Kars'taki cinayetin sebebi mobbing çıktı

Kars'taki cinayetin sebebi mobbing çıktı

Kars'ta TÜİK'i basarak 6 kişiyi öldürdükten sonra intihar eden kurum çalışanı Sosyolog Veysi Erim'in etnik kimliğinden kaynaklı baskı, ötekileştirilme, ayrımcı uygulamalara maruz kaldığına ilişkin Kars Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurduğu ortaya çıktı.

BES'te geçen yıl yaptığı açıklamada, kurumda çalışanlar arasında ayrımcılık ve mobbing uygulandığını duyurmuştu.

Kars'ta Atatürk Caddesi üzerinde bulunan Türkiye İstatistik Kurumu'nu (TÜİK) mesainin başlamasıyla birlikte basan kurumun Sosyologu Veysi Erim, kurum çalışanı 6 kişiyi öldürdükten sonra intihar etti. Olayın ardından açıklama yapan Kars Valiliği, "Veysi ERİM, TUİK Bölge Müdürlüğü'nde Sosyolog kadrosunda çalışan memur olup, psikolojik sorunları ile ilgili tedavi görmekteydi.  Bu vahim olayın herhangi bir siyasi ve terör olayı ile ilgisi olmayıp, psikolojik tedavi gören Veysi ERİM'in cinnet halinde olayı gerçekleştirdiği değerlendirilmektedir" ifadesinde bulundu.

Veysi Erim'in, TÜİK'de çalıştığı bir buçuk yıl süresince etnik kimliğinden kaynaklı baskı, ötekileştirilme, ayrımcı uygulamalara maruz kaldığına ilişkin Kars Cumhuriyet Başsavcılığı'na 29 Ocak 2014 tarihinde suç duyurusunda bulunduğu ortaya çıktı. Erim, savcılığa yaptığı suç duyurusunda, TÜİK'in Kars Bölge Müdürlüğü'nde çalışmaya başladığı tarihten bu yana etnik kökeninden dolayı şahsına yönelik ayrımcı ve baskıcı uygulamalar yapıldığını, iş yerinde zorluklar yaşadığını, bölge müdürü Mehmet Tolon'un kurum içinde şahsını ötekileştirmek ve yalnızlaştırmak için diğer kurum personellerine baskı yaptığını, İnsan Hakları Daire Başkanlığı'na bu durumu sözlü olarak aktardığını, ancak herhangi bir şeyin değişmediğini, kendisine yönelik psikolojik baskıyı her geçen gün daha da arttırarak uygulayan bölge müdürünün tavrı nedeniyle sosyolog kadrosu boş olan TUİK Diyarbakır Bölge Müdürlüğü emrine verilmesini talep ettiği öğrenildi.

'Etnik kökenimden kaynaklı baskıya maruz kalıyorum'

Yine suç duyurusunda Erim, göreve başladığı günden itibaren etnik kökeninden ve Diyarbakırlı olmasından kaynaklı sürekli olarak bölge müdürünün baskısına maruz kaldığı, bu baskı kapsamında ilk geldiği zaman iki ay süre ile odasından çıkmasına dahi izin verilmediği, ayrıca bölge müdürünün diğer mesai arkadaşlarını kendisini kastederek, "Bunu yalnız bırakın kimse konuşmasın, belli bir süre sonra psikolojik olarak çökecektir" dediğini, bazen yanına başka şahısları gönderdiği ve kendisini uyardığını ifade ediyor.

SAVCI KURUM ÇALIŞANLARINI DİNLEDİ

Savcılık tarafından Erim'in suç duyurusu üzerine TUİK Bölge Müdürü Mehmet Tolon ve kurumda çalışan diğer kişilerle görüşürken, müştekilerin verdikleri ifadelerde, Erim'in kendilerine iftira ettiğini ve beyanlarının asılsız olduğunu ileri sürdükleri öğrenildi.

Kars Başsavcılığı Erim'in iftira suçu işlediği sonucuna varmış

Savcılık tarafından yapılan inceleme, araştırmalar sonucunda Erim'in iddialarının gerçeği yansıtmadığı, iftira niteliğinde olduğu ve bundan kaynaklı şüpheli Veysi Erim'in "iftira suçu" işlediği sonucuna varıldığı belirtildi.

