Kaybolan uçağın düştüğü yer belirlendi

Kaybolan uçağın düştüğü yer belirlendi

Brezilya hava yolları (TAM)'ın pilotu, okyanus üzerinde kaybolan Air France uçağının güzargahında, yangın olduğunu düşündüğü turuncu noktalar gördüğünü duyurdu.

Brezilya'nın resmi haber ajansı Agencia Brasil'in haberine göre, Hava Kuvvetleri sözcüsü Jorge Amaral, "Bir TAM uçağının pilotunun Air France uçağının kaybolduğu bölgede uçarken çeşitli turuncu noktalar gördüğü bilgisini aldık" dedi. "Pilot Brezilya'ya vardıktan sonra Air France uçağının kaybolduğunu öğrenmiş ve okyanustaki bu turuncu noktaların yangın olduğunu düşünmüş" diyen Amaral, bu bilginin soruşturulduğunu belirtti.


228 kişiyle Atlantik Okyanusu'na düştüğü sanılan Air France uçağından ümit kesildi. Air France havayolu yetkilileri, dün Rio de Janeiro'dan Paris'e gitmek için havalanan ancak 4 saat uçtuktan sonra elektrik arızası sinyali gönderen uçaktan ümidi kestiklerini, hayatta kalanların olmasının beklenmediğini açıkladı. Uçağın motorlarının elektrik sistemi General Electric tarafından donatılmıştı.


Uçakta kimlikleri belirlenenler ise şöyle sıralandı: 2 ABD'li, 1 Arjantinli, 1 Avusturyalı, 1 Belçikalı, 58 Brezilyalı, 5 İngiliz, 1 Kanadalı, 9 Çinli, 1 Sırp, 1 Danimarkalı, 1 Hollandalı, 1 Estonyalı, 2 Filipinli, 61 Fransız, 1 Gambiyalı, 26 Alman, 4 Macar, 3 İrlandalı, 1 İzlandalı, 9 İtalyan, 5 Lübnanlı, 2 Faslı, 3 Norveçli, 2 Polonyalı, 1 Romen, 1 Rus, 3 Slovakyalı, 2 İspanyol, 1 İsveçli, 6 İsviçreli ve 1 Türk.



KAÇIRILMA İHTİMALİ YOK


Fransız Devlet Bakanı Jean-Louis Borloo, uçağın kaçırılma olasılığının olmadığını ifade etti.


Air France sözcüsü, uçaktaki birkaç mekanizmanın arızalı olduğunu, bunların birleşiminin uçağın düşmesine zemin hazırladığını belirterek, uçağa yıldırım çarpmış olabileceğini söyledi. Ancak havayolu uzmanları, yıldırım çarpmasının olağan olduğunu ve tek başına uçağı düşürmeye yetmeyeceğini bildirdi.


Brezilya Hava Kuvvetleri de uçağın kaybolduğu anda okyanusun üstünde olmadığını beyan etti. Brezilya, uçağın bulunması için bir uçak ile 3 gemiyi seferber ederken, Fransa da Batı Afrika'daki bir askeri uçağını uçağın bulunması için bölgeye gönderdi. Uçaktaki 216 yolcu arasında 7 çocuk ve bir bebeğin bulunduğu açıklandı.


Air France Genel Müdürü Pierre-Henry Gourgeon, uçağın Brezilya ve Afrika kıyılarının tam ortasında bir noktada düştüğünü belirlediklerini aktardı. Gourgeon, uçağın Brezilya kıyılarından yaklaşık birkaç yüz deniz mili uzakta suya çakıldığını da kaydetti.



AİR FRANCE TARİHİNDEKİ EN BÜYÜK KAZA OLABİLİR

Uçağın düştüğünün kesinleşmesi halinde, bu olay, bir A330 tipi uçağın operasyon sırasındaki ilk büyük kazası olacak. Eğer söz konusu uçaktan kurtulan olmazsa, Fransız havayolu şirketinin 75 yılık tarihindeki en büyük kaza olarak kayıtlara geçecek. Dünya havacılık tarihinde de 2001'den bu yanaki en büyük facia olacak. 12 Kasım 2001'de Amerikan Hava Yolları'nın uçağı New York yakınlarında düşmüş ve 265 kişi ölmüştü.


Air France'a ait ilk uçak kazası, Temmuz 2000'de Paris'ten Londra'ya giden Concorde süpersonik uçağının kalkıştan hemen sonra düşmesiyle meydana gelmişti. Bu kazada, uçaktaki 109 kişi ile yerdeki 4 kişi hayatını kaybetmişti.

Etiketler :