Kanserin 7 belirtisi

Kanserin 7 belirtisi

Uzmanlar, kanser riskleri konusunda çeşitli uyarılarda bulunurken, kanserin 7 muhtemel belirtisini açıkladı.

Bartın Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, "Kanser ve nedenleri, Kanserin 7 önemli belirtisi, Kanserden korunmak için nelere dikkat edilmesi" ve "Kanserde erken tanı" konularında açıklamalarda bulundu. Dr. Osman Nacaroğlu, iyileşmeyen yaraların kanserin habercisi olabileceğini belirtti. Dr. Nacaroğlu, "Kanser, dünyada olduğu gibi ülkemizde de öldürücülüğü yanında, bıraktığı sakatlıklar ve ortaya çıkardığı ekonomik kayıplar nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunudur.

Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan kanserle mücadelede hedef, 2020 yılına kadar ülkemizde 65 yaş altı nüfusta tüm vücut kanserlerini yüzde 10, 2030 yılına kadar da akciğer kanserlerini yüzde 25, tüm vücut kanserlerini ise yüzde 15 oranında azaltmaktır. Vücudumuzun yapı taşı hücrelerinin kontrolsüz olarak çoğalması durumuna kanser denmektedir. Kanser hücreleri çoğalma ile oluşturdukları tümörlerden ayrılırsa kan yada lenf dolaşımı aracılığı ile vücudun diğer bölgelerine gidebilirler. Kanserin bu şekilde vücudun diğer bölgelerine yayılması olayına metastaz denir" dedi.

KANSERİN ÖNEMLİ 7 BELİRTİSİ

Bartın Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, kanser hastalığının 7 önemli belirtisi olduğunu söyledi. Dr. Nacaroğlu, "Kanserin belirti ve bulguları köken aldığı doku ve organlara göre değişir. Hatta bazen hiç belirti ve bulgu vermeden kontrol muayenelerinde kanser tanısı konulabilir. Rahim ve makattan gelen normal olmayan bir kanama veya akıntı, iyileşmeyen yaralar, uzun süreli ses kısıklığı ve öksürük, yutkunma güçlüğü ve hazımsızlık, ben ve siğillerde meydana gelen büyüme, kanama ve renk değişikliği, büyük ve küçük abdest yapmakta ki değişiklikler söz konusu ise mutlaka bir hekim kontrolünden geçilmesi önerilir" dedi.

KANSERDEN KORUNMAK İÇİN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Bartın Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, kanserden korunmanın bazı yöntemleri olduğunu belirterek, "Sigara kullanmayın. Anne karnındaki bebeği ilaç, kimyasal maddeler ve radyasyondan koruyun. Çalışma ortamındaki zararlı maddelerden sakının. Gereksiz radyolojik tetkiklerden kaçının. Gereksiz ilaç kullanmayın. Güneş ışığının zararlı etkilerinden korunun. Düzenli egzersiz yapın, obeziteden korunun. Yüksek kalorili diyet ve katkı maddeli besinleri tüketmeyin. Böcek ilacı ve diğer tarım ilaçlarından uzak durun. Alkol kullanmayın" diye konuştu.

Bartın Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, kanserde erken tanının çok önemli olduğunu kaydederek, "Tedavi şansını artırır. Tedaviyi kolaylaştırır. Tedavi giderlerini azaltır. Doku ve organ kaybını önler. Sakatlık bırakmaz" dedi.

Bartın Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, son olarak kanserden korkulması gerektiğini, geç kalmaktan korkulması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Star Gündem

Etiketler :