TÜİK Bölge Müdürlüğü'ne dilekçe ile bildirimde bulunmuş

Yine Erim'in 23 Ocak 2014 tarihinde Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı Kars Bölge Müdürlüğü'ne yazdığı dilekçesinde,"Kuruma atamam yapıldıktan 2 hafta sonra şube müdürü Ekrem Demirel tarafından bana yönelik PKK'li, BDP'li olduğunu ileri sürülerek tehdit edildim. İşe başladığım günden itibaren 2 ay boyunca işyerindeki odamdan çıkmama izin verilmediği gibi, kurumda 'Buna bey demeyin, psikolojisi bozulur gider' şeklinde diğer çalışanlara baskı yapıldı. Sözlü sataşmalarla kalmayıp bir süre sonra Cuma nöbetlerinde namaz kılmadığım gerekçesi ile Cuma namazına gitmeyen 4 personel sürekli benle nöbete bırakıldı. Sosyolog olmama rağmen kurumda çalışan 4-C'li geçici personelin emri altında çalıştırılıp yaptığım işlerde geçici personele kontrol ettiriliyordum. Unvanım sosyolog olmasına rağmen işyeri görev onaylarında anketör olarak yazılmaktayım. Yine göreve başladığım gün bölge müdürü Mehmet Tolon tarafından 'Ben bölgeye bayan sosyolog istiyordum. Gele gele Allah'ın göbekli Diyarbakırlısı geldi' şeklinde her toplantıda çalışanların içerisinde onur kırıcı, aşağılayıcı sözler sarf edildi" ifadelerinde bulunmuş.

BES DE 26 EYLÜL'DE UYARMIŞ

Öte yandan Büro Emekçileri Sendikası (BES) Kars Şubesi çalışanlarının da öldürülen Bölge Müdürü Mehmet Tolon hakkında çalışanlarına yönelik, yalnızlaştırma ve ötekileştirme uygulayarak psikolojik baskı yaptığı gerekçesiyle geçen yıl 26 Eylül tarihinde basın açıklaması yaptığı ortaya çıktı. Saldırıyı yapan Veysi Eren dahil TÜİK Kars Bölge Müdürlüğü'nde görev yapan BES üyelerine Bölge Müdürü Mehmet Tolon tarafından uygulanan mobbinge dair BES Kars İl Temsilciliği tarafından temsilcilik yöneticilerinin de katılımıyla sendika binasında 26 Eylül 2013 tarihinde basın açıklaması yapıldı.

Açıklamada, Bölge Müdürü Tolon tarafından uygulanan yalnızlaştırma, ötekileştirme, psikolojik baskı duyumlarını uzun zamandan beridir üye ve kurum çalışanlarından aldıkları belirtilerek, şunlar kaydedildi: "Mobbing diyebileceğimiz boyutta olan uygulamaları şöyle sıralayabiliriz: Çalışanları kadro ve başarı durumları yerine etnik köken, inanç ve siyasi düşüncelerine göre görevlendirdiği, sağlık raporlarında sadece sendikamız üyelerine yönelik bir üst hastaneye sevk şeklinde keyfi uygulamaları söz konusudur.

Tolon, mobbing uyguladığı üyelerimize, sürekli olarak Cuma günleri 'namaza gitmedikleri gerekçesiyle' nöbet yazma, fazla çalışmalardan kaynaklı yasal izin hakkını 'ek ödeme' alıyorsun 'izin vermem' şeklinde keyfi uygulama, odalarından dışarı çıkmama, diğer çalışanların bu insanları dışlama, 'bunlarla konuşmayın, bey demeyin' şeklinde tehditlerde bulunduğu yönünde sendikamıza sürekli sözlü şikayetler iletilmektedir. Teknik Hizmetler kadrosunda bulunan çalışanların başlarına yetkisiz ve kadrosuz çalışanlar keyfi olarak görevlendirilerek; kadrolu çalışanların işleri kontrol ettirildiği, yine taşeron olarak hizmet alınan şirket çalışanlarının yapması gereken işlerin de yine kadrolu olarak çalışanlara yaptırıldığı bilgisini almış bulunuyoruz.

TÜİK Bölge Müdürünü Anayasa ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda düzenlenen 'hakkaniyet ve eşitlik içinde davranmaya', yasalarca da suç olarak kabul gören mobbing uygulamasından bir an önce vazgeçmeye; aksi takdirde hukuksal mücadele, bakanlık nezdinde girişim, kamuoyuna 'bu işyerinde mobbing uygulanmaktadır' şeklinde mücadelemizi sürdüreceğimizi mobbinge maruz kalan üye ve çalışanlarımızın yanında olacağımızı buradan kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz."
 


rotahaber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.