Kayıtlar bir gün önce silinmiş

Kayıtlar bir gün önce silinmiş

Saldırıdan bir gün önce Danıştay'daki kamera kayıtlarının büyük bölümü silinmiş

Danıştay saldırısıyla ilgili 3-17 Mayıs 2006 tarihleri arasında Danıştay güvenlik kameraları tarafından kaydedilen görüntülerin yer aldığı hard disklerin incelenmesi sonucu hazırlanan bilirkişi raporu, Ergenekon ana davasının görüldüğü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaştı. Raporda, Danıştay saldırısının bir gün öncesi olan 16 Mayıs 2006 tarihinde 4 farklı kamera tarafından saat 15.19'da çekilen görüntülerin hard disk üzerinden silindiğinin tespit edildiği bilgisi dikkat çekti.

Bilirkişi raporunda, mahkeme tarafından incelenmesi istenen hard disklerin Danıştay binasında kullanılan orijinal hard diskler olup olmadığı, hard diskte teknik bir bozukluk olup olmadığı, kayıtların orijinal olup olmadığı ve içerisinde silinmiş veri olup olmadığı, var ise bu verilerin geri getirilmesinin mümkün olup olmadığının tespit edilmesinin istendiği açıklamasına yer verildi.

TÜBİTAK'ta çalıştığı öğrenilen teknik bilirkişi Hayrettin Bahsi tarafından hazırlanan raporda, incelenmesi istenen hard disklerden birinde güvenlik kayıtlarının tutulduğu bilgisayara ait işletim sisteminin, diğerinde ise görüntü kayıtlarının tutulduğu kaydedildi. Data içeren hard diske erişim ve imajının alınması sırasında herhangi bir zorlukla karşılaşılmadığı belirtilen raporda, hard diskte herhangi bir arıza bulgusuna da rastlanmadığı ifade edildi.

Görüntülerin kaydedildiği hard diskte ise silinmiş dosyalar olduğunun tespit edildiği belirtilen raporda, silinen dosyaların büyük bir kısmının geri getirilemeyecek şekilde silindiği ve inceleme sonunda sadece bu dosyaların isimlerine erişilebildiği ifade edildi. Silinmiş dosyaların çok büyük bölümünün 16 Mayıs 2006 tarihinde saat 19:47 ile 19:50 arasında 3 dakika içerisinde silindiği ve bu silinmenin geri döndürülemez şekilde yapıldığının tespit edildiği kaydedildi.

Raporda, silinmiş ve geri döndürülemeyen dosyaların sayısı, silinmiş ve geri döndürülen dosyaların sayısı ile firma tarafından teslim edilen DVD'de söz konusu gün ile ilgili verilen dosya sayılarının dağılımına da raporda bir tablo halinde yer verildi.

Ayrıca raporda, geri döndürülebilen dosyalar arasında Danıştay'daki kamera sisteminin kurulduğu tarih olan 23 Aralık 2005 tarihinden önce kayıt edildiği isimlerden anlaşılan dosyaların bulunduğu da belirtildi. Bu durumda Danıştay binasına kurulan kamera sisteminde kullanılan hard diskin daha önce başka bir yerde de kullanılması veya firmadan istenen orijinal hard diskin verilmeyip, başka bir yerde kullanılmış hard diskin üzerine ilgili dosyaların kopyalanması ve daha sonra üzerinde silme işlemi yapılmış olması ihtimallerinin bulunduğu ifade edildi. Bu nedenle bu hard diskin orijinal olup olmadığı sorusunun ise net olarak cevaplandırılamadığı belirtildi.

Raporda, bu hard disklerin orijinal olup olmadığı sorusunun net olarak cevaplandırılamaması da iki madde halende izah edildi. "1- hard disk üzerinde yapılan incelemeler sonucu silinmiş ve kurtarılmış olan bazı dosyaların, Danıştay güvenlik sisteminin kurulduğu 23 Aralık 2005 tarihi öncesinde kaydedildiğinin, isimlerinden belli olduğu belirtildi. Bu da güvenlik sisteminde kullanılan bilgisayar içindeki bu hard disklerin, daha önceden kullanıldığı ya da orijinal hard diskin başka bir hard diske aktarılarak kopya hard diskin orijinal olarak verilmiş olabileceği bilgisi verildi. 2 - hard disklerin 16 Mayıs 2006 tarihinde teknik firma tarafından Danıştay'dan alınmış olmasına rağmen, incelenmesi için bu hard disk diye verilen hard disk içerisinde teslim tarihinden sonraya tekabül eden 22 Mayıs 2006 ve 6 Haziran 2006 tarihlerine ait kayıtların bulunduğu da belirtildi. Bu durum da orijinal hard diskin başka bir hard diske kopyalanarak kopya hard diskin orijinal diye teslim edildiği, teslim tarihinden sonrasına ilişkin kaydedilmiş dosyaların da bu kopya hard disk üzerine daha önceden kaydedilip silinmiş dosyalar olabileceği belirtildi." Her iki durumun da dikkate alınarak orijinal olmadığı kanaatinin anlatılmaya çalışıldığı hard diskin, üzerine orijinal hard disk klonlanmış farklı bir hard disk olduğu anlaşılıyor.

Raporda, firma tarafından hard diskteki kayıtların bire bir kopyalandığı belirtilen bir DVD bulunduğu kaydedildi. Raporda, yapılan incelemede hard disk içerisinde bulunan 6/7 Haziran ile 20 Nisan 2006 tarihlerine ilişkin kamera kayıtlarının DVD içerisinde bulunmadığı belirtildi. Ayrıca DVD içerisinde de Danıştay saldırısının bir gün öncesi olan 16 Mayıs 2006 tarihinde 4 farklı kamera tarafından saat 15:19'da çekilen görüntülerin hard disk üzerinden silindiğinin tespit edildiği bilgisi de dikkat çekti.

Öte yandan, firma tarafından DVD'ye aktarılarak teslim edilen hard disk kayıtlarından elde edilen görüntülerin ise dosya isimlerinde belirtilen tarih ve saat aralığından farklı bir zamana ait kayıtlar olduğu ifade edildi. Bu durum ise, dosya isimlerinin değiştirilmiş olma ihtimalinin bulunduğu belirtildi.

Etiketler :