Kaysının Dünya Başkenti Malatya

Kaysının Dünya Başkenti Malatya

Kayısının dünya başkenti Malatya oluyor; hedef 1 milyar dolar ihracat

Dünya kayısı piyasasının 2,5 milyar dolar büyüklüğe ulaşması, kayısı üreticilerini harekete geçirdi. Pazarın yüzde 80'ini karşılayan Türkiye, geçen yıl 276 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmişti. Tanıtım faaliyetlerini hızlandıran ve Malatya merkezli Dünya Kayısı Konseyi'nin kurulması için girişimlerde bulunan sektör temsilcilerinin hedefi 1 milyar dolarlık ihracata ulaşmak.

 

 

Türkiye'nin önemli ihraç ürünleri arasında yer alan kayısı için seferberlik faaliyeti başladı. Malatya merkezli olarak Dünya Kayısı Konseyi'nin kurulması çalışmaları yoğunlaştı. Tarım Bakanlığı'na konuya ilişkin resmi başvuru yapılırken, onayın ardından Dünya Gıda ve Tarım Örgütü'nün kapısı çalınacak. Konseyin kurulmasının ardından Türkiye'de kilosu 2-3 dolara ihraç edilen kayısının fiyatı artarken, hem üretici hem de ihracatçı daha çok kazanacak. Dünya genelinde kayısının kilosu ortalama 15-20 dolardan satılırken bazı ülkelerde fiyat 25 dolara kadar çıkıyor. Üreticiler konseyin kurulmasının ardından ürünlerini küçük paketler halinde dünyanın birçok ülkesine daha yüksek bedel karşılığında satabilecek. Dünyanın önde gelen üreticileri de konseye üye olacak.

 

Kayısının tanıtımına büyük katkı sağlayan AK Parti Malatya Milletvekili Mehmet Şahin, ürün değerini artırmak zorunda olduklarına dikkat çekerek, yıllık bir milyar dolarlık döviz girdisi elde etmeyi hedeflediklerini söyledi. Dünya kuru kayısı üretiminin yaklaşık yüzde 80'ini karşılayan Malatya stratejik ihracat ürününden 2009 sonunda 276,2 milyon dolarlık gelir elde etti. Dünya kayısı piyasasının büyüklüğü ise yaklaşık 2,5 milyar dolar. Son yıllarda kayısının tanıtımına ilişkin faaliyetler hız kazanmıştı. ABD Başkanı Barack Obama'nın da İstanbul ziyaretinde kayısıdan bahsetmesi, ürünü popüler hale getirmişti.

Dünya Kayısı Konseyi'nin kurulmasına ilişkin çalışmaları Zaman'a anlatan Şahin, kısa süre önce ABD'de konuya ilişkin çalışma yaptıklarını belirterek kayısıya uluslararası bir organizasyonda sahip çıkılmadığını söyledi. Konseyin yanı sıra akreditasyon merkezinin de Malatya'da kurulmasının ardından kayısının standarda kavuşacağını kaydetti. Yerli üreticinin çuvalla sattığı ürünün yurtdışında 200-300 gramlık paketlerde alıcı bulduğunu aktaran Şahin, "Biz kilosunu 2-3 dolara satarken daha düşük gramajlı olanlar 10 dolara satılıyor. Kayısı stratejik bir ürün, bunun kıymetini bilmemiz lazım. Malatya'da üretilen bir kayısı dünyanın bir başka ülkesinde daha üretilemiyor." dedi.

En kaliteli kayısı Malatya'da üretiliyor

Dünyanın birçok ülkesinde sağlıklı yaşam ürünü olarak kabul edilen kayısının geçmişi eskilere dayanıyor. Kayısının anavatanı olarak Türkistan, Orta Asya ve Batı Çin biliniyor. Büyük İskender'in seferleri sırasında kayısının M.Ö. IV. yy'da Anadolu'ya getirildiği, yetişmesi için uygun iklim ve toprakları Anadolu'da bulunduğundan Anadolu kayısının ikinci vatanı olarak kabul ediliyor. Kayısı, coğrafik olarak dünyanın hemen hemen her yerine dağılmış olsa da daha çok Akdeniz'e yakın olan ülkelerde Avrupa, Orta Asya, Amerika ve Afrika kıtalarına yayılmış ve burada yetişme alanları bulmuştur. Dünya yaş kayısı üretiminde Türkiye birinci sırada bulunuyor. Türkiye'yi İspanya, İtalya, İran, Fransa, Yunanistan ve ABD izliyor. En iyi kayısının, ekolojisi ve bol mineralli toprağı sebebiyle Malatya'da üretildiği belirtiliyor.

Kayısının faydaları saymakla bitmiyor

·         Beynin düzenli çalışmasını sağlar.

·         Günlük stresi azaltır.

·         Karaciğerin tahrip olan kısımlarını tamir eder.

·         Kemiklerin düzgün olmasını ve sağlamlığına katkıda bulunur.

·         Dişlerin sağlamlığına etki eder.

·         Kansızlık sorununu çözer.

·         Ülseri önler, tedavisinde etkilidir.

·         Böbreklerde taş oluşumunu önler.

·         Kansere karşı koruyucu etkisi vardır.

·         Kalp kaslarını güçlendirir.

·         Sindirim bozukluklarını önleyici etki sağlar.

 

Etiketler :