IŞİD 2 Türkmeni öldürdü

IŞİD 2 Türkmeni öldürdü

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının kontrolü ele geçirdikleri Selahaddin eyaleti Tuzhurmatu ilçesinin 3 kilometre batısındaki Türkmenler'in oturduğu Yengice Köyü'nde 2 Türkmen'i öldürdüğü, öldürülen kişilerin araçlarına el koyduğu belirtildi.

Irak'ın Musul kenti ve çevresini ele geçiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları, Kerkük'ün Riyaz ve Reşad ilçelerinden püskürtüldü.
 
Sabah saatlerinde asker ve polisin terk ettiği iki ilçeye geceyarısı Albay Serhat Kadir komutasındaki birlikler operasyon düzenledi. 12. Tümene bağlı asker ve polisin katıldığı operasyon sonucu iki ilçenin kontrolü yeniden ele geçirildi. IŞİD militanlarının ise kaçarken tüm askeri araçları yakarak tahrip ettiği bildirildi.
 
TUZHURMATU'YU DA ELE GEÇİRDİLER
Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), sosyal medya hesaplarından Selahaddin eyaleti içerisinde yer alan Tuzhurmatu kentini ele geçirdiklerini, ayrıca Selahaddin'e bağlı Bici kentindeki tüm silah depolarına el koyduğunu duyurdu. Tuzhurmatu ilçesinin 3 km batısındaki Türkmen Yengice köyü ile 15 km güney batısındaki Türkmen Bastamlı köyü IŞİD kontrolüne geçti. DHA muhabirinin edindiği bilgiye göre, akşam saatlerinde polis ve orduya ait güçler 2 köyü terketti. Güvenlik güçlerinin terk etmesinden kısa süre sonra IŞİD üyeleri 2 köyü ele geçirdi. 2 köyde yaklaşık 25 bin Türkmen yaşıyordu. Köyde yaşayan Türkmenler'den bir bölümünün gün içinde ayrıldığı, bir bölümünün ise köyde kaldığı belirtildi.
DHA muhabiri Tuzhurmatu merkezinin henüz işgal edilmediğini öğrendiğini belirtti.
 
2 PEŞMERGE TUGAYI TUZHURMATU'DA
 
Bölgesel Kürt yönetimine bağlı 2 Peşmerge Tugayının Irak'ın Selahattin iline bağlı Tuzhurmatu ilçesine vardığı bildirildi.
Irak'ın Selahattin iline bağlı Tuzhurmatu ilçesi kaymakamı Şellal Abdul Ahmed, DHA muhabirine yaptığı açıklamada, Peşmerge güçlerinden 2 tugayın ilçe merkezine vardığını söyledi. Kaymakam Ahmed, "Bu güçler ilçeyi Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) saldırılarından korumak amacıyla geldi. Özellikle ilçenin Süleyman Beg bölgesi ve Yengice, Bastamlı ve Meftul köyleri IŞİD'nin eline geçtikten sonra geldiler" dedi.
Selahattin iline bağlı Tuzhurmatu ilçesinde dün meydana gelen saldırılarda 32 kişi ölmüş ve 191 kişi de yaralanmıştı.
 
2 TÜRKMENİ ÖLDÜRÜP ARAÇLARINA EL KOYDULAR
 
IŞİD militanlarının kontrolü ele geçirdikleri Selahaddin eyaleti Tuzhurmatu ilçesinin 3 kilometre batısındaki Türkmenler’in oturduğu Yengice Köyü’nde 2 Türkmen’i öldürdüğü, öldürülen kişilerin araçlarına el koyduğu belirtildi. IŞİD militanlarının teslim aldıkları Yengice ve Tuzhurmatu’nun 15 km güney batısındaki Türkmen Bastamlı köyündeki bekleyişleri sürüyor. IŞİD militanlarının ele geçirdikleri askeri araçlar ile köyde gövde gösterileri yaptıkları belirtiliyor. 
 
HERKES ORDUYU ELEŞTİRİYOR
 
Irak Şam İslam Devleti, Salı günü Musul’un merkezinin tamamen ele geçirdi. Silahlarını IŞİD’e bırakarak kaçan Irak güvenlik güçleri ise farklı kesimlerden siyasilerin eleştirilerinin hedefinde. Al Jazeera'nın haberine göre IŞİD’in ele geçirdiği silahlar arasında saldırı helikopterleri ve zırhlı askeri araçların yanı sıra birçok askeri teçhizat bulunuyor. Silahların bir kısmı Suriye’ye gönderildi
IŞİD Twitter üzerinden ele geçirdiği araçların fotoğraflarını yayınladı. Silahların bir kısmı IŞİD’in Suriye koluna gönderildi. Fotoğrafların birinde IŞİD’e bağlı Muhacir ve Ensar Tugayı komutanı Ömer Şişani Irak’tan gelen askeri araçları kontrol ediyor.
 
NUCEYFİ VE BARZANİ'DEN SERT TEPKİ
 
Irak Meclis Başkanı Usame Nuceyfi, kentin IŞİD’in eline geçmesinin ardından orduyu eleştirmiş ve “Güvenlik güçlerinin Musul’dan kaçışıyla ilgili derhal bir soruşturma başlatılmalı” demişti.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani ise, Musul'daki çatışmalarla ilgili olarak Irak ordusunun güvenliği sağlamada başarısız olduğunu belirtti.

Musul'dan on binler kaçıyor

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarından kaçarak Ninova vilayetini terk eden yaklaşık 150 bin kişi arasında Irak ordusu askerleri de bulunuyor. Irak Başbakanı Nuri Maliki parlamentodan olağanüstü hal ilan ederek yetkilerinin genişletilmesini talep etti. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, kaçırılan 28 şoförün kurtarılması için girişimlerde bulunduğunu duyurdu.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, gelişmeden büyük kaygı duyduğunu belirtirken, ABD ise IŞİD'in bütün bölge için bir tehdit unsuru olduğunu belirtti.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, Musul'daki durumun "son derece ciddi" olduğunu ifade ederek, saldırganların püskürtülmesi için "güçlü ve eşgüdümlü bir karşılığı" desteklediklerini söyledi.

120 işçi Kürt güvenlik noktasına sığındı

Musul'da su arıtma tesisi inşaatında çalışan 120 Türk işçinin yaklaşık 25 kilometre yürüdükten sonra Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne sığındığı kaydedildi. Anadolu Ajansı'nın haberine göre, işçiler gece saatlerinde şirket yetkililerinin talimatı üzerine harekete geçerek, Erbil-Duhok yolundaki Hazer güvenlik noktasına ulaştı.
İşçilerden Cumhur Özen, "Sağolsun yardımsever Kürt kardeşlerimiz burada yemek ve su dağıttı. Onlara çok teşekkür ediyoruz. Şu an bir sıkıntımız yok çok şükür" dedi. İşçiler, otobüslere bindirilerek Türkiye'ye gönderildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.