Karakol baskınları mercek altında

Karakol baskınları mercek altında

Van Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı, 48 askerimizin şehit düştüğü Dağlıca, Aktütün, Gediktepe ve Hantepe karakol baskınlarını incelemeye aldı.

Osman BEKLEYEN'in haberi

Şehit aileleri istedi, savcılık harekete geçti


Van Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı, 48 askerimizin şehit düştüğü Dağlıca, Aktütün, Gediktepe ve Hantepe karakol baskınlarını incelemeye aldı. İnceleme, şehit yakınlarının İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na dilekçeyle başvurarak konunun araştırılmasını istemesi üzerine başlatıldı

PKK’nın, 21 Ekim 2007’de 12 askeri şehit ettiği ve 8 askeri bir süre beraberlerinde götürdükleri Dağlıca Jandarma Taburu, 17 askerin şehit ettikleri 3 Ekim 2008 Aktütün Jandarma Sınır Karakolu, 11 askeri şehit ettikleri 19 Haziran 2010 Tekeli Sınır Hudut Tabur Komutanlığına bağlı Gediktepe ve 7 askerin şehit olduğu 20 Temmuz 2010 Hantepe Askeri Üs bölgesindeki baskınları, savcılıkça incelemeye alındı. Terör örgütü PKK tarafından Yüksekova İlçesi Dağlıca, Şemdinli’nin Aktütün ve Gediktepe ile Çukurca’nın Hantepe karakol baskınlarında şehit olan 48 askerin ailelerinden bazılarının yaptığı suç duyurusu üzerine işlem başlatıldı. 
İhmaller araştırılıyor

Şehit asker yakınlarının İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na dilekçe vererek konunun araştırılmasını istemesi ve İstanbul Başsavcılığın’nın görevsizlik kararı vermesi ve dosyaların Van’a gönderilmesi üzerine, özel yetkili Cumhuriyet Savcılığı harekete geçti. Savcılık, konunun inceleme aşamasında olduğunu, ihmal olup olmadığının ortaya çıkarılacağı, gerekli görülürse soruşturma açılacağını belirtti. 

İŞTE İHMAL İDDİALARI:

‘BASKIN YAPILACAĞI BİLİNİYORDU’

DAĞLICA: 21 Ekim 2007’de Hakkâri’nin Yüksekova içesindeki Dağlıca Jandarma Taburu’na 21 Ekim 2007’de PKK’lılar tarafından baskın düzenlendi. 13 asker şehit oldu, 8 asker ise esir alınarak Kuzey Irak’taki PKK kamplarına götürüldü. Taraf gazetesi, Dağlıca’ya baskın düzenleneceğinin Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı istihbarat raporuyla, baskından dokuz gün önce Genelkurmay’a ve diğer tüm ilgili birimlere gizli bir raporla bildirildiğini iddia eden bir haber yayımladı. Daha sonra Dağlıca Tabur Komutanı Albay Onur Dirik’e ait ses kaydı YouTube’a düştü. Dirik, baskındaki ihmallerini kabul ederek, Genelkurmay’daki komutanlara ve günlüğünü okuduğu şehit bir üsteğmene küfürler ediyordu.

‘SALDIRI NAKLEN İZLENDİ’

AKTÜTÜN: Hakkâri Şemdinli’deki Aktütün Jandarma Sınır Karakolu’na 3 Ekim 2008’de yapılan baskında 17 asker şehit oldu. Yine Taraf gazetesinin yayımladığı bir habere göre, baskından beş gün sonra hazırlanan 13 sayfalık bir raporla, PKK saldırısının naklen izlendiğinin anlaşıldığını yazmıştı.

‘HERONLAR GÖRÜNTÜLEDİ’

GEDİKTEPE: 19 Haziran 2010’da Şemdinli’deki Tekeli Sınır Hudut Tabur Komutanlığı’na bağlı Gediktepe mevkiine yapılan baskında ise 11 asker şehit düşmüştü. İddialara göre baskın sonrası “PKK’lıları çoban sandık” diyen Tümgeneral Gürbüz Kaya’yı, Emniyet saat ve gün vererek uyarmıştı. Bir başka iddia ise PKK’lıların saldırıdan 15 gün önce sınır girişinden itibaren insansız hava araçları Heronlar tarafından görüntülenmesiydi. İki saatlik görüntüler baskınından 15 gün önce çekilmiş, Genelkurmay Başkanlığı ile 30 ayrı birime de canlı olarak gönderilmişti.

VATAN

Etiketler :