'Okuyun' dediği nutuk uydurma çıktı

'Okuyun' dediği nutuk uydurma çıktı

Kılıçdaroğlu'nun partili gençlere 'Cebinizde bulunsun' diye tavsiyede bulunduğu Bursa Nutku, uydurma çıktı.

Kılıçdaroğlu'nun partili gençlere 'Cebinizde bulunsun' diye tavsiyede bulunduğu Bursa Nutku, tartışma konusu oldu. İçerisinde gençlere 'Gerekirse polise taşla, silahla saldırın' ifadeleri barındıran nutuk için Atatürk'ün yakın dostu Falih Rıfkı Atay 'Yok böyle bir nutuk' derken tarihçi Mustafa Armağan 'Uydurma' değerlendirmesini yaptı.
 
Cumhuriyet halk Partisi (CHP) Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 13. Olağan Gençlik Kurultayı'nda partili gençlere 'Cebinizde bulunsun' tavsiyesinde bulunduğu Bursa Nutku'nun uydurma olduğu ortaya çıktı. İçinde 'gençlerin güvenlik güçlerine ve yargıya başkaldırmaları' tavsiyesini barındıran Bursa Nutku için Mustafa Kemal Atatürk'ün en yakın dostlarından Falih Rıfkı Atay 'Bursa Nutku diye Atatürk'ün söylediği bir nutuk yoktur. Bursa gazetecisinin yazdıkları kulak rivayetleridir. Atatürk son derece nizamcı ve devlet otoritecisi idi. Memlekette anarşi havası yaratmak kastı vardır. Atatürk bu kasda alet edilmek istenmiştir' derken, tarihçi Mustafa Armağan 'Bursa Nutku uydurma' diye konuştu.
 
DARBE GEREKÇESİ
Tarihçi Mustafa Armağan, Ergenekon iddianamesinde darbe teşebbüslerine gerekçe olarak gösterilen söz konusu metnin gerçekle yakından uzaktan ilişkisi olmadığını vurguladı. Rivayete göre, bazı vatandaşların Ulu Cami'de Türkçe ezana karşı çıkması üzerine Bursa'ya gelen ve bir yemek sırasında konuşan Atatürk, özetle gençlerin Cumhuriyete sahip çıkması gerektiğini
anlattı.
 
Bu konuşma metninin, Atatürk'ün bütün söz ve yazışmalarını toplayan resmi yayınlarda olmadığını kaydeden Armağan, Atatürk'ün yaptığı her konuşmanın kaydedildiği Nöbet Defteri'nde de bu toplantının kaydının yer almadığını belirtti. Bursa Nutku'nun 'uydurma' olduğunu kaydeden Armağan 'Bursa Nutku bu kadar önemli bir konuşma idiyse neden o günlerde basına yansımamıştır da, ilk olarak söylendiğinden 14 yıl sonra, yazanın da pek emin olmadığı ve kimden duyduğunu belirtmediği bir kitapta karşımıza çıkmıştır' ifadelerini kullandı.
 
Kaynak: Yenişafak
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.