Darbenin kayıp arşivi ortaya çıktı!

Darbenin kayıp arşivi ortaya çıktı!

Kenan Evren, kritik belgeleri cumhurbaşkanlığı görevinin bitimine 3 ay kala kaçırmış

Kenan Evren'in, cumhurbaşkanı olduğu 1982-1989 dönemine ait kritik belgeleri görev süresinin bitimine 3 ay kala Genelkurmay'a gönderdiği ortaya çıktı.

12 Eylül darbesiyle hesaplaşmak için önemli adımlar atıldı. Önce, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında dava açıldı. Yargılama devam ederken, sıra süreci deşifre edecek belgelere geldi. Ancak 12 Eylül dönemi öncesi ve sonrasına ait bazı belgelerin arşivlerde olmadığı anlaşıldı.

BELGELERİ KENAN EVREN KAÇIRMIŞ

Dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in, darbe dönemini yönettiği 1980-1982 ile cumhurbaşkanı olduğu 1982-1989 yıllarına ait kritik belgeleri, görev süresinin tamamlanmasına 3 ay kala Genelkurmay'a gönderdiği ortaya çıktı.

DAHA ÖNCE DE YAPMIŞTI

Evren daha önce de 12 Eylül belgelerinin bir kısmına görevdeyken el koymuş, 4 ciltlik evrakı ise beş yıl önce teslim etmişti. İşte o belgeler de Genelkurmay'ın arşivlerinde çıktı ve geçtiğimiz günlerde, 12 Eylül davasının görüldüğü mahkemeye gönderildi.

1980 öncesi olaylara ait belgelerin meclis arşivlerinde olmadığı yaklaşık 3 ay önce fark edildi. TBMM Dilekçe Komisyonu, 2009 yılında, cumhuriyet tarihi boyunca meclise gelen başvuruları dijital ortama aktarmak için çalışma başlatmış, ancak, 80 öncesi belgelerin orijinallerinin olmadığı anlaşılmıştı.

GENELKURMAY 4 KAMYON BELGE VAR DEMİŞTİ

1980 ve öncesine ait evraktan ümidini kesen komisyon, 1937-1938 Dersim olaylarını araştırırken bir sürpizle karşılaştı. Genelkurmay Başkanlığı, komisyonla yazışmalarında, Dersim belgelerinin kendi arşivlerinde bulunduğunu belirtirken "Bizim elimizde TBMM'ye ait 4 kamyon belge daha var" dedi.

Dersim belgelerini Genelkurmay'dan alan TBMM, şimdi o dört kamyon dolusu belgeyi bekliyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.