Bölgesel çılgın proje: 3 DENİZ

Bölgesel çılgın proje: 3 DENİZ

Türkiye bu defa Asya'yı Afrika'ya bağlayacak

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasında işbirliğinin artarak devam edeceğini belirterek, ''Umut ediyorum ki bu üç ülke arasında 3 deniz projesi oluşturulacak'' dedi.

Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan İş Forumu, Gürcistan'ın Başkenti Tiflis'te başladı.

İlk olarak, Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Vera Kobaliya ve beraberindeki heyet ile görüşen Bakan Çağlayan, üç ülke arasında var olan ticari ilişkilerin daha iyi boyuta gelmesi için çaba harcadıklarını kaydetti.

Çağlayan, Gürcistan-Türkiye ticari ilişkilerinin son derece önemli olduğunu vurgulayarak, yatırım imkanlarının geliştirilebilir yapıya sahip olduğunu, Gürcistan'ın, yatırım yapılması için yaptığı düzenlemelerin ayrı bir önem taşıdığını ve bunları takdirle karşıladıklarını anlattı.

Çağlayan, ''Bu konuda bilgi paylaşımı için de görüşbirliğine vardık'' dedi.

Vera Kobaliya ise, bu görüşmelerin Türkiye'nin teşebbüsüyle üçlü formatta yapıldığını ve bu açıdan büyük önem taşıdığını dile getirdi. Bundan sonra da toplantıların devam edeceğini, yılda en az bir kere bu üç ülke yetkililerinin bir araya geleceğini ifade eden Kobaliya, gelecek ay Türkiye'yi ziyaret edeceğini ve Gürcü Yatırım Ajansı temsilcileriyle yatırımları görüşeceğini bildirdi.

KARADENİZ, HAZAR DENİZİ, AKDENİZ
Çağlayan daha sonra, Azerbaycan Ekonomi Bakanı Şahin Mustafayev ve beraberindeki heyetle görüştü. ''Tek millet, iki devlet'' vurgusunu yineleyen Çağlayan, şunları söyledi:

''Bu tür üçlü iş forumu ilk kez gerçekleşiyor. Bu toplantılar daimi olacak. Her yıl bir ülkede yapılacak. Umut ediyorum ki, bu 3 ülke arasında 3 deniz projesi oluşturulacak. Karadeniz, Hazar Denizi, Akdeniz... Yani dünyanın bu kadar önemli bir dar boğazdan geçtiği bir sürede, Arap Baharı ile bölgede ekonomik sıkıntı olduğu bir dönemde, ekonomik işbirliğine her zamankinden fazla ihtiyaç duyulan bir ortamda, bu 3 ülke olarak tüm dünyaya mesaj veriyoruz.

Birliğimizi beraberliğimizi, güçlü bir serbest ticaret alanı oluşturarak, gerek Karadeniz'de gerek Hazar Denizi'ndeki tüm ekonomik imkanlar Türkiye vasıtasıyla Akdeniz'e aktarılacak. Aynen Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru hattında olduğu gibi, aynen Bakü-Tiflis-Erzurum Dogalgaz Boru Hattında olduğu gibi son derece önemli projeler, ülkelerimizi birbirine daha fazla kaynaştıracak.''

Musatafayev ise, Türkiye ile öteden beri devam eden güzel ilişkilerin bundan sonra üç ülke arasında da devam edecek olmasının mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Mustafayev, her üç ülkenin birbirine büyük katkı sağlayacağını ifade etti.

AA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.