Katsayı için yeni dava mı?

Katsayı için yeni dava mı?

Mesleki Teknik Eğitim Derneği Başkanı Sami Nogay, meslek liselilerin maruz kaldığı katsayı sorunuyla ilgili YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'a çağrıda bulundu

Mesleki Teknik Eğitim Derneği Başkanı Sami Nogay, meslek liselilerin maruz kaldığı katsayı sorunuyla ilgili YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'a çağrıda bulundu. Sorunun çözümünün yanlış yerlerde arandığına dikkat çeken Nogay, Başkan Özcan'a açık mektup yazdı:

METED Başkanı Sami Nogay, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'a yaptığı çağrıda, katsayı sorununun esas kaynağı olan 'Alan belirleme'deki yanlışlığın giderilmemesi halinde yargı yoluna gideceklerini söyledi. İşte Nogay'ın YÖK Başkanı Özcan'a yaptığı çağrı:

“Sayın Başkan,

21 Temmuz 2009 tarihinden bu yana katsayı sorununu çözmek için gayret sarf ettiğinizi ve ortaya koyduğunuz çözümlerinde Danıştay kararı ile iptal edildiği kamuoyunun bildiği bir gerçektir. Kamuoyundan saklanan bir başka gerçek var. Zatıâlinizin kabul etmek istemediği ve kamuoyu doğru bilgilendirildiğinde sizin de kabul etmek zorunda kalacağınız bir gerçek. Bu konuda;

1)Daha öncede belirttiğimiz gibi sorun katsayıda değil, alanların belirlenmesindeki yanlışlıktadır.

2)Meslek lisesi mezunlarının kendi bölümleriyle ilgili mühendislik fakültelerini alan olarak seçebilmelerinin önündeki engel kaldırılırsa sorun büyük oranda çözülmüş olur.

3)Örneğin, Endüstri Meslek Lisesi Elektrik Bölümü mezunu bir gencimiz için elektrik mühendisliği alan olarak tanımlanmıyorsa, esas sorunun buradan kaynaklandığını kabul etmek zorundasınız.

4)Teknik liseler kurulduğu yıldan bu yana, yani 40 yıldır lise fen bölümü seviyesinde eğitim verir. Teknik lise mezunlarına hala “mühendislik sizin alanınız değil” diyorsanız, ki uygulamanız öyle; meslek liselerine karşı “olumsuz yönde özel ilginiz” var demektir.

5)Önümüzdeki günlerde “alan belirleme”deki yanlışlık düzeltilmezse, mağdur olan milyonlarca mensubumuz adına sivil toplum örgütü olarak konuyla ilgili bir hukuk savaşı başlatacağımızı, haksızlığı yargı yoluyla gidereceğimizi bilmenizi isteriz.

6)Katsayı ile ilgili çalışmalarınızın yargıdan dönmemesi için önce YÖK mevzuatında düzeltme yapmanız gerekmektedir. Bu hususu bilmek için kişilerin hukukçu olması gerekmiyor.

7)”Alan belirleme”deki yanlışlık devam ettiği sürece hiçbir düzenleme sorunu çözmeyecektir.

8) 2547 sayılı kanunun 45/a ya göre Teknik Liseler alanları gereği mühendislik fakültelerini tercih edebilmelidirler. Çünkü 45/a nın 3’üncü paragrafında “Bir mesleğe yönelik programlar uygulayan liselerin mezunları, Yüksek Öğretim Kurulu tarafından belirlenecek aynı alanda bir yüksek öğretim kurumuna girerken, başarı notları ayrıca tespit edilecek bir katsayı ile çarpılmak suretiyle değerlendirilerek giriş sınavı puanlarına eklenir” hükmü yer almaktadır. Kendi koyduğu kurala uymayan YÖK’e kamuoyunun inanmasını beklememelisiniz.

Sorunu bu gerçekleri dikkate alarak çözmenizi bekliyoruz.”

 

Etiketler :