Cape Town'da 'Kemal' kulisi

Cape Town'da 'Kemal' kulisi

Kılıçdaroğlu Başkan Yardımcısı oldu

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Güney Afrika’nın yasama başkenti Cape Town’da toplanan 24. Sosyalist Enternasyonal Kongresi’nde başkan yardımcısı seçildi. Tam üye olmayı beklediği kongreden istediğini alamayan BDP ise Kürt sorununu kongrenin kulislerine taşıdı.

SOSYALİST Enternasyonal Kongresi’nin açılış konuşmasını Sosyalist Enternasyonal Başkanı George Papandreu yaptı. Programda bulunmasına rağmen Güney Afrika Devlet Başkanı ve ANC Başkanı Jacop Zuma’nın katılmadığı kongrede ev sahibi olarak Başkan Yardımcısı KgalemaMotlanthe konuştu.

‘YOLDAŞLARIM’
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise kongrede yaptığı konuşmada katılımcılara, “Yoldaşlarım” diye seslendi, küresel krize ve işsizliğe dikkati çekti. “Güçlü bir siyasi liderlik ve ikna edici programla bu küresel krizden çıkış mümkündür” diyen Kılıçdaroğlu, “Geldiğimiz noktada tarih biz sosyal demokratların önüne önemli bir sorumluluk koymaktadır. Ben Sosyalist Enternasyonal çatısı altında güçlü bir dayanışma ile bu sorumluluğun altından kalkabileceğimize inanıyorum” ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu özetle şöyle konuştu: “Öncelikli hedefimiz 2. Dünya Savaşı’ndan sonra kurulmuş olan uluslararası sistemin, günümüz sorunlarına yanıt verecek şekilde dönüştürülmesi olmalı. BM dahil, ekonomik,mali ve
parasal uluslararası kurumve kuruluşlar yeniden yapılandırılmalıdır. Yetersiz, adaletsiz olan örgütlenmeler
‘güç’ değil, ‘eşitlik’ esasına göre yeniden yapılandırılmalıdır. Barıştan uzaklaşıldıkça küresel ekonomik krizi atlatma şansımız o ölçüde azalmaktadır. Sosyal demokratların, ülkelerin değişim ihtiyacını bahane eden
özensiz ve açgözlü dış müdahalelere karşı daha aktif bir tutum almalarının zamanı gelmiştir.”

GAY VE ATEİST BAŞBAKAN
Kongrenin ilk gününde küresel ekonomik kriz karşısında sosyalist ve sosyal demokrat çözüm önerileri, büyüme ve güvenlik içinmali krize sosyal demokrat yanıtlar üzerinde duruldu. ABD Başkanı Barack Obama tarafından Ekonomik Kriz Komisyonu Başkanlığı’na getirilen Demokrat Partili Phil Angelios ile Avrupa’nın gay ve ateist olduğunu açıklayan tek başbakanı Belçika Başbakanı Elio Di Rupo da kongrede birer konuşma yaptı.

‘Kemal’ kulisi

KONGREDE CHP’liler Kılıçdaroğlu’nun başkan yardımcısı seçilmesi için kulis yaptı. Üzerinde Kılıçdaroğlu’nun resmi olan ve ‘Kemal For Vice Presidency’ yazılı tanıtım broşürleri dağıtıldı. Kılıçdaroğlu yapılan oylamada
başkan yardımcısı seçildi.

BDP üyeliğe yaklaştı

BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, BDP’nin tam üyelik talebi kongre öncesinde karara bağlanacağı için Cape Town’a 3 gün erken gitti. CHP yöneticileri ise Cape Town’a gitmeden SE yönetimine BDP’nin üyeliğini
sordu ve “Üye olmayacak” yanıtını aldı. Kılıçdaroğlu Güney Afrika yolunda uçakta gazetecilerin BDP’nin üyeliği ile ilgili soruları, “Gündemde yok” diye geçiştirmişti. Ve sonuçta kongreden BDP için tam üyelik çıkmadı.
Gözlemci üye olan BDP bir basamak ilerledi ve 6 ay sonra yapılacak ara kongrede BDP’ye tam üyelik sözü verildi.

Güney Afrika’nın deneyimi

HABERTÜRK’ün sorularını yanıtlayan Mandela’nın avukatı İsa Musa, Türkiye’nin Kürt sorununu çözmek için Güney Afrika’nın deneyimlerinden yararlanması gerektiğini söyledi. Musa 93 yaşındaki Mandela’nın sağlık durumu ile ilgili ise “Çok hasta. Doktorlar kimseyle görüştürmüyor” bilgisini verdi.

Tutu’dan Öcalan’a dua

BDP heyeti Cape Town’da Afrika’da barış sürecinde etkin rol oynayan dönemin başpiskoposu Desmond Tutu ile görüştü. Öcalan’ı Nobel Barış Ödülü’ne aday gösteren Tutu’nun görüşmede yaptığı “İyi ki Tanrı değilim” esprisi dikkat çekti. BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak “Sohbetleri sırasında eski Başpiskopos Desmond Tutu’nun, Öcalan ve Kürt hareketi için 5 dakika dua ettiğini ve kendilerinin de “Amin” dediğini iddia etti. Bu arada Tutu ve Mandela’nın ekibinin Güney Afrika’da kurduğu Kürt İnsan Hakları Hareketi adlı grup SE’de; Leyla Zana ve Öcalan fotoğrafları ile Uludere saldırısına ilişkin bilgi veren bir yayın dağıttı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.