Katliamın sırrı bu ajandada mı?

Katliamın sırrı bu ajandada mı?

Bilge köyü katliamında gözler bir ajandada. Ajandada 1994 yılında köye yapılan 'terör baskını'nda ölenlerin isimleri yazılı. İddia: Katliamın nedeni de bu baskın

Türkiye"ye şoke eden Bilge köyü katliamıyla ilgili davada gözler, bir ajandada. Ajanda, katliamın nedeni konusunda ipucu olabilir. Katliamın bir "namus meselesi", "boru hattından çalınan petrol geliri" veya "arazi paylaşımı" nedeniyle olabileceği iddia edilmişti.
"Ajanda" bu ihtimallere bir yenisini ekledi. Buna göre katliam, korucu köyü olan köye 15 yıl önce düzenlenen bir "terör örgütü saldırısı" nedeniyle işlendi.Bu karanlık baskında ölen de öldürülen de aynı köyün içindendi. Ölenlerin yakınları, bir gün intikam almak için 15 yıl boyunca baskının sorumlularını aradı. Öldüren taraf bu baskıdan kurtulmak için o kanadın "kökünü kazıdı."
Mardin"in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde 4 Mayıs günü bin nişan evi basıldı. Yedisi çocuk 44 kişi öldürüldü. Olayla ilgili olarak Şıh Mehmet olarak bilinen Mehmet Çelebi dahil 13 sanık yargılanıyor. Şıh Mehmet olay günü saldırıyı önce terör örgütünün düzenlediğini iddia etmiş, ardından öldürülenlerden Fesih Çelebi ile kendi eşi F.Ç. arasında gizli ilişki yaşandığından şüp- helendiğini, bunun için sinirlenip baskını düzenlediğini "itiraf etmişti".
Dokuzu sanıklı 13 kişinin yargılandığı davanın üçüncü duruşması önceki gün Çorum Ağır Ceza Mahkemesi"nde yapıldı. İki saat süren duruşma sonunda sanıklardan Abdülkadir Çelebi"nin de tahliye edilmesiyle, tutuklu sayısı sekize düştü. Sanık avukatları F.Ç."nin bebeğine DNA testi yaptırılmasını istedi. Mahkeme F.Ç. istemediği için bu talebi reddetti.

Soy ağacı
Bir önceki duruşmada tanık Cengiz Çelebi, mahkemeye babası Halim Çelebi tarafından beş sayfasına not tutulan bir ajanda vermiş, “Babam bana başıma bir şey gelirse bunu sandıktan çıkartırsınız demişti” diye konuşmuştu.
Yeni duruşmada mahkeme kayıtlarına geçen ajandanın sayfalarında soy ağacı şeklinde isimler bulunduğu ve bir sayfasında da terör olayında ölen kişilerin isimlerinin yazıldığı ortaya çıktı.
Ajandanın bir sayfasında 19.02.1994 tarihli yazının başında terörizm kurbanları başlığı altında, olayda hayatını kaybedenlerin isimleri bulunurken, sayfanın diğer tarafında Çelebi başlığı altında bazı isimler bulunduğu ve en altta da “Katilleri hiç unutmayın” diye not tutulduğu belirtildi.
Ajanda Halim Çelebi"nin köyde daha önce de yaşanan başka silahlı saldırıları ve olayları da kayıt altına aldığı belirlendi. Halim Çelebi, gün ve saat belirterek 1985 yılında Kemal Altaş isimli bir kişinin vurulduğunu ve kendisine iftira atıldığı belirterek dört yıl dört ay ceza aldığını yazmış. Bu olaydan 32 gün sonra Veli, Osman ve Şehmuz diye birilerinin vurulduğunu kimin felçli, kiminin de sakat kaldığını yazmış. Mahkeme ajandadan fotokopi çekilip Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı"na gönderilerek bu olaylar hakkında bilgi istedi. Duruşma 28 Aralık tarihine ertelendi.
Şıh Mehmet lakaplı Mehmet Çelebi ise ifadesinde olayı kendisinin yaptığını ve yanına oğlu M.Ş.Ç. ile kardeşi Abdülhakim Çelebi"yi aldığını söyleyerek, “Onu da yolda görmüştüm. Gel dedim. O olayın sebebi ve niye gittiğimizi bilmiyordu. Bir tek Fesih Çelebi"nin kanını içmediğim için ve kafasını kesip saklamadığım için pişmanım. Olayı dediğim gibi üçümüz yaptık” dedi.
Ölenlerin yakınları katliamın nedeninin 1994"de köye yapılan terör baskını olduğunu ileri sürüyor. Bu olayı da Şıh Mehmet"in gerçekleştirdiğini ileri süren maktül yakınları, eski muhtar Cemil Çelebi bu olayı araştırdığı için bütün ailesinin ortadan kaldırılmak istendiğini belirtiyor.

Etiketler :