Katliama ‘kutsal’ kılıf

Katliama ‘kutsal’ kılıf

Bosna’daki vahşetin sorumlusu Sırp komutan Karaciç, Müslümanların “İslami amaçlarına” karşı “kutsal” bir savaş verdiklerini söyleyerek kendini savundu.

Savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemekten hakkında BM savaş suçları mahkemesince dava açılan Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karaciç, aylar süren boykotun ardından yaptığı ilk savunmasında, yüzbinlerce kişinin katledildiği savaş kararına gerekçe olarak ‘köktendinci’ tehlikeyi gösterdi. Karaciç, Sırpların, Müslümanların “İslami amaçlarına” karşı “haklı ve kutsal” bir savaş verdiklerini iddia etti. 1992-1995 Bosna savaşı sırasında Müslümanlar ve Hırvatlara etnik temizlik kampanyasının “yüksek komutanı” olmakla suçlanan Karaciç, kendi yaptığı savunmasına, “Burada kendimi değil, ulusumuzu ve onun kutsal ve haklı amacını savunacağım. Haklı bir davamız vardı. İyi delil ve kanıtımız var” diye başladı. Sırp olmayanları ülkelerinden sürmek gibi bir niyetleri bulunmadığını belirten Karaciç, Sırpların amacının sadece hayatlarını ve mallarını korumak olduğunu belirtti. Karaciç, “Sırplar kendi topraklarını istiyorlardı ve bu suç değildir” dedi.

‘OSMANLI İKTİDARI’ İSTİYORLARDI

Sırp lider Karaciç, köktendinci Boşnakların Amerika’nın desteğiyle bir İslam devleti kurmaya çalıştığını öne sürerek, “İslamcı amaçları vardı. Osmanlı İmparatorluğu zamanında olduğu gibi yüzde 100 iktidar istiyorlardı. Tüm bölgenin kaderini değiştirecek temel amaçları vardı. Amaç, Bosna-Hersek’in devamını sağlamaktı. Bu yasal yollardan yapılamazdı. İslami köktendincilik istiyorlardı ve bunu 1991’den 1995’e kadar arzuluyorlardı” dedi. Sırp lider ayrıca savaşın zihinlerde en fazla yer eden olaylarından biri olan Saraybosna’daki pazar yeri katliamına da değindi. Karaciç 68 kişinin öldüğü, 200’den fazlasının yaralandığı bu havan topu saldırısının da Sırpları dünya karşısında zor durumda bırakmak üzere planlanmış bir olay olduğunu savundu. Karaciç “Bosna’da kaotik olaylar yaşandı. Ama iç savaşlarda böyle şeyler olur” diye konuştu. 1996’tan yakalandığı 2008 yılına kadar kaçak yaşayan Karaciç, soykırım da dahil 11 ayrı savaş suçu ithamıyla yargılanıyor. Karaciç, Lahey’deki davada suçlu bulunursa ömür boyu hapis cezasına çarptırılabilecek. Davanın ne kadar süreceği bilinmezken, mahkeme yetkilileri, davanın 2012 öncesi bitmesini beklemediklerini belirttiler. • AA, TIMES, BBC

11 suçtan sorumlu

• 11 ayrı soykırım, savaş suçu, insanlığa karşı işlenen suç ve diğer suçlar

• 12 bin kişinin öldüğü Saraybosna bombalamasının emrini vermek

• Srebrenitsa’da katliamını düzenleme iddiası

• Boşnak ve Hırvat siyasi liderleri, aydınları hedef almak

• Dini kimlikleri nedeniyle sivilleri yasadışı olarak tehcir ve tahliye etmek

• Evleri ve kutsal mekanları tahrip etmek

 

Etiketler :