Öyle bir örnek verdi ki...

Öyle bir örnek verdi ki...

Kemal Kılıçdaroğlu'nun partisinin TBMM'deki grup toplantısında Dersim tartışmasına değinirken Diyap Ağa'yı referans göstermesi Dersimlileri kızdırdı.

Beyaz Tv'de yayınlanan Acı kahve programında Sevilay Yükselir, Özay Şendir, Ferhat Tunç ve Araştırmacı Hüseyin Ayrılmaz Kemal Kılıçdaroğlu'nun Diyap Ağa çıkışını değerlendirdi.

Sevilay Yükselir, Kılıçdaroğlu'nun Diyap Ağa yı referans göstermesini şaşkınlıkla karşıladığını belirterek; Benim bildiğim kadarıyla Diyap Ağa o dönem o karmaşa yaşanırken jurnalcilik yapmış o zaman Dersimlileri, Seyit Rıza ve taraftarlarını Türk ordusuna gammazlamış, adı pek de hoş olmayan nahoş bir şekilde anılan bir isimdir. Kemal Bey ya bunu bilmiyor gerçekten Başbakan bu durumda haklı pozisyona düşüyor tarih bilmiyorsun diye. Ya Kemal bey Diyap Ağa'nın kim olduğu bilmiyor, Dersimliler ve 1938 katliamı için ne ifade ettiğini bilmiyor ya da bilerek kasten diyorki benim tarafım belli"

Araştırmacı Hüseyin Yılmaz ise Sevilay Yükselir'e hak vererek " Ben aksine Kemal Bey'in Diyap Ağa'yı bildiğine inanıyorum, Her Dersimli Diyap Ağa'nın kim olduğunu gayet iyi bilir dedi.
 

Diyap Ağa kimdir?

Diyap Ağa/ d. 1852, Çemişgezek, Dersim-1932, Dersim), siyasetçi ve aşiret reisi, ilk TBMM'de milletvekili.

Dersim yöresindeki Ferhatuşağı aşiretinin reisi olarak özel öğrenim gördü. Hamidiye Alaylarında milis komutan oldu. I. Dünya Savaşı'nda Siirt ve Bitlis'in Rus işgalinden kurtarılması savaşlarına katıldı. Ordu komutanı Mustafa Kemal Paşa ile dost oldu. Kurtuluş Savaşı başladığında Erzurum ve Sivas kongrelerini destekledi (1919). Ankara'da toplanan ilk TBMM'ye Dersim milletvekili olarak katıldı (1920-23).

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.