Kanlı olaylar tek tek sorulacak

Kanlı olaylar tek tek sorulacak

Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı, 80 darbesinin mimarları Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'ya 12 Eylül öncesinin ve sonrasının kanlı olaylarını tek tek soracak.

Darbe sonrasında ülkenin sivil yönetime geçtiği 1983 yılına kadar yaşanan tüm olaylar mercek altına alınacak. Diyarbakır Cezaevi başta olmak üzere ölüm, işkence ve diğer cezaevinde yaşananların yanı sıra tutuklamalar, faili meçhuller sorulacak. Arkasından darbenin getirdiği ortamda yaşanan ve bu süre ile de sınırlı kalmayan ihlaller gelecek. Savcıların darbeye zemin hazırlayan olayları ele almaları ve özellikle darbe öncesindeki 3 yılın üzerinde durmaları bekleniyor. Burada da kanlı 1 Mayıs, Maraş ve Çorum olayları, 16 Mart İstanbul Üniversitesi katliamı, Bahçelievler ve Balgat katliamları, demokrat üniversite hocaları, siyasetçi ve aydınların faili meçhul cinayetlerde öldürülmesi yer alıyor.

Milli Güvenlik Konseyi üyesi iki isim, darbe emrini veren daha alt düzey askeri yetkililer ile darbe suçuna iştirak edenler, 'anayasal düzeni zorla değiştirmek'ten yargılanacak. Sanıklara hem darbe öncesi hem de sonrası sorulacak. Buna göre, darbe sonrasında 650 bin kişinin gözaltına alınması ve 250 bin kişiye işkence yapılması hatırlatılacak. İdam edilen 50 kişi sorulacak. Arkasından 30 bin kişinin işten atılması, 14 bin kişinin vatandaşlıktan çıkarılması, 300 kişinin kuşkulu şekilde ölümü, 171 kişinin işkencede ölmesi, 4 bin civarında öğretmen, 120 öğretim üyesi ve 47 hâkimin işlerine son verilmesinin hesabı sorulacak. Savcıların 1977-1980 yılları arasında darbeye zemin hazırlayan olaylar olarak soruşturmaya dahil etmesi beklenen konulardan bazıları şunlar: 1 Mayıs 1977 Taksim, 16 Mart İstanbul Üniversitesi, Bahçelievler ve Balgat katliamları. Maraş ve Çorum olayları.

Evren'in ifadesi evinde alınacak

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 12 Eylül darbesine ilişkin soruşturma kapsamında, dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren'in sağlık sorunları sebebiyle ifadesinin evinde alınmasına karar verdi. Evren'in ifadesinin hafta başında ya da salı günü, ikamet ettiği Merkez Orduevi yakınındaki askeri lojmanda alınabileceği kaydedildi. Öte yandan, dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya'nın ifadesinin nasıl alınacağının ise talimat yazılan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından belirleneceği belirtildi.

zaman

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.