Karanlıkta uyusun da daha çok büyüsün

Karanlıkta uyusun da daha çok büyüsün

Özel Ankara Endomer Pediatrik Endokrinoloji Merkezi Başkanı Doç. Dr. Ergun Çetinkaya, çocukların 'uyusun da büyüsün' ninnileriyle uyutulduklarını anlatırken, 'Büyüklerimiz doğru söylüyor.

Özel Ankara Endomer Pediatrik Endokrinoloji Merkezi Başkanı Doç. Dr. Ergun Çetinkaya, çocukların 'uyusun da büyüsün' ninnileriyle uyutulduklarını anlatırken, 'Büyüklerimiz doğru söylüyor. Çünkü çocukları büyüten hormon gece uyurken daha fazla salgılanıyor. Bu hormonun üretimi ve salınımı karanlık ile başlar, aydınlık ile sona erer' diye konuştu.

GECE LAMBALARI KAPANSIN

Doç. Dr. Çetinkaya, daha fazla melatonin için neler yapılması gerektiğini şöyle açıkladı:
'Karanlıkta uyumalıyız. Uyurken mutlaka kullanmak gerekiyorsa solgun ve kırmızı ışık tercih etmeliyiz. Düzenli ve yeterli uyumalıyız. Stres, üzüntü ve öfkeden uzak durmalıyız. Alkol, sigara, kahve ve fazla çay tüketmemeliyiz'. Çetinkaya, melatonin için ayrıca vişne, lahana, badem, fındık, yer fıstığı, kızılcık, papatya çayı, anason-rezene çayı, soya fasulyesi, ton balığı yememiz gerektiğini belirtti.

Görme engellilerde kanser riski az

Bilimsel araştırmalara göre, melatonin hormonu ayrıca hücrelerimizi yenileyici, bağışıklık sistemini düzenleyici, vücudumuzun biyolojik ritmini ayarlayıcı, anti-oksidan, yaşlanmayı geciktirici özelliklere sahip. Bir araştırma sonucunu değerlendiren Doç. Dr. Ergun Çetinkaya, 'Melatonin hormonu daha yüksek olduğu için görme engelli kişilerde kanser olma riski diğer kişilere oranla çok daha az tespit edildi' diye konuştu.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :