vaazda, barış ve kardeşliğin önemine değinerek, İslam dünyasında huzurun hakim olmasını diledi. 
 
Bursa 
 
Bursa'da tarihi Ulucami yatsı namazından saatler önce doldu. Çevre illerden de vatandaşların geldiği Ulucami'de, kandil coşkusu dualarla yaşandı. 
 
Her yaştan vatandaşın yoğun ilgi gösterdiği Ulucami'de okunan dualara küçük yaştaki çocuklar da el açarak eşlik etti. Mevlit okunmasının ardından hatim duası yapıldı.
 
Kandil dolayısıyla Karabaş-i Veli Tekkesi'nde de program düzenlendi. Tekkeye gelen vatandaşlara yemek ve lokma tatlısı ikram edildi. İkramın ardından yanlarına çocuklarını da alan vatandaşlar, sema gösterisini izledi.
 
Edirne
 
Edirneliler, kandil dolayısıyla başta Selimiye Camisi, Eski Cami ve Üç Şerefeli Cami olmak üzere, kentteki birçok camiye akın etti. Camilerde namaz kılıp, dua eden vatandaşlar, okunan Kur'an-ı Kerim, Mevlid-i Şerif ve ilahilerle kandilin manevi atmosferini yaşadı. 
 
Selimiye Camisi'ndeki programda konuşan Edirne Müftüsü Ömer Taşcıoğlu, Hazreti Peygamberin bir güneş gibi doğduğunu belirterek, "Hazreti Muhammed'in doğduğu gecenin sabahı insanlık için yepyeni bir gün doğmuş, aydınlık bir devir başlamıştı. Cehalet ve sapıklık bu doğuşla aydınlığa erecektir. Peygamberimiz Allah'ın bütün insanlara en büyük nimetlerinden biridir" diye konuştu. 
 
Mevlid namazının ardından Edirne Valiliğince Selimiye Camisi'nin üç kapısında yaklaşık 3 bin kutu süt vatandaşlara dağıtıldı.
 
Yalova
 
Yalova'da Merkez Camisi olmak üzere kentteki camilerde Mevlid Kandili programını takip eden vatandaşlar, Mevlid-i Şerif'i dinledi, ilahilere eşlik etti.
 
Aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu vatandaşlar, camilerde dua edip, namaz kıldı.
 
Mevlit okunmasının ardından hatim duası yapıldı.
 
AK Parti Yalova İl Başkanlığınca bin kişiye kandil simidi dağıtıldı.
 
Cami çıkışında vatandaşlara, Türkiye Kızılay Derneği yetkilileri tarafından çeşitli ikramlarda bulunuldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.