'Karşılıksız yoksulluk yardımı'nda iptal!

'Karşılıksız yoksulluk yardımı'nda iptal!

Devlet artık hiçbir şey yapmadan sosyal yardım alanlara dur diyecek. Yardım simsarları bu duruma sebep oldu.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı: Yoksul yardımları çalışma karşılığı vermeye ilişkin bir model üzerinde çalışıyoruz.

Yoksulluk yardımları artık çalışabilecek durumda olanlara iş karşılığı verilecek.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu aracılığıyla yoksullara yapılan nakdi yardımları, 'çalışma karşılığı' vermeye ilişkin bir model üzerinde çalışma yaptıklarını, buna göre yoksulluk yardımı almak için devletin göstereceği belli işlerde çalışmak gerekeceğini açıkladı.

Yazıcı, gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Yardımların insanları tembelliği itmemesi için çalışabilecek durumda olan kişilere part-time iş karşılığı yardım yapmayı planladıklarını belirten Bakan Yazıcı “Yardımları çalışma üzerine kurmaya çalışıyoruz. Şimdi bu model üzerinde proje geliştiriliyor. Yardım alan kişiye 'haftanın belli günü part-time şu okulda, özel güvenlik kuruluşunda şu işi yapacaksın' diyeceğiz. Yine projelere kredi vererek insanları iş sahibi yapmaya da devam ediyoruz” dedi.

YARDIM SİMSARLARI ÇIKTI

Bakan Yazıcı, yardım konusunda bazı suiistimaller yaşandığını, bölge bölge dolaşıp üst üste yardım alan simsarlar ortaya çıktığını, ancak kurulan SOYBİS sistemiyle, 7 saniyede TC kimlik numarası girilerek bir kişinin nerelerden ne yardım aldığının tespit edildiğini açıkladı. 'Sosyal Yardım Birliği Bilgi Sistemi' şeklinde bir yazılım yapıldığını anlatan Yazıcı “Kendi imkanlarımızla yazılım geliştirdik. TC kimlik nosu yazılınca kişinin nereden maaş aldığı, vergi borcu, sosyal güvenlik durumu 7 saniyede ortaya çıkıyor. 7 saniyede o kuruluşlarla ilişkisi sorulup ortaya çıkıyor. Yardıma müstahak deyip yönlendiriyoruz, ödemesi yapılıyor” diye konuştu.

Tebdil-i kıyafet geziyorum

Bakan Hayati Yazıcı, gümrüklerde tebdil-i kıyafet gezip denetleme yapmaya devam ettiğini, gömlek kravat yerine, deri ceket, şapka ve gözlük takıp denetimlere gittiğini söyledi. Yazıcı “Emniyet'e haber vermeden, vatandaş gibi gidiyorum. Tanımasınlar diye kıyafet de değiştiriyorum. Geçen Mersin'e öyle birşey yaptım, Gördüğüm çarpıklığı da teftiş kuruluna bildirdim” dedi.

STAR

Etiketler :