Kenan Evren adını darbe parolası yapmış

Kenan Evren adını darbe parolası yapmış

Kenan Evren, 12 Eylül darbesi için, kendi ön adı Ahmet'ten yola çıkarak "Ahmetler trenle geliyor" parolasını kullanmış

12 Eylül davasının dosyaları arasına darbe planına ilişkin belgeler de girdi.

Vatan'dan Kemal Göktaş'ın haberine göre Evren, TRT'ye 12 Eylül günü saat 03.00'te el konulmasını emrettiği direktifinde, bu gün ve saatin değişmesi halinde yeni gün ve saati "Ahmetler ... günü, saat ...'de trenle geliyorlar" parolasıyla bildireceğini iletti.

AHMETLER TRENLE GELİYOR

Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı 12 Eylül darbesi davasına Genelkurmay Başkanlığı tarafından gönderilen ve 12 Eylül 1980 darbesine ilişkin "Bayrak Harekat Planı"nda hazırlandıktan sonra yapılan değişiklikleri gösteren güncellemelere ilişkin belgeler arasında 8 Eylül 1980 tarihli ve 1220-6580 sayılı tarihi bir belge de yer aldı. Belgeye göre, Evren parola olarak az bilinen kendi ön adı 'Ahmet'i seçti.

Genelkurmay Başkanı Evren'in imzasını taşıyan "Bayrak Harekatı" konulu çok gizli belgede şöyle denildi:

"Bayrak Harekat Direktifi'nin uygulanmasına bütün yurtta 12 Eylül 1980 Cuma günü saat 03.00'te TRT, PTT ve diğer muharebe sistemlerine el atılmak suretiyle başlanacaktır. Aksi emir verilmedikçe bu tarih kesindir. Zorunlu bir nedenle uygulama tarihi öne veya geriye alındığı takdirde (Ahmetler ... günü, saat ...'da trenle geliyorlar) kodu ile değişen yeni uygulama zamanı gün ve saat olarak bildirilecektir.

Komutanlar, Bayrak Harekatına hazır olduklarını 11 Eylül 1980 Perşembe günü saat 18-20 arasında Genelkurmay Başkanlığı'na (Yollar açıldı) kodu ile bildireceklerdir.

Ankara Radyosu ve diğer bölge radyoları aynı gün saat 04'te Harp Okulu Marşını takiben ilk bildiriyi yayınlayacaklardır."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.