Kennedy'nin Ölümü Obama'yı Yıktı

Kennedy'nin Ölümü Obama'yı Yıktı

Massachusetts'te yapılan senatörlük seçimini Cumhuriyetçi aday Brown kazandı ve Obama'nın tüm planları altüst oldu

Kemal Bozkurt'un haberi

5 ay önce ABD'nin en meşhur ailelerinden Kennedy'lerin son kardeşi olan ve yaklaşık 50 yıldır Massachusetts senatörü seçilen Ted Kennedy'nin ölümünün; Obama'nın tüm planlarını altüst edeceğini kimse tahmin edemezdi.

Ted Kennedy'nin ölümü dolayısıyla bugün yapılan ara seçimi, Cumhuriyetçi Parti'den eyalet senatörü Scott Brown %5 farkla rakibi eyalet adalet bakanı Coakley'e karşı kazandı. Bu sonuç şüphesiz en çok Başkan Obama'yı üzdü. Zira senatoda 60 a 40 oranını  kaybetmek istemeyen demokratlar, Scott Brown'un seçilmesiyle bu ümitlerini yitirdiler. Brown'un seçilmesiyle 41 sandalyeye ulaşan Cumhuriyetçiler böylece Başkan Obama'nın başta sağlık sigortası olmak üzere önünde bekleyen bir çok projesini engelleyebilecekler.

İşin en garibi 50 eyalet içerisinde demokratların kalesi olarak bilinen Massachusetts'te seçimin kaybedilmesiyle Obama'nın populeratisinin daha bir yılda bittiğinin göstergesiydi. Tüm milletvekilleri (10) ve senatörleri ve de valisi tamamı Demokrat Partiden olan tek eyalet özelliğini yıllardır koruyan Massachusetts'teki bu tarihi yenilgiden sonra bakalım Obama ve demokratlar ne tür bir strateji belirleyecekler.

Seçimin çok çetin geçeceğini son anda anlayan Demokrat Partililer bu yüzden son hafta tüm ağırlıklarını ortaya koyarak gerek eski başkan Clinton ve gerekse Başkan Obama'nın Massachusetts'i ziyaret etmesi; seçmenin fikrini değiştirmeye yetmedi.

Başkan Obama yine bu yıl sonunda yapılacak diğer eyaletlerdeki valilik, senatörlük ve milletvekilliği seçimini şimdiden düşünmeye başladı.

Sonuçta Demokratlar yaklaşık 50 yıl sonra hem Kennedy'siz kaldılar, hem de kalelerinde yıllar sonra ilk kez senatörlük seçimini kaybettiler.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :