Kenan Evren ve Şahinkaya'ya müebbet

Kenan Evren ve Şahinkaya'ya müebbet

12 Eylül Davası'nda, dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Şahinkaya müebbet hapis cezasına çarptırıldı

    

Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, 12 Eylül Davası'nda sanıklar hakkında takdiri indirim uygulayarak ağırlaştırılmış müebbet cezasını, müebbet cezasına çevirdi.

Mahkemenin verdiği kararda "Devlet kuvvetleri aleyhinde cürüm işlediler" ifadelerine yer verildi.

AVUKATIMA İŞTİRAK EDİYORUM

Ankara GATA'da bulunan ve hüküm öncesinde sesli ve görüntülü sistemle savunması sorulan Kenan Evren, "Avukatıma iştirak ediyorum" dedi. İstanbul GATA'da bulunan Tahsin Şahinkaya ise "Avukatımın savunmasına katılıyorum. Başka söyleyeceğim bir şey de yok" diye konuştu.

Heyetçe yaptıkları müzakerenin ardından Mahkeme Başkanı Oktay Saday hükmü açıkladı.

Saday; Evren ve Şahinkaya'nın 21 Aralık 1979'da dönemin Başbakanı'na verdikleri muhtırayla Anayasa'yı ve TBMM'yi ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs suçunu işledikleri, 12 Eylül 1980'de de cebren Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nı tağyir, tebdil veya ilgaya ve bu kanun ile teşekkül eden TBMM'yi ıskat ve cebren men suçunu işledikleri gerekçesiyle eylemlerine uyan 765 sayılı TCK'nın 146/1. maddesi gereğince "ağırlaştırılmış müebbet" hapis cezasına çarptırıldığını bildirdi.

İYİ HAL İNDİRİMİ

Sanıklar hakkında, zincirleme suç maddesinin uygulanmasına yer olmadığına karar verildiğini belirten Saday, sanıkların duruşmadaki tavır ve hareketleri ile dosya kapsamı ele alınarak, takdiri indirimle bu cezanın "müebbet hapse" çevrildiğini kaydetti.

RÜTBELERİ SÖKÜLECEK

Saday, Evren ve Şahinkaya hakkında Askeri Ceza Kanunu'nun 30. maddesinin uygulanmasına karar verildiğini açıkladı. Askeri Ceza Kanunu'nun 30. maddesi, "askeri rütbelerin sökülmesini" düzenliyor.
 


Tahsin Şahinkaya ile Kenan Evren'in müebbet hapse mahkum edilmesi, 12 Eylül'de idam edilen onlarca solcu-sağcı hakkındaki sözlerini hatırlattı.

ASMAYIP DA BESLEYELİM Mİ DİYORDU

12 Eylül darbesinin ardından solcu ve ülkücü gençlerden birçok insan idam edilmiş, işkenceden geçirilmiş ya da ülkeden faili meçhuş şekilde öldürülmüştü. Kenan Evren bir sağdan ve soldan idam edilen gençlerle ilgili eleştirilere hemen her gittiği yerde sert cevaplar veriyor ve "asmayıp da besleyelim mi" diyordu.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.