Kaya'yı doğrulayan gelişme

Kaya'yı doğrulayan gelişme

Kaya'nın eşi Gülten Kaya, geçen yılların ardından düşüncelerini ve gelinen noktayı değerlendirdi.

"Kürtçe şarkı söyleyeceğim" sözleri nedeniyle Türkiye'yi terk etmek zorunda kalan Ahmet Kaya'nın eşi Gülten Kaya, "Özellikle Kürt dili ve kültürü konusunda bazı gelişmeler var. Bu geçen 10 yıl Ahmet Kaya'yı doğruladı" dedi...

Ahmet Kaya ölümünün 10. yıldönümünde Paris'teki mezarı başında anılacak. Kaya'nın eşi Gülten Kaya, geçen yılların ardından düşüncelerini ve gelinen noktayı BUGÜN'e değerlendirdi.

TÜRKİYE ADINA BÜYÜK ACI

Eşinin ülkesini çok sevdiğini vurgulayan Gülten Kaya, yapılanların ardından sürgünde vefat etmiş olmasına ise hâlâ sitem ediyor. Ahmet Kaya'nın son konuşmalarından birinde "Benimle ilgili her şeyi söyleyebilirler ama ben öldükten sonra asla bu ülkeyi sevmiyordu demesinler" dediğini yineleyen Gülten Kaya şunları söyledi:

"Ülkesini bu kadar seven ve ülkesi için aklını ve kalbini bu kadar yoran bir insanın uzakta ve sürgünde olması bütün Türkiye adına çok acıdır. Sürekli Türkiye özlemini dile getiriyordu. Türkiye dışında hiçbir yerde var olamayan ve bağlanamayacak kadar Türkiye'ye düşkündü. Ama Paris'te kalması aynı zamanda gelecek adına işlevseldir. Orada Yılmaz Güney ve Ahmet Kaya var. Bu isimler bu ülkenin çocukları. Bunları iyi sorgulamak ve geçmişle yüzleşmek lazım ki bir daha bir başka sanatçıya, aydına bu yapılmasın. Bu anlamda orada olmaları da işlevseldir."

Kişisel duygusunda hiçbir değişiklik olmadığını anlatan Kaya, eşinden geriye asla dolmayacak bir boşluk ve geçmeyecek bir acı kaldığını söyledi.10 yıl önceki ile şimdiki Türkiye'nin değiştiğine dikkat çeken Kaya şöyle devam etti:

REALİTE KABUL EDİLİYOR

"Özellikle Kürt dili ve kültürü konusunda küçük çapta dahi bazı gelişmeler var. Bunlar kuşkusuz yeterli değil ama olumlu gelişmeler. Bu geçen 10 yıl Ahmet Kaya'yi doğruladı. Çünkü 'Kürt realitesini kabul etmek zorundasınız' demişti. Bugün bu realite kabul ediliyor. Bu realitenin gerekleri tam yapılmamakla beraber."

VAKIF KURULMASINI ÇOK İSTERDİM


Gülten Kaya, eşinin adını vereceği bir vakıf düşüncesi olduğunu ancak bunu tek başına yapmasının mümkün olmadığını söyledi. Böyle bir kurumlaşmanın kendisini aştığını aktaran Kaya, "Ahmet Kaya bu ülkenin değeridir. Bunları kurumsallaştırmak, kültür merkezi yapmak veya başka türlü isimlerini yaşatmak, biraz kültür kurumlarına düşüyor. Böyle bir şey olur ve kurulursa da tabii ki onur duyarım. Bu sene Kemal Kılıçdaroğlu'nun ziyaret gerçekleştireceğini basından öğrendim. Gecikmiş de olsa şık ve insani bir davranıştır" dedi.

Serbest ÖZDEN- İSTANBUL

Etiketler :