Katsayı Kararı İçimize Sinmedi

Katsayı Kararı İçimize Sinmedi

YÖK, Danış-tay'ın 'ölçülülük' ilkesini gündeme getirmesinin ardından farklı katsayı uygulamasına yeniden döndü.

Son düzenlemeye göre üniversite sınavında alanı dışında bir programı seçecek öğrencilerin ortaöğretim başarı puanları 0,13, alanında tercihte bulunacak adayların puanı ise 0,15 katsayısı ile çarpılacak. Meslek lisesi öğrencileri, aradaki 10 puanlık farkı kapatabilmek için 7-8 soru fazladan çözmek zorunda kalacak.

Yeni düzenleme, eğitim camiasını pek memnun etmezken kararı alan YÖK üyeleri de huzursuz. Hazırlanan alternatifleri YÖK Genel Kurulu'na sunan Eğitim Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "Zor bir karardı." diyerek,
farklı katsayıyı, içlerine sinmeyerek getirdiklerini vurguladı.

YÖK Yürütme Kurulu üyesi Saraç, kararın genel kurulda uzun tartışmalar sonucu alındığına dikkat çekerek, iki puanlık farkın 'sembolik' olarak değerlendirilemeyeceğinin altını çizdi. Saraç, "Sembolik bir kararın 10 puanlık gibi bir fark oluşturması mümkün değil. Bundan dolayı bu farkın oluşturduğu
geniş aralık, bazı üyelerimiz tarafından kabul edilemez bulundu. Yargı kararında yer alan ölçülülük ilkesi benimsendiği için bu aralık kabul edilebildi." dedi.

YÖK üyesi, 10 puanlık farkın meslek liselileri için dezavantaj olacağını şu sözlerle anlattı: "Eşit katsayı istiyorduk. Kararın kişisel başarıyı tek kriter kabul eden Kurul'un içine sinmiş olduğunu söylemek doğru olmaz. 10 puanlık fark için meslek lisesi öğrencilerinin yaklaşık 8 net fazla cevabı olması gerekiyor. Aynı soru sayısı ile yarışan adaylar için puan aralıklarındaki yığılmalar da göz önünde tutulursa bu farkın bazı programlar için pratikte aşılması
çok zor."

İLK BİNDEN ANADOLU VE FEN YARARLANACAK

Yekta Saraç, sınavda ilk bine giren öğrencilerin katsayılarının 0,15'ten hesaplanması yönündeki kararlarını ise şöyle açıkladı: "İlk bine girenler, lise mezunları arasında en başarılı olan adaylar. Bu adaylara ülkenin milli serveti olarak da bakılabilir. Dolayısıyla onların katsayı farklılığı ile mağdur edilmesi aslında ülkemizin bir kaybı olacak. İlk binlik dilimde meslek liselilerin oranının fazla olması beklenmemeli. En başta Anadolu ve fen liselerinin bundan yararlanabileceği söylenebilir. YÖK'ün bu kararı, katsayıya sadece meslek lisesi bağlamında bakmadığını da gösteriyor."

Bu arada genel kurul toplantısında YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın farklı katsayı konulmaması, konulacaksa da 5 puandan fazla olmamasını istediği öğrenildi. Ancak 'kurumlararası çatışma görüntüsünün kaldırılması' için 10 puanlık katsayıya razı olduğu kaydedildi.

İlk binde 9 İHL'li, 13 askerî lise öğrencisi var

Yeni sistemde sınavda ilk bine giren öğrencilere, hangi liseden geldiğine bakılmaksızın 0,15 katsayısı uygulanacak. ÖSYM verilerine göre ilk bine en fazla Anadolu lisesi öğrencileri giriyor. 2009 ÖSS'de Anadolu lisesinden bin 764, fen 700, Anadolu öğretmen 508, yabancı dille öğretim yapan özel liselerden 609, özel fen lisesinden 259, özel liseden 43, normal liselerden ise 228 öğrenci ilk bine girmiş.

Sosyal bilimler lisesinden 30, askeri liselerden 13 öğrenci ilk binde yer alırken, imam hatip liselerinden sadece 9 öğrenci bu başarıyı göstermiş. Anadolu ticaret meslek lisesinden 2, özel ticaretten ise ancak 1 öğrenci sıralamaya girmiş. 2009-ÖSYS Söz-1, Say-1, EA-1, Dil, Söz-2, Say-2, EA-2
puan türlerinde (toplam 7 puan türünde) ilk binde toplam 4 bin 268 öğrenci yer almayı başarmış.

Eğitim camiası tatmin olmadı

DANIŞTAY'IN İSTEĞİNE UYULDU

Durmuş Günay (YÖK Yürütme Kurulu Üyesi): Danıştay'ın durdurma kararı verdiği maddeyle ilgili yeni bir düzenleme yaptık. Bu konu Yükseköğretim Kurulu'nun düzenlemesi gereken bir konu. Üç maddeyi kaldırdık. 0,13-0,15 gibi bir katsayı farkı oluşturuldu. Puanlarda fark oluşmuş oldu. Danıştay'ın 'fark olsun' demesine bir cevap oldu. Her puan türünde ilk bine giren öğrencilerde kendi alanı doğrultusunda ya da alanı dışında tercih yaptığında 0,15 katsayıyla çarpılmasını da kararlaştırdık.

MEVCUT YASALAR KATSAYIYI MECBUR KILIYOR

Oğuz Borat (Fatih Üniversitesi Rektörü-Mesleki Yeterlilikler Kurumu Başkan Vekili): YÖK'ün yapmak istediği, aradaki farkı kaldırabilmek. Yapılması gereken, kanunda değişikliğin yapılması. Fakat 'Anayasa Mahkemesi bunu tekrar reddedebilir mi?' çekincesi var. Dolayısıyla katsayı üzerinde değişiklik yaparak sorunu çözmeye çalışıyorlar.

 Mağdur edilen çok gencimiz var. Tek bir sınav sistemi olduğu için özellikle gücünü burada gösteren kim olursa olsun nereden geldiği önemli değil. En iyi olanın öne çıkması önemli. YÖK esasında bunu savunuyor ama mevcut yasal düzenlemelerden dolayı mecburen bu katsayıya bağlı olarak çözüm bulmaya çalışıyor.

Etiketler